Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Urugvaj izbacio domaćina SAD, Panama u četvrtfinalu

Treći čin završnog kola grupne faze Copa Américe odigran je sinoć dvama utakmicama skupine C. Tamo je Urugvaj u Kansas Cityju pobijedio domaćina Sjedinjene Američke Države s minimalnih 0:1 i time upisao stopostotni učinak. U drugoj je utakmici Panama s 3:1 nadvisila Boliviju i tako potvrdila plasman u četvrtfinale natjecanja.

Porazom od Paname u drugom kolu Amerikanci su se stavili u neugodan položaj koji je značio da će im za prolazak skupine vrlo vjerojatno trebati pobjeda nad Urugvajom. Premda su Urugvajci na kontu imali 6 bodova teorija je i dalje dopuštala da ne prođu u četvrtfinale, no ta je teorija uključivala malo vjerojatne scenarije teškog poraza od Amerikanaca i visoke pobjede Paname nad Bolivijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visokim su intenzitetom stoga igrači obiju momčadi započeli utakmicu, no u prvom je poluvremenu to bila utakmica bez izraženih prilika. Situaciju je za Yankse dodatno pogoršala ozljeda njihovog prvog napadača Folarina Baloguna koji je morao biti zamijenjen u 41. minuti nakon sudara s urugvajskim vratarom Sergijom Rochetom.

Istaknimo tek sam kraj poluvremena kada su Urugvajci lukavo brzo izveli jedan prekršaj. Nahitan Nandéz našao se sam pred američkim vratima, prebacio je golmana, no domaća obrana izbacila je loptu.

Budnim se okom i uhom pratila situacija na drugoj utakmici, no i taj je aspekt postao nevažan kada je Mathías Olivera u 66. minuti zabio za 0:1 vodstvo La Celeste. Napolijev bek u mrežu je pospremio odbijanac nakon što je Ronald Araújo glavom pucao, a Matt Turner to obranio. Tražili su domaći navijači zaleđe Olivere, no suci su potvrdili svoju prvotnu odluku.

Bacili su Amerikanci sve snage u napad, te dočekali i jednu grešku Rocheta koji je na rubu kaznenog prostora ispustio loptu iz ruku. Srećom po Urugvajce bilo je prema strani, jer dok je lopta došla do Christiana Pulisica u srcu kaznenog prostora, njegov je udarac urugvajska obrana uspila blokirati, da bi potom Manuel Ugarte loptu glavom izbacio na samoj gol crti. Dobru je priliku kasnije imao i Haji Wright, no opet je urugvajski blok dobro odradio svoj posao i Rochetu omogućio laku obranu.

Urugvajci su tako pobijedili u sve tri utakmice i treći put zaredom ušli u četvrtfinale Cope gdje će ih najvjerojatnije čekati Brazil ili Kolumbija. Dvije će momčadi večeras odigrati međusobni dvoboj u kojem će odrediti konačni plasman, premda matematika i Kostariki daje male šanse za prolazak. Amerikanci svoje peto pojavljivanje na Copi po treći put završavaju u grupnoj fazi. Svoje su realne izglede za prolazak izgubili porazom od Paname, no bila je to razočaravajuća proba za Svjetsko prvenstvo, a za rekonstrukciju imaju dvije godine vremena.

Panamci su imali lakši posao od Amerikanaca jer su znali da ih pobjeda nad slabašnom Bolivijom gotovo sigurno vodi u nokaut fazu. Momčad je od starta krenula ofenzivno i već u 22. minuti stigla u vodstvo. Jedan ubačaj Los Canalerosa bolivijska je obrana izbacila, Christian Martínez loptu je glavom vratio u kazneni prostor. Tamo ju je primio José Fajardo, koji potom iz okreta efektno i atraktivno pogađa krov mreže za 1:0.

Napadačke su želje u drugom poluvremenu aktivirali i Bolivijci koji su također imali teoretske šanse za prolazak skupine, no one su se zaista izražavale promilima. Nadu svojim navijačima donio je ipak Bruno Miranda kada je u 69. minuti izmakao pažnji panamske obrane i iz blizine zabio za 1:1. Pritom ga je sjajno uočio i proigrao Ramiro Vaca.

Na to su opet Panamci krenuli s napadima, premda je vijest o urugvajskom vodstvu protiv Amerikanaca sigurno došla do njih te malo umirila njihove živce. Na jedno je dobro ubacivanje s desne strane prvo zakasnio Fajardo, da bi u 79. minuti Panama opet došla u vodstvo. Eric Davis lijepo je ubacio s lijeve strane, a Eduardo Guerrero glavom skrenuo loptu točno koliko je trebalo za 2:1 i svoj prvi gol za nacionalnu vrstu.

“Točku na i” pobjede i prolaska u prvoj minuti sudačke nadoknade stavio je César Yanis. Jednu dugu loptu bolivijska obrana nije dobro očistila, ona stiže do Yanisa koji fantastično prima loptu i potom snažnim udarcem gađa bliže rašlje za 3:1.

Panami je ovo bio tek drugi nastup na Copi, a 2016. kada se također igralo u SAD-u turnir su završili u grupnoj fazi. Znači to da su po prvi puta ušli u nokaut fazu, a tamo će ih, po istom principu opisanom za Urugvajce u prethodnom dijelu teksta, čekati netko od teškaša – Brazil ili Kolumbija!

Jedna od najslabijih južnoameričkih momčadi četvrti put zaredom, te deveti od posljednjih deset nastupa na Copi, završava u grupnoj fazi. Štoviše, posljednju su pobjedu na kontinentalnoj smotri upisali pred 15 utakmica kada su 2015. pobijedili Ekvador. Narednih 14 dvoboja su sve redom – izgubili.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano