Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

VAR po prvi put u grupnoj fazi Konferencijske lige

UEFA je donijela odluku o povećanju broja utakmica u kojima će se koristiti VAR tehnologija (Video assistant referee) u predstojećoj sezoni. Konkretno, primjena tehnologije se širi na ranija pretkola kontinentalnih natjecanja pa će se tako u sezoni 2023./24. koristiti na dodatnih 239 utakmica u UEFA Ligi prvaka, UEFA Europskoj ligi i UEFA Europskoj konferencijskoj ligi.

U Ligi prvaka, implementacija VAR-a prvi put u povijesti bit će proširena na sve kvalifikacijske runde natjecanja, što predstavlja povećanje od 63 utakmice u odnosu na sezonu 2022./23., u kojoj se pak ova tehnologija koristila tek od trećeg pretkola. VAR je tako uspješno korišten u nedavnoj preliminarnoj rundi koja se održala na Islandu i ovotjednim utakmicama prvog pretkola elitnog klupskog natjecanja. Iako Dinamu vjerojatno to nije presudno, dobro je za hrvatskog prvaka da će se tehnologija koristiti i na utakmicama protiv Astane ili Dinamo Tbilisija u 2. pretkolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Europskoj ligi će se VAR ove sezone po prvi put koristiti u kvalifikacijama i to od 3. pretkola natjecanja što zapravo uključuje sve utakmice kvalifikacija. Naziv 3. pretkolo vara budući da se 1. i 2. pretkolo uopće ne igra. Ovo za Europsku ligu znači da će se VAR koristiti u svim utakmicama natjecanja, od početka do kraja, što predstavlja povećanje u broju utakmica od 26% (36 utakmica) u odnosu na prošlu sezonu.

Najveće promjene je doživjela Europska konferencijska liga. Možda niste ni primjetili, ali VAR tehnologija u ovom natjecanju do sada ne samo da se nije koristila u kvalifikacijama nego se uopće nije koristila niti u grupnoj fazi natjecanja! Dapače, pravilnikom UEFA-e zaključno s prošlom sezonom bilo je predviđeno da se VAR koristi samo u finalu natjecanja, ali je nakon pritiska klubova UEFA prošli siječanj donijela naknadnu odluku da se VAR tehnologija koristi u čitavoj proljetnoj knock-out fazi natjecanja. Sada je pak odlučeno da se uporaba VAR-a širi na sve utakmice grupne faze, a u kvalifikacijama će se koristiti od zadnjeg pretkola tj. playoff runde. Nadajmo se da će Hajduk, Rijeka i Osijek doći barem do ove faze natjecanja. U odnosu na prošlu sezonu, broj utakmica u Europskoj konferencijskoj ligi u kojima će se koristiti VAR ovom odlukom je povećan za čak 311% tj. VAR će se koristiti na 140 utakmica više nego prošle sezone.

Od uvođenja tehnologije u knockout fazi lige prvaka tijekom sezone 2018./19., VAR je do ove sezone korišten na ukupno 1648 utakmica u UEFA klupskim i reprezentativnim natjecanjima. Plan koji je UEFA iznijela predviđa daljne širenje uporabe VAR tehnolgije u sezoni 2024./25. s primarnim ciljem da i sve utakmice kvalifikacija Europske konferencijske lige budu uključene.

Komentari

Povezano