Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Uzbudljiv derbi sjevernog Londona okončan remijem. Chelsea upisao novi poraz

Današnji program engleske Premier nikako se nije smio propustiti bez obzira koju utakmicu odabrali pratiti.

U samoj najavi kola se moglo naslutiti da nas čeka zabava, ali se to u praksi dodatno potvrdilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Derbi sjevernog Londona je definitivno bila utakmica koja se najviše čekala s obzirom da odavno nismo ušli u ovaj meč s ovako sjajnom formom oba kluba i odličnim bodovnim učinkom na tablici.

Arsenal je furiozno otvorio utakmicu i prvih 30 minuta su apsolutno gospodarili terenom i u fazi napada, ali su bili i fenomemalni u segmentu presinga. Sve je to okrunio Bukayo Saka čiji je šut u vlastitu mrežu odbio Cristian Romero za 1:0. Ipak kada je Tottenham prvi put probio preko Sona nekoliko minuta kasnije, gdje je sjajno uposlio Brennana Johnsona kojeg je David Raya intervencijom sezone spriječio za gol, vidjelo se da su gosti prodisali i da djeluju mnogo ozbiljnije. Son je ubrzo iskoristio momentum svoje momčadi i poravnao rezultat na 1:1.

U drugom poluvremenu ponovo je nešto jače otvorio Arsenal, te su Topnici preko pritiska uspjeli doći do jedanaesterca gdje je tragičar ponovo bio Romero, a Saka hladnokrvno s bijele točke povisio na 2:1. Prednost nije dugo trajala, a najveće zasluge pripadaju Jorginhu koji je poklonio loptu Jamesu Maddisonu iz situacije gdje se to definitivno moglo izbjeći, a sjajni Englez je ponovno asistirao za Sona koji postiže svoj drugi gol na utakmici.

Tottenham je ponovo na svoj momentum preuzeo kontrolu i ponovo pokazal koliko je Ange Postecoglou transformirao ovu ekipu i po pitanju igre, ali i mentaliteta. Do kraja utakmice nije bilo previše uzbuđenja, ali je bilo zanimljivo gledati taktičku šahovsku borbu između Artete i Postecogloua. Arsenal je u sudačkoj nadoknadi od 10 minuta ponovo prebacio inicijativu na svoju stranu, ali se rezultat nije pobjedio te obe ekipe iz ovog 149. derbija odlaze kućama sa jednim bodom i dijele mjesto na tablici sa 14 bodova.

U Brightonu nismo vidjeli ništa novo. Iako je Bournemouth bolje počeo novim golom Dominica Solankea u 25. minuti, domaćini su preko autogola Kerkeza poravnali rezultat na 1:1, da bi u drugom poluvremenu Mitoma sa svoja dva gola postavio konačnih 3:1 i novu pobjedu ekipe Roberta De Zerbija. Zanimljivo je da je Mitoma ušao u početkom drugog poluvremena i u nepunih 45 minuta svoje igre uspio riješiti utakmicu.

U plavom dijelu Londona lađe sve više tonu. Današnji egzekutor Chelseajeve tragedije je bila Aston Villa koja polako grabi svoju formu u Premier ligi, te su nakon crvenog kartona Maloa Gusta preuzeli inicijativu i to nagradili pobjedom nakon gola Ollia Watkinsa u 73. minutu. Ovime Chelsea ostaje na za sada ponižavajućih pet bodova, iako su i danas u prvom poluvremenu imali nekoliko izglednih prilika koje ponovo nisu iskoristili na vrijeme. Nakon ovog kola, ekipa Mauricia Pochettina trenutno sjedi na 14. mjestu na tabeli.

S druge strane Otoka, Liverpool se ponovo u dosta grčevite borbe izborio za novu pobjedu, a ovaj put protiv vrlo neugodnog West Hama. Ekipa Jurgena Kloppa je do prednosti došla preko Mohameda Salaha golom iz jedanaesterca u 16. minutu utakmice, da bi gosti u svom stilu preko Bowena poravnali na 1:1. Drugo poluvrijeme je pripalo domaćinima čiji su heroji Darwin Nunez i Diogo Jota zapečatili sudbinu “Čekićara” za petu pobjedu u nizu uprkos jednom dosta teškom rasporedu na papiru. Utakmicu su obilježile i čudne odluke po pitanju kriterija oko prekršaja i kartona, ali je Liverpool i više nego zasluženo nastavio svoj sjajni niz i poslali su poruku da se vraćaju u borbu za naslov.

Komentari

Povezano