Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Veronika Šokota postala europska juniorska doprvakinja u atletici

Posljednjeg dana natjecanja na Europskom prvenstvu za atletičare uzrasta do 20 godina koje se održalo u Jeruzalemu, Hrvatska je stigla do prve medalje. U bacanju koplja, srebrom se okitila 19-godišnja Veronika Šokota, članica riječkog Kvarnera.

Veronika je natjecanje otvorila sa slabašnim hicem od 48.62 metra, ali već u drugom hicu stiže do drugog mjesta nakon što je njezino koplje dobacilo do 53.02 metra. Bio je to samo uvod u treću seriju u kojoj je dobacila do 55.41 što je bilo nedostižno za sve atletičarke osim za prvu favoritkinju natjecanja, dvostruku svjetsku juniorsku prvakinju i aktualnu europsku seniorsku viceprvakinju u ovoj disciplini, srpsku reprezentativku Adrianu Vilagoš koja je u Jeruzalemu bacila hitac od 58.38 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, prije samo tri godine, Šokota je morala mijenjati klub jer je vodstvo Športskog centra Višnjik u Zadru odlučilo maknuti prirodnu travu s igrališta te ju je zamijenilo umjetnom kako bi nogometni klub Zadar imao gdje trenirati. Nakon toga su atletičare preselili na nogometni teren Bagat na kojem uopće nije postojalo zaletište za bacače i bacačice koplja. Na koncu se početkom ove kalendarske godine, Veronika vratila u Rijeku gdje je i živjela veći dio djetinjstva.

Nadomak medalje je bila i druga hrvatska predstavnica, Vita Barbić koja će za tri dana napuniti tek 16 godina. Ona je s rezultatom od 50.36 metara zauzela četvrto mjesto, no brončana Mađarica Fanni Koever je bila gotovo tri metra dalja od nje te je s hicem od 53.09 ipak bila nedostižna za našu mladu predstavnicu.

Ovo je za Hrvatsku bila jedina medalja osvojena na aktualnom Europskom prvenstvu, ali ukupno već 24. U bacanju koplja u ženskoj konkurenciji, prije Veronika je medalju osvojila olimpijska pobjednica Sara Kolak koja je 2013. godine osvojila broncu u talijanskom Rietiju.

Komentari

Povezano