Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Uzbudljiv regionalni derbi Rijeke i Pule okončan remijem

Debitantski nastup u SuperSport HMNL-u, elitnom razredu futsala u Hrvatskoj, HMNK Rijeka je započela na geografski najbližem gostovanju, onom u istarskoj prijestolnici kod Futsal Pule.

Bila je to utakmica u kojoj su obje ekipe bile lišene usluga svojih ponajboljih igrača. Riječani su tako bili bez Elvira Husarića, bez kojeg će biti cijeli prvi dio sezone iz bizarnog razloga, dok su Puležani bili bez Francuza Stevea Bandelija koji je u dvoboju za 3. mjesto Superkupa zaradio crveni karton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 40 uzbudljivih minuta koje su ukazale na rađanje novog regionalnog futsal derbija, a konačnih 3:3 vjerojatno realno reflektira zbivanja na parketu tijekom kojih su obje ekipe bile bolje u jednom od poluvremena.

Susret Riječani nisu mogli otvoriti na bolji način, jer već u 16. sekundi su preko Đorđa Rosića stigli do vodstva. Bila je to sjajna akcija Fetića i asistenta Turka koji je dubinskom loptom pronašao srpskog reprezentativca, a ovaj dijagonalnim udarcem savladao domaćeg vratara za 0:1.

Nakon početnog šoka za domaćine, uslijedila je tvrda bitka u kojoj je posjedom uglavnom dominirala Futsal Pula i u nekoliko navrata dobro zagrijala dlanove sjajnog Carla Berkovića, kojeg su testirali Moravac, Vukmir, Mataja i Galešić, a centar se nije libio prijeći niti izrazito ofenzivni brazilski vratar domaćina, Kelwin Alexander Schmitt.

Ono što nije uspio zaustaviti Carlo Berković, učinila je stativa gola u Domu sportova Mate Parlov, koja je u 15. minuti prvog poluvremena zaustavila sjajan pokušaj Španjolca Chusa Pacheca iz koraka, što je bila i najbolja prilika Puležana u prvih 15 minuta igre.

Rijeka se većinu prvog dijela orijentirala na plitku formaciju i tražila ili brze tranzicije preko brzonogih Turka i Čeha ili zadržavanje lopte Sutona na poziciji pivota, no obje su se ekipe u prvom dijelu iskazale sjajnim obrambenim reakcijama.

A kad već nije išlo iz izrađenih akcija, išlo je iz solo dionica i nešto sreće preko Brazilca Wendella. U 18. minuti loptom je krenuo pored trojice protivničkih igrača i uputio nešto između udarca i dodavanja, a lopta se od Čeha odbila u čudnom luku te prevarila do tada nesavladivog Carla Berkovića za 1:1.

Nastavila je Pula u visokom ritmu i samo šezdesetak sekundi kasnije stigla i do preokreta. Ponovno je ključan bio Wendell koji je sjajnim proigravanjem pronašao usamljenog Bepa Pausa ispred gola, a domaće dijete šmekerskim udarcem petom nanovo provuklo loptu pored Berkovića za 2:1.

U posljednjoj sekundi prvog dijela, Rijeka je umalo došla do izjednačenja, no nakon udarca iz kuta Max Vesel pogodio je još jednu stativu pa se na odmor otišlo s rezultatom 2:1.

Drugi dio započeo je zamjenom uloga iz prvog dijela, visokim pritiskom Rijeke koja je brzo izborila dva akomulirana prekršaja igrača domaćina i stavljala njihovu obranu na kušnju, dok se Pula orijentirala obranu te brze protuudare iz kojih je u nekoliko navrata izbijala sama pred Berkovića, koji je pak nastavio upisivati sjajne obrane i čuvati minimalni rezultatski deficit svoje ekipe.

A osim briljantnosti u čuvanju vlastitog gola, Berković je pokazao kako može biti opasan i u napadačkom dijelu. U nekoliko se navrata nije libio potegnuti udarac i duboko iz vlastite polovice, a zatim je u 25. minuti bio začetnik sjajnog protunapada i lijepe akcije iz koje je Rijeka preko mladog Mihaela Matijevića stigla do zasluženog izjednačenja za 2:2.

Burno su nakon izjednačujućeg pogotka prosvjedovali igrači Futsal Pule, tvrdeći kako im je trebao biti dosuđen prekršaj u ranijem napadu, a najglasniji u prosvjedima prema sucima bio je kapetan domaćina David Mataja koji je zbog toga i dobio dva žuta kartona te zaradio isključenje.

Redali su se udarci i prilike s obje strane, prijetila je i Rijeka preko Rosića te Pula preko Moravca, golmani obje ekipe bili su na visokoj razini i zaustavljali prijetnje, no bilo je evidentno kako novi gol visi u zraku, a do njega su prvi stigli u drugom poluvremenu sjajni Riječani.

Brzo izveden ubačaj sa strane u 28. minuti igre završio je u šestercu na nozi usamljenog Luke Sutona čiji je prvi udarac zaustavio golman Kelwin, no iz popravnog pokušaja sjajni je pivot pogodio mrežu za potpuni preokret i 3:2.

Sedam minuta prije kraja vidjeli smo najljepši trenutak utakmice kad je Alen Fetić u dresu Rijeke opravdao broj 10 kojeg nosi na leđima – fantastičan dribling i dvostruka rolica uz lijevi rub terena te lagano potkopavanje lopte preko golmana Pule umalo su donijeli i četvrti pogodak, no loptu je obrana Pule očistila sa same gol crte.

A da joge bonito u svojim nogama imaju i domaćini pokazali su asistent Galešić i strijelac Wendell koji se provukao pored statične obrane Rijeke i u 34. minuti pogodio malu mrežicu Berkovićevog gola za svoj drugi pogodak večeri i izjednačujućih 3:3.

Nakon izjednačujućeg pogotka, obje su ekipe u posljednjim minutama ipak počele pokazivati znakove umora, a do kraja se gledala rovovska bitka uz dvije ogromne prilike Rijeke za pobjedu, no obrambena reakcija Moravca i obrana Kelwina zaustavile su Fetića i Rosića na putu do četvrtog pogotka, a do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano