Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Urugvaj izbacio Brazil s Cope, Kolumbija razbila Panamu

Dvama sinoćnjim utakmicama kompletirano je četvrtfinale ovog izdanja Copa Américe, a u njima je Kolumbija s visokih 5:0 nadvisila Panamu, dok su u novoj rundi jedanaesteraca Urugvajci bili umješniji od Brazilaca koji tako prikladno zaključuju razočaravajući nastup na turniru.

Izvrsne su nastupe nastavili Kolumbijci koji su već u prvih 15 minuta riješili susret dvama pogocima. Igrala se 8. minuta kada je James Rodríguez izveo korner s desne strane, a Jhon Córdoba bio najviši u kaznenom prostoru te loptu glavom zabio u mrežu za 1:0. Sedam minuta kasnije Jhon Arias pobjegao je panamskoj obrani izbjegavši zaleđe i ušao u šesnaesterac gdje ga nepotrebno ruši panamski vratar Orlando Mosquera. S bijele je točke James Rodríguez bio precizan za 2:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Digli su se nakon deficita Los Canaleros i krenuli u potragu za smanjenjem vodstva. Ubrzo je Roderick Miller nakon prekida glavom pogodio stativu, a odbijenu loptu koja je plesala po gol-liniji refleksno odbija kolumbijska “jedinica” Camilo Vargas.

Ipak, u 41. minuti Los Cafeteros utakmicu odvode u mirne vode. Jedan je prekid na samom centru brzo izveo na ovom turniru neprikosnoveni James Rodríguez, proigravši Luisa Díaza koji je izbjegao zaleđe. Liverpoolov napadač došao je do ruba kaznenog prostora i u padu loptu u luku dignuo preko istrčalog Mosquere za 3:0.

Drugo je poluvrijeme bilo puko odrađivanje posla za obje momčadi. Panamci su upisali još po koji stihijski pokušaj, a opušteni Kolumbijci stigli do još dva zgoditka. U 70. minuti Daniel Muñoz pao je pri izlasku iz panamskog kaznenog prostora, te pritom tražio kazneni udarac. 21 igrač kao da je stao čekajući odluku glavnog suca, a onaj 22., Richard Ríos, opalio je po odbijenoj lopti s 25 metara i ponovno iznenadio Mosqueru koji propušta obranjiv udarac u mrežu za 4:0.

U sudačkoj nadoknadi je José Córdoba neoprezno startao na Santiaga Ariasa u svom kaznenom prostoru, te je to bio novi kazneni udarac za Kolumbiju. Jamesova zamjena Miguel Borja učinkovito je realizirao penal za konačnih 5:0.

Ovakav se rasplet događaja nije očekivao u najjačem paru četvrtfinala, onom između Urugvaja i Brazila. Brazilci su tražili iskupljenje i svoje prvo “pravo” izdanje nakon neuvjerljivih nastupa u grupnoj fazi, dok su samopouzdanjem-napunjeni Urugvajci s veseljem iščekivali prvi prvi izazov ovog turnira.

Logično, bila je to tvrda utakmica u kojoj nismo vidjeli previše prilika. Bolje susret otvara La Celeste kada Darwin Núñez nakon jednog kornera glavom skreće loptu prema brazilskim vratima, no ona se odbija od jednog braniča u žutom dresu i odlazi u aut. Dobru je priliku iz iste situacije nešto kasnije imao i Nicolás de la Cruz no on iz dobre pozicije glavom puca preko gola.

I dok su ovo prije bile tek relativno opasne situacije, izvrsnu je priliku Darwin dočekao u 35. minuti kada je usamljen u brazilskom kaznenom prostoru dočekao jedan centaršut s desne strane. Ipak, kako je to nerijetko radio i na premierligaškim travnjacima, loptu glavom iz jako dobre pozicije šalje preko vrata.

U istoj je minuti sijevnula hitra brazilska akcija koja Raphinhu gurnula u akciju. Barcelonin napadač malo iskosa došao je pred Sergija Rocheta, no pucao je samo u urugvajskog golmana koji bez većih problema brani taj pokušaj.

Drugo se poluvrijeme nastavilo u istim tonovima, i taman kada se činilo da Urugvajci polako preuzimaju kontrolu terena i igre, Nahitan Nández je u 74. minuti na 40 metara od svog gola startao je na nadirućeg Rodryga. Glavni sudac mu je “podario” žuti karton, da bi nakon VAR pregleda uočio da se radilo o izuzetno opasnom startu direktno na gležanj, te je promijenio svoju odluku i Urugvajcu dao crveni karton.

Bio je to signal da Brazilci krenu u ofenzivu i pokušaju utakmicu riješiti prije jedanaesteraca, no istaknuti možemo tek jedan mlak pokušaj Endricka s dvadesetak metara.

Po posljednjem sučevom zvižduku nakon odigranih 90 minuta pristupile su momčadi udarcima s bijele točke po treći put u četiri utakmice četvrtfinala. Prvi su pucali Urugvajci, a odgovornost je na sebe preuzeo Federico Valverde. Veznjak Real Madrida sjajno je pogodio malu mrežicu za 1:0. Za Brazilce je prvi pucao njegov klupski suigrač Éder Militão, no njegov je udarac pročitao i obranio Rochet!

Rodrigo Bentancur bez većih problema posprema svoj udarac s kreča za 2:0, da bi nakon njega Andreas Pereira poslao urugvajskog vratara u jednu a loptu u drusu stranu za smanjenje rezultata na 2:1. Nakon Pereirine igre čekanja, sljedeći pucač Giorgian De Arrascaeta izabrao je suštu snagu te opalio pod prečku. Alisson Becker nije imao šanse te je rezultat bio 3:1.

Odgovornost je potom pala na Juventosovo ovoljetno pojačanje Douglasa Luiza, no njegov udarac pogađa stativu gola i odbija se van istog te rezultat ostaje 3:1 u korist Urugvaja. Dvoboj je mogao završiti José María Giménez, no klasični poluvisoki polu-u-stranu udarac opet se pokazao lakim plijenom za golmane, pa tako i za Alissona.

Gabriel Martinelli morao je zabiti da zadrži Brazil na životu i to je i napravio, da bi zatim jednako težak kamen odgovornosti pao na pleća Manuela Ugartea. Veznjak Paris Saint-Germaina mirno je to i napravio te tako Urugvaj poslao u prvo polufinale Cope nakon 11 godina čekanja.

Tamo ih čeka sjajna Kolumbija te bi taj polufinalni par zaista trebao biti spektakularan. Opći puk koji je ispratio dosadašnje događaje na Copi neće biti iznenađen ispadanjem blijedog Seleçãa koji nakon dva uzastopna finala svoj put ove godine završava u četvrtfinalu.

Komentari

Povezano