Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Urugvaj osvojio U20 Svjetsko prvenstvo

23. izdanje Svjetskog prvenstva za mlade stiglo je jučer svome kraju! Urugvaj je u finalu s minimalnih 1:0 nadvisio Italiju i osvojio svoju debitantsku titulu, dok je Izrael s 3:1 pobijedio Južnu Koreju u susretu za treće mjesto.

Krenimo od razigravanja za treće mjesto, gdje su se sučelila dva poražena polufinalista, Izrael i Južna Koreja. Utakmica je odigrana na Estadio Único Diego Armando Maradona u La Plati pred 15.000 gledatelja. Izjednačeno prvo poluvrijeme završilo je i takvim rezultatom. Izraelci u 19. minuti stižu u vodstvo sjajnim mcmanamanovskim pogotkom Rana Binyamina. Samo tri minute kasnije Feingold ruši Bae Jun-hoa u dobroj prilici za postizanje pogotka, te je dosuđen kazneni udarac. S vapnenaste je točke bio precizan korejski kapetan Lee Seung-won za 1:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom su pak poluvremenu primat preuzeli Izraelci te stigli do zasluženog vodstva i pobjede. Mogao je Binyamin do svog drugog zgoditka ali je u 56. minuti promašio praznu mrežu nakon lijepe akcije Izraela. U 76. je minuti Anan Khalaili napravio pravu pomutnju na lijevoj strani, centrirao na drugu stativu gdje usamljeni Omer Senior posprema loptu u mrežu za 2:1. Pobjedu u 85. minuti nakon kornera potvrđuje Khalaili koji je asistenciji dodao i pogodak za konačnih 3:1, dok je strijelac prvog gola Binyamin u ovoj akciji upisao asistenciju.

Mladi su Izraelci tako u svom debitantskom nastupu na ovom natjecanju, koje je među ostalima i prebačeno u Argentinu iz Indonezije zbog problema s izdavanjem viza Izraelcima, osvojili broncu, koja se lijepo nadovezuje na srebro s U19 Europskog prvenstva prošle godine, te najavljuje lijepe stvari za nogometnu budućnost Izabranih. Valja spomenuti kako je čak 13 igrača sudjelovalo u osvajanju obje medalje, te su oba uspjeha postignuta pod vodstvom istog izbornika – Ofira Haima.

Nešto kasnije na istom stadionu, te pred čak 38.000 gledatelja, u finalu Svjetskog prvenstva snage su odmjerili Urugvaj i Italija. Imao je Urugvaj dobar dio publike na svojoj strani, s obzirom da La Platu od glavnog grada Urugvaja, Montevidea, dijeli tek oko 150 km zračne linije preko estuarija istoimene rijeke La Plate, odnosno kojih 5 sati vožnje. Nošen navijačkom podrškom, Urugvaj je bolje ušao u susret te opasno zaprijetio preko Fabricia Díaza čiji je udarac fijuknuo iznad spojnice gola u 10. minuti, a zatim i Andersona Duartea čiji udarac glavom nakon kornera u 23. minuti sjajno čupa Sebastiano Desplanches na vratima mladih Azzurra.

Drugo je poluvrijeme najviše zanimljivosti ponudilo u dijeljenju žutih kartona, pogotovo prema talijanskim igračima, a Matteo Prati dobio je i crveni karton u 82. minuti, da bi isti nakon VAR provjere ipak bio ublažen u žutu boju. Najveća prijetnja Urugvajaca u prvom poluvremenu stigla je nakon kornera, a na isti je način pao i odlučujući pogodak. Igrala se 86. minuta, a po ubačaju je lopta došla do Alana Matturra i Andrésa Ferrarija koji su se gužvali s loptom, pokušaj udarca od bloka je sretno odbijen do usamljenog Luciana Rodrígueza kojem je preostao lakši dio posla. Iz blizine je nečuvan glavom ubacio loptu u mrežu za veliko slavlje i, pokazat će se, konačnih 1:0. Igralo se po isteku regularnog vremena još ogromnih 11 minuta nadoknade, no Talijani su finale završili bez ijednog udarca u okvir gola! Štoviše, Urugvajci su u 10. minuti nadoknade imali kontru 5-na-1, koja se u jednom trenutku pretvorila u 5-na-0, jer ostao je između Urugvajaca i svojih vrata samo talijanski vratar. Ipak, Urugvajci su uspjeli uprskati ovu priliku, no nije im se to osvetilo i uzeli su po prvi puta u svojoj povijesti zlato!

I ova je generacija već upisala uspjeh, osvojivši srebro na Južnoameričkom nogometnom prvenstvu mladih početkom ove godine. Povijesno gledano, Urugvajci su nakon dva srebra (izgubili od Francuske 2013. i Argentine 1997.) i bronce iz 1979. konačno stigli do zlatne medalje u 16. nastupu na U20 Svjetskom prvenstvu. Talijanima je ovo bio tek 8. nastup, te im je osvojeno srebro najbolji rezultat upisan na ovom natjecanju. 2017. osvojili su broncu, dok su 2019. bili četvrti.

Utjehu pak, Talijani mogu tražiti u individualnim nagradama, pa je tako Zlatnu loptu za najboljeg igrača i Zlatnu kopačku za najboljeg strijelca (7 golova i 2 asistencije) uzeo Chelseajev veznjak Cesare Casadei, koji je ovo proljeće odigrao na posudbi u Readingu. Usto, Talijani imaju i najboljeg golmana turnira, Sebastiana Desplanchesa, koji je vratar Vicenze na posudbi u Trentu. Srebrnu je loptu osvojio Genoin urugvajski defanzivac Alan Matturro koji je bio jedan od zaslužnijih za samo 3 primljena gola u 7 utakmica; dok je Brončanu loptu uzeo korejski kapetan, veznjak Gangwon FC-a, Lee Seung-won. Druga dva najbolja strijelca su Brazilac Marcos Leonardo (5 golova, 1 asistencija), te Kolumbijac Óscar Cortés (4 golova, 2 asistencije). Fair-play nagradu dobila je reprezentacija SAD-a.

Komentari

Povezano