Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Večer zanimljivosti Engleza te promašaja Francuza i Švicaraca

Pregled kvalifikacijskih utakmica za Europsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj započinjemo Grupom B.

Grci su protiv Iraca tokom cijelog susreta bili bolja ekipa i poveli u 15. minuti iz penala, a gol je zabio Bakasetas. Izjednačio je za goste u 27. minuti Collins, a u 49. minuti Giorgos Masouras postavio konačnih 2:1 za potvrdu 100%-tnog starta domaćina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuzi su u portugalskom Farou koji je i dalje domaći stadion reprezentacije Gibraltara slavili s 3:0, pritom se dobrano ispromašivavši. Giroud je otvorio domaćine u 3. minuti, a kako drukčije nego li golom glavom – svojim 16. postignutim na takav način za Francuze, u svojem 123. susretu za Tricolore pri čemu se izjednačio na 3. mjestu vječne liste s Thierryjem Henryjem. Za 2:0 je iz najstrože kazne pogodio Mbappé u sudačkoj nadoknadi 1. poluvremena, a treći je gol stigao tek u 78. minuti i to od strane domaćeg igrača Aymena Mouelhija. Kažemo da su se Francuzi ispromašivali, jer pucali su na gol 31 put, imali posjed lopte od 82%, čak 8 velikih prilika od čega su promašili 6, a pritom pogodili ni manje ni više nego 4 stative! Griezmann i Tchouameni su između sebe pogodili po 2 vratnice i promašili po 2 velike prilike te bili svojevrsni tragičari u ovoj ipak rutinskoj pobjedi ekipe Didiera Deschampsa.

Englezi su na Maltu stigli s ponekom taktičkom novotarijom, pa je tako u veznom redu i s brojem 10 na leđima počeo Trent Alexander-Arnold, a nova pozicija mu je očito godila jer je postigao i pogodak. Po još 3 su dodali Maltin strijelac u vlastitu mrežu Apap te Kane i Wilson iz penala. Zanimljivo, to je prvi puta u povijesti da su u reprezentativnoj utakmici Engleske iz najstrože kazne pogotke postigla 2 strijelca.

Uz to, Englezi su limitirali Maltežane na 0 udaraca u okvir gola i 0 dodira u svojem šesnaestercu, što se dogodilo prvi puta otkada Opta prikuplja podatke, u posljednjih 180 utakmica engleske reprezentacije.

U drugoj utakmici grupe C Ukrajinci su slavili u gostima kod Sjeverne Makedonije preokrenuvši vodstvo domaćina od 2:0 koje su držali na poluvremenu! Pogotke su postizali Bardhi i Elmas, domaćini su gospodarili travnjakom zadržavši goste na 0 udaraca u okvir gola. I kad se činilo kako će Ukrajina ostati bez bodova u Skoplju, pojavili su se Zabarnyi, Konoplia i Tsygankov te novom treneru Serhiyu Rebrovu donijeli pobjedu od 3:2 u prvoj utakmici na klupi reprezentacije.

Grupu H su od 18h u Helsinkiju odigrali Finci i Slovenci, a domaćini su slavili s 2:0 i stanje u skupini nakon 3 utakmice učinili zanimljivim, jer 4 reprezentacije ima po 6 bodova. Slovenci, koji su bili bez suspendiranog vratara Jana Oblaka, ali i u pozitivnom nizu od 8 utakmica bez poraza, su imali nešto više od igre, no pragmatični Finci su preko raspoloženih napadača Pohjanpaloa i Antmana te dvostrukog asistenta Pukkija do 64. minute stigli do vodstva i važne pobjede protiv družine Matjaža Keka. Spomenimo kako je Hajdukov Jan Mlakar u igru ušao u 65. minuti, kao i igrač kojeg se povezivalo s Dinamom, Žan Vipotnik.

San Marino je na “domaćem” (igrali su u Parmi) terenu poražen od Kazahstana s 3:0, pa je tako ovaj patuljak i dalje na jednoj jedinoj pobjedi u povijesti reprezentacije, onoj iz 2004. protiv Lihtenštajna. Za goste su zabijali Vorogovskiy, Tagybergen i Zayuntdinov, a pobjedom su zasjeli na čelo ljestvice nakon 3 odigrana kola!

Treća utakmica skupine odigrana je između Danske i Sjeverne Irske, a u njoj su minimalno slavili domaćini zgoditkom Jonasa Winda iz 47. minute

Grupom I nisu vladala iznenađenja. Kosovo i Rumunjska odigrali su 0:0 na izrazito teškom i vodom natopljenom terenu u Prištini, na rubu regularnosti. Domaćini su se u takvim okolnostima nešto bolje snašli i imali više prilika, no rezultat je ostao početnih 0:0.

Bjelorusija, treća reprezentacija večerašnjeg programa koja je bila domaćin u gostima (u Budimpešti, zbog sankcija i sudjelovanja u invaziji na Ukrajinu) je povela iz prvog i jedinog udarca na gol Izraelaca, u 16. minuti preko Maxa Ebonga. Držali su to vodstvo Bjelorusi grčevito sve do 85. minute, kad je Shon Weissman zabio iz najstrože kazne, a Oscar Gloukh u 91. minuti zabio za konačnih 2:1. Preživjeli su Bjelorusi prije toga kanonadu Izraelaca koji su im uputili 29 udaraca na gol, propustili 2 velike prilike, no u konačnici zasluženo slavili.

Švicarci su slavili u Andori s 2:1, ali teže od očekivanog. Poveli su u 7. minuti preko Freulera, da bi na 2:0 povećao Zeki Amdouni u 32. minuti, no nisu uspjevali dalje slomiti otpor žilavih Pirinejaca. 5 propuštenih velikih prilika govori o tome kako švicarski napadači ipak nisu imali svoj dan, a kad je Marcio Vieira nakon kornera glavom zabio gol za 1:2 u 67. minuti, ponadali su se domaćini da mogu doći i do iznenađenja. Ipak, nisu uspjeli, a Švicarsi su zasjeli na čelo ljestvice sa 100%-tnim učinkom nakon 3 odigrane utakmice.

Komentari

Povezano