Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Verstappen slavio u Imoli s manje od sekunde prednosti ispred Norrisa

Red Bullov Max Verstappen pobjednik je Velike nagrade Emilije Romagne vožene na stazi u Imoli. Napetu završnicu gledali smo u posljednjih nekoliko krugova, a naposlijetku je Nizozemac odnio pobjedu s manje od sekunde prednosti ispred McLarenovog Landa Norrisa. Završno mjesto na podijumu zauzeo je Ferrarijev Charles Leclerc.

Sedma runda prvenstva u Formuli 1 značila je i prvu ovogodišnju utrku voženu na europskom tlu, a cijeli vikend protekao je u svečanom raspoloženju u spomen na tridesetu obljetnicu od smrti velikog Ayrtona Senne. Brazilac je tog kobnog prvog svibnja 1994. godine poginuo u svom Williamsu, ostavljajući iza sebe tri naslova prvaka Formule 1, 41 pobjedu, 80 podijuma te 65 pole positiona. Počast pokojnom Brazilcu Formula 1 je odala tako da je bivši, četverostruki svjetski prvak Sebastian Vettel prije utrke odvezao oko staze Sennin McLarenov bolid iz 1993. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također ne treba zaboraviti kako je i dan prije Sennine smrti na kvalifikacijama poginuo i Austrijanac Roland Ratzenberger te je današnji vikend obilježen i njemu u čast.

Što se tiče same utrke velik utjecaj na njen razvoj imale su i subotnje kvalifikacije. Naime, Verstappen je tijesno osvojio 39. pole position u karijeri ispred McLarenovog Oscara Piastrija. Međutim nakon utrke Piastri je kažnjen s tri mjesta pada u poretku te je današnju utrku morao startati s petog mjesta. Na njegovoj kazni tako su profitirali njegov momčadski kolega Norris, koji se pridružio Verstappenu na prvom startnom red, te Ferrarijev duo Leclerc i Carlos Sainz koji su zauzeli drugi startni red. Ono što je bilo od iznimne važnosti je da je Verstappenov momčadski kolega Sergio Perez ispao u Q2 dijelu kvalifikacija te je utrku startao s 11. pozicije.

Na startu utrke nismo vidjeli nikakav incident te je poredak prve petorice ostao jednak kao i na startu. U 9. krugu utrke Williamsov Alexander Albon otišao je u boks radi promjene guma, ali je zbog nedovoljno dobro pričvršćene prednje desne gume morao nazad u boks te je uz to dobio i kaznu od 10 sekundi za nesiguran izlazak iz boksa. Tajlanđanin je na kraju morao odustati u 51. krugu te je to bilo jedino odustajanje u cijeloj utrci. U narednim krugovima Verstappen je uspio stvoriti komotnu prednost ispred Norrisa kojemu je za petama bio Leclerc u DRS-u. U 18. krugu popularni Checo je skoro mogao završiti svoj, ionako loš, vikend kada je izletio u šljunak, ali je uspio nastaviti.

U narednim krugovima vidjeli smo veliku aktivnosti u boksevima pa je tako u 22. krugu Norris otišao u boks po promjenu guma, a krug iza i Piastri je slijedio njegov primjer. Krug kasnije i Verstappen odgovara na mogući undercut McLarenovog dua. Ferrari je svoj dvojac u boks poslao u 25. i 27. krugu, a jednako kao i svi iznad navedeni vozači mijenjali su svoje medium gume za hard varijantu. Checo je po svježe gume otišao tek u 37. krugu. budući da je utrku startao na hard komponenti guma te je činjenica da je bio na drugačijoj strategiji od ostalih pomogla Verstappenu, budući da je zasmetao njegovim protivnicima, iako su ga naposlijetku svi uspješno prestigli.

Nakon odlaska u boks, Perez se u utrku vratio na svoju startnu jedanaestu poziciju te se do kraja utrke uspio progurati do osme pozicije i osvajanja samo četiri boda u vikendu koji će Meksikanac zasigurno htjeti što prije zaboraviti.

Dvadesetak krugova pred kraj trke Sainz nije uspijevao držati priključak za Piastrijem koji ga je prestigao nakon odrađenih promjena guma, a od Piastrija se na trećem mjestu odvojio Leclerc koji je držao pritisak na Norrisu od kojeg se na prvom mjestu pak odvojio Verstappen.

Međutim nakon desetak krugova situacija se mijenja; Norris se othrvao Leclerovog stiska i polako se krenuo približavati Letećem Nizozemcu koji je timu prijavio kako je izgubio prianjanje u gumama. Britanac se do kraja utrke pokušao približiti trostrukom svjetskom prvaku, ali mu je u DRS zonu uspio ući tek u posljednjem krugu što je bilo prekasno za bilo kakav pokušaj pretjecanja te je Verstappen upisao 59. pobjedu u karijeri. Leclerc je za Norrisom kasnio sedam sekundi, ali je osigurao najnižu stepenicu na podijumu s preko šest sekundi prednosti pred Piastrijem koji je utrku završio na četvrtom mjestu. Sainz je utrku završio kao usamljeni petoplasirani s osam sekundi zaostatka za mladim Australcem, ali s preko dvanaest sekundi prednosti pred Mercedesovim Georgeom Russellom koji je pak utrku završio ispred momčadskog kolege Lewisa Hamiltona.

Sjajnu utrku imao je na kraju i Lance Stroll koji je utrku završio kao devetoplasirani unatoč loše odrađenim kvalifikacijama i startu s trinaeste pozicije. U osvajače bodova još se upisao i Yuki Tsunoda te je oteo jedan bod ispred Haasovog dua, Nice Hülkenberga i Kevina Magnussena.

Najbrži krug utrke i dodatni jedan bod osvojio je Russell koji je u 63. krugu odradio “besplatno” mijenjanje guma u boksu te je na novim medium gumama uspio skinuti dotadašnje najbrže Perezovo vrijeme.

Što se tiče ukupnog poretka, Verstappen je povećao prednost na prvom mjestu u odnosu na Leclerca koji je nakon ovog vikenda pretekao Pereza na drugoj poziciji. Nizozemac je osvojio 161. bod u sezoni, Monegašanin iza njega je stigao do 113. boda, sedam više od nesretnog Checa. Meksikancu je za petama i Norris koji je sada došao do 101. boda, osam više od petoplasiranog Sainza.

U poretku konstruktora, Red Bull je ostao na prvom mjestu s ukupno osvojenih 268 bodova ispred drugoplasiranog Ferrarija koji je stigao do 212. boda. McLaren je siguran na trećem mjestu s 58 bodova manje od ekipe iz Maranella, ali 75 bodova prednosti ispred Mercedesa.

Sljedeća utrka na rasporedu je za sedam dana, a na redu je kultna Velika nagrada Monaka.

Komentari

Povezano