Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Verstappen novi-stari svjetski prvak

Subotnja sprint utrka Formule 1 u Kataru pružila je čak tri izlaska sigurnosnog automobila u svega 19 krugova i već dugo iščekivanu potvrdu treće uzastopne titule Red Bullovog Maxa Verstappena. Ipak, Nizozemac do slavlja nije došao pobjedom koju je osigurao McLarenov ovogodišnji debitant Oscar Piastri.

Početak je utrke donio mnoštvo problema vozačima koji su startali na gumama srednje tvrdoće, između ostalog Piastriju, koji je krenuo s pole pozicije, i njegovom momčadskom kolegi Landu Norrisu. George Russell je zahvaljujući sjajnoj reakciji prešao u vodstvo te je nedugo zatim Liam Lawson izgubio kontrolu nad bolidom prouzročivši prvi sigurnosni automobil na utrci. Sličnu je pogrešku dva kruga kasnije ponovio Logan Sargeant zbog čega je na stazu opet bio primoran izaći sigurnosni automobil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taman kada je mekana varijanta guma počela opadati u performansama, sudar čak trojice vozača još je jednom prekinuo utrkivanje na stazi. Esteban Ocon, Nico Hulkenberg i Sergio Perez završili su u sendviču, a poslije kontakta i zarobljeni u pijesku izvan staze.

Ispostavilo se da je treći sigurnosni automobil samo odgodio neizbježno, odnosno kontraofenzivu vozača na medium gumama. Ponajprije je Piastri oduzeo prvu poziciju Russellu, koju je bez problema obranio do kraja utrke, a onda je i Norris prestigao dva Ferrarija, Carlosa Sainza i Charlesa Leclerca, da bi si preko Russella osigurao mjesto na postolju. Lewis Hamilton je također benefitirao od ranijeg sudara domogavši se pete pozicije nakon što se kvalificirao tek na 12. mjestu.

Kako Perez nije završio utrku, Max Verstappen je i matematički postao svjetskim prvakom, pridruživši se ekskluzivnom društvu od jedanaest vozača koji su tri puta u svojoj karijeri nosili titulu broja jedan.

Naknadno je Leclerc dobio kaznu od pet sekundi za višestruko izlaženje van granica staze što ga je izbacilo iz kruga osvajača bodova.

Komentari

Povezano