Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Verstappen pobjednik uzbudljive Velike nagrade Kanade

Red Bullov Max Verstappen pobjednik je uzbudljive Velike nagrade Kanade ispred McLarenovog Landa Norrisa i Mercedesovog Georgea Russella.

Kiša koja je napadala prije same utrke učinila je stazu mokrom i tako natjerala vozače da utrku startaju na gumama za kišu. Svi osim Nice Hülkenberga i Kevina Magnussena krenuli su na “intermediate” varijanti guma, dok je Haasov duo utrku započeo na “wet” varijanti koja se koristi za teže kišne uvjete. Takav odabir guma im je omogućio odličan start pa je nakon četiri kruga Magnussen s 14. pozicije došao na četvrtu, a Hülkenberga na osmu. Međutim kako se staza polako sušila tako je njihovim gumama krenula opadati kvaliteta te su ubrzo morali otići na zamjenu guma što je značilo i pad u poretku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odličan start utrke imao je i Russell koji je sačuvao vodeću poziciju nakon sjajno odrađenih subotnjih kvalifikacija. Verstappen je uz manje probleme sačuvao drugu poziciju, a Norris i Piastri pratili su vodeći dvojac u stopu.

U 21. krugu Norris uspijeva prestići Verstappena za drugu poziciju, a odmah idući krug prestiže i Russella te preuzima vodstvo. Nakon pogreške, Russella prestiže i Verstappen. U tim trenutcima ekipe su spremale taktiku za nadolazeću kišu, ali je u 26. krugu Logan Sargeant izletio sa staze i izazvao izlazak vozila sigurnosti. Vozilo sigurnosti nije išlo u prilog Norrisu budući da je u međuvremenu uspio stvoriti lijepu prednost pred ostalim vozačima.

Izlazak sigurnosnog vozila iskoristili su Verstappen i Russell koji su odmah otišli na promjenu guma, a Norris je za to morao pričekati jedan krug. U međuvremenu ga je sigurnosno vozilo prestiglo i Norris je morao usporiti te je izgubio krucijalno vrijeme. Nakon promjene guma Norris se na stazu vraća na treće mjesto, taman ispred momčadskog kolege Piastrija. U boksu je Hamilton uspio prestići Fernanda Alonsa za petu poziciju, nakon duge borbe na stazi.

U međuvremenu je Ferrari odlučio riskirati i pozvati Charlesa Leclerca u boks na promjenu s guma za kišu na gume za suho te je Monegažanin tako uzeo “hard” varijantu guma. Međutim Leclercu je već na samom startu utrke prijavljen problem s motorom te je u boksu pokušao popraviti problem tako što je ponovno upalio bolid, ali to ga je postavilo na samo začelje poretka.

U idućem krugu počela je kiša te se Ferrarijev rizik nije isplatio, a Verstappen je poveo nakon što je sigurnosno vozilo napustilo stazu. Russell se obranio od Norrisa, a zanimljiv potez napravio je Alexander Albon koji je u istom zavoju prestigao Daniela Ricciarda i Estebana Ocona za devetu poziciju.

U 41. krugu Pierre Gasly prvi se odlučio za mijenjanje na suhe gume te je on bio taj koji je povukao za sobom i sve ostale vozače koji su u sljedećih nekoliko krugova također otišli na promjenu guma.

U 44. krugu Leclerc je pozvan u boks te je za njega utrka bila završena nakon što je na prošloj utrci u Monaku odnio pobjedu.

U idućem krugu Verstappen i Russel odlaze na mijenjanje guma, a Norris se odlučuje na zadržavanje na stazi još dva kruga kako bi probao osigurati prednost nad Nizozemcem i Britancem. Nakon što je i on otišao na promjenu guma u 48. krugu došlo je do promjene na vrhu budući da ga je u tijesnoj borbi na izlasku iz boksa pretekao Verstappen. U sljedećem krugu Norris gubi poziciju i od Russella zbog činjenice da Norris još nije uspio zagrijati svoje gume.

Međutim, odmah u idućem krugu Russell radi pogrešku i Norris se vraća na drugu mjesto, a Piastri na četvrtom mjestu drži priključak. U 53. krugu katastrofalan vikend završava i Sergio Perez nakon što se zabio u ogradu i oštetio svoj bolid. Mekskinac se uspio dovući do svoje garaže i umiroviti bolid, ali sigurnosno vozilo je svejedno ponovno izašlo na stazu u idućem krugu budući da su se na stazi sudarili Carlos Sainz i Albon. Španjolac se uspio vratiti na stazu, ali je morao umiroviti svoj bolid dok je Tajlanđanin zapeo na stazi i izazvao izlazak drugog sigurnosnog vozila. Katastrofalan vikend za Ferrari tako je završen s dva odustajanja dok su njihovi rivali na prvim pozicijama.

Russell i Hamilton odlaze na promjenu guma što je dovelo Piastrija na treću poziciju. Nakon što se sigurnosno vozilo maknulo sa staze ponovno je krenula utrka, a Nizozemac se ponovno dobro obranio na vodećoj poziciji te je krenuo stvarati blagu prednost ispred McLarenovog dvojca.

U 64. krugu dolazi do kontakta između Russella i Piastrija što je dozvolilo Hamiltonu da prestigne momčadskog kolegu na četvrtoj poziciji. Dva kruga kasnije Hamilton prestiže Piastrija za treću poziciju, pri čemu vozi i najbrži krug utrke što mu donosi i dodatni bod. U 68. krugu Piastrija prestiže i Russell. Krug prije kraja Russell napada Hamiltona i uspijeva uzeti treće mjesto koje brani do kraja.

Na prve dvije pozicije nije bilo promjene te je Verstappen stigao do 60. pobjede u karijeri. Šesto i sedmo mjesto zauzeo je Aston Martinov dvojac; Alonso i Lawrence Stroll, Ricciardo je zauzeo osmu poziciju, a završna dva mjesta koja nose bodove osvojio je Alpinin dvojac; Gasly i Ocon.

U ukupnom poretku Verstappen je povećao svoju prednost u odnosu na Leclerca na 56 bodova te sada ima ukupno 194 boda. Leclercu opasno diše za vratom i Norris koji je sada samo sedam bodova udaljen od drugog mjesta.

Što se tiče poretka konstruktora, Red Bull je povećao svoju prednost u odnosu na Ferrari na 49 bodova, a McLaren je došao na 40 bodova zaostatka za drugopolasiranim Ferrarjem.

Sljedeća utrka na rasporedu je za dva tjedna kada će se u Barceloni voziti Velika nagrada Španjolske.

Komentari

Povezano