Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Urugvaj porazio Brazil, rekordni Messi vodio Argentinu do pobjede

Sinoć se diljem južnoameričkog kontinenta odigralo pet utakmica četvrtog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. Podsjetnika radi, s obzirom na mali broj država, članovi CONMEBOL-a nemaju kvalifikacije za svoje kontinentalno natjecanje Copa Américu, već s kvalifikacijama za SP kreću gotovo tri godine prije njegova starta.

Započelo je u Maturínu, gdje je Venezuela dočekala Čile, te upisala zasluženo 3:0 slavlje. Omalena “desetka” brazilskog Santosa Yeferson Soteldo doveo je Vinotinto u vodstvo nakon jedne u nizu grešaka čileanske obrane u iznošenju lopte. Situaciju je za goste sredinom drugog poluvremena pogoršao Marcelino Núñez, koji je u jednoj instanci dobio dva žuta kartona, prvo zbog prekršaja, a zatim i jer je suca podboo prstom. Nedugo zatim, Soteldo je u kontranapadu s loptom u nogama pretrčao više od polovice terena, predriblao svog čuvara a zatim i protivničkog vratara, te posložio Salomona Rondóna, koji je podebljao svoj rekordni golgeterski skor u dresu reprezentacije za 2:0. Heroj večeri Soteldo započeo je akciju za treći gol novim prodorom po lijevoj strani, njegov ubačaj Cristian Cásseres skreće na nogu Darwina Machísa koji stiže do jubilarnog desetog gola za nacionalnu vrstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško se prisjetiti kada je jedna od najslabijih reprezentacija Južne Amerike, Venezuela, stajala ovako dobro u kvalifikacijama gdje sa sedam bodova trenutno zauzimaju četvrto mjesto ljestvice. Za momčad koja je u cijeloj 2020. i 2021. upisala samo dvije pobjede u petnaestak utakmica, ovo je veliki pomak prema gore.

Dvoboj dvaju kontinentalnih susjeda Paragvaja i Bolivije bio je jednosmjerna ulica svih 90 minuta. Sjajnog je raspoloženja bio Guillermo Viscarra na bolivijskim vratima koji je branio čuda, Paragvajcima su (opravdano) poništena dva pogotka, prije nego li je Antonio Sanabria iz blizine pospremio ubačaj Matíasa Espinoze za 1:0 (a valja spomenuti i kako je Gabriel Ávalos loptu prekrasno pustio kroz noge), što je bio i konačni rezultat susreta.

Premda je završilo s 0:0, Ekvador i Kolumbija odigrali su zanimljiv susret. I ovdje se može reći kako je domaćin bio dominantnija momčad, a pogotovo to vrijedi za prvo poluvrijeme u kojem je La Tri čak dva puta gađala okvir kolumbijskih vrata. U drugom su pak poluvremenu opasniji bili gosti, dočekali i kazneni udarac, koji jako loše puca Liverpoolova vedeta Luis Díaz, a Moisés Ramírez na domaćim vratima brani. Stigli su Kolumbijci i do pogotka nakon kornera, no jedan je Kolumbijac ostao u zaleđu te smetao Ramírezu na golu, zbog čega je zgoditak Carlosa Cueste nakon VAR pregleda opravdano poništen.

Najviše je pažnje privukao i najzvučniji dvoboj večeri, onaj Urugvaja i Brazila. Nije to bilo pretjerano zanimljivo prvo poluvrijeme, sve do 42. minute kada Darwin Núñez precizno glavom skreće loptu u gol nakon asistencije Maximiliana Araúja. Susret je obilježila i naizgled teža ozljeda Neymara koji je pred kraj poluvremena morao izaći s terena. Brazil je najbliže pogotku stigao kada je Rodrygo iz slobodnog udarca s 30-ak metara sjajno pogodio prečku domaćih vrata. Ipak, sve dvojbe u pobjednika razrješili su Urugvajci drugim pogotkom u 77. minuti. Ubačaj iz auta desne strane Núñez je fenomenalno primio i zagradio loptu s čak dva igrača na leđima. Uspio se potom i okrenuti prema brazilskim vratima te gurnuti loptu pred nadirućeg Nicolása de la Cruza koji iz blizine zabija za 2:0.

Nije igranje u MLS-u usporilo Lea Messija, a tome su mogli svjedočiti i Peruanci u Limi sinoć. Premda je to bio period igre u kojem su Peruanci više prijetili, u 32. minuti sjajno su Argentinci pokrenuli jedan kontranapad. Baš je Messi započeo akciju na svojoj polovici, da bi se ubrzo našao u peruanskom šesnaestercu sjajno opalivši isprve nakon dodavanja Nicolása Gonzáleza, te je udarac neobranjivo završio u golu. Jedva je prošlo deset minuta, kada se opet ukazao Messi. Dugo su Gauchosi držali loptu u zadnjoj liniji, zatim se Enzo Fernández izvukao lijevo te bio pravodobno proigran od strane svog suigrača. Enzo je povratnom loptom tražio Juliana Álvareza no ovaj sjajno osjetio Messija iza svojih leđa te propustio loptu kroz noge, a argentinski kapetan zabio za 0:2. Ubilo je to Peruancima volju za nogometom, pa smo tako do kraja susreta vidjeli još nekoliko argentinskih prilika, no nešto je domaći vratar morao i obraniti. Stigao je Messi i do hat-tricka, no taj je pogodak opravdano poništen zbog zaleđa.

Valja spomenuti i kako je ovim dvama pogocima Messi zabio ukupno 30 pogodaka u južnoameričkim kvalifikacijama za SP, prestigao nekadašnjeg suigrača Luisa Suáreza koji je na 29, te postao najbolji strijelac u povijesti ovih kvalifikacija.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano