Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Verstappen slavio u Monaku, kiša spasila utrku od dosade

Ljubitelji Formule 1 znaju već jako dobro što očekivati od utrke u Monaku. Nerijetko su kvalifikacije najuzbudljiviji dio vikenda jer šansi za preticanje u samoj utrci gotovo pa nema. Slično se događalo i ovoga puta, no zadnjih dvadesetak krugova smo ipak gledali pomutnju i kaos jer je pala kiša koja je poremetila neke odnose na stazi. U konačnici je ipak komotno slavio Max Verstappen, dok su drugi i treći bili Fernando Alonso i Esteban Ocon koji se branio čitavu utrku od potencijalnih napada Mercedesa i Ferrarija iza njega.

Start utrke je prošao bez incidenata, no prve probleme je imao Lance Stroll nakon kontakta s Albonom. Dodirnuli su se i Hulkenberg i Sargent zbog čega je vozač Haasa dobio kaznu 5 sekundi. Nekih izvjesnih dvoboja nije bilo na vrhu jer su svi vozači stvarali dovoljnu prednost nad onim iza sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12. krug je donio prvi uzbudljivi napad na vrhu porerka jer je Sainz pokušao prestići Ocona na kočenju u šikanu. Umjesto prelaska, Sainz je oštetio prednje krilo. Procjena je bila da može tako nastaviti, no nakon tog dodira više nikada nije ušao u toliko dobru šansu za napad kao do tada. Suci su ga pak upozorili crno-bijelom zastavom.

Alonso je u 14. krugu javljao da misli kako mu je probušena guma, no ta sumnja je bila otklonjena te je nastavio normalno voziti. Na začelju smo gledali pak niz pretjecanja, no sva su izvršena nad istim vozačem. Logana Sargeanta su redom stizali Magnussen, Stroll i Perez.

Par krugova kasnije smo opet gledali šetanje u boksu Ferrarija. Mehaničari su još ranije bili čekali s novim prednjim krilom Sainza, no on u boks nikada nije ušao, a isto se dogodilo i sada kada su planirali mijenjati gume da prestigne Ocona, no i od toga se odustalo.

Hamilton je u 32. krugu prvi išao na promjenu guma, a nakon toga to radi i Ocon, međutim prilikom promjene se izgubilo više vremena od očekivanog. U to vrijeme smo gledali muke po Perezu koji je prvo imao jedan incident sa Strollom pri kočenju u šikanu, a onda je dodirnuo i zadnji kraj bolida od Magnussena što ga je poslalo u boks zbog štete na prednjem krilu. Sainz je u to vrijeme vrištao na team radio svojoj ekipi kako su promašili taktiku jer nisu uspjeli napraviti pomak ispred Ocona.

Vijesti o potencijalnoj kiši su bile sve češće. Verstappen, Alonso i Russell nisu otišli na izmjenu guma upravo zbog toga. Kiša je prema padala samo nekoliko kilometara daleko od staze, a onda preko team radia od Russella doznajemo da je počelo lagano padati. Samo dva kruga kasnije neki dijelovi su bili potpuno mokri i kaos je uslijedio. Bolidi su klizali po stazi, ali i dalje nitko nije išao na promjenu guma. Alonso ulazi u boks, no iz Aston Martina očito nisu vjerovali da će kiša toliko poremetiti utrku i šalju ga na stazu s medium gumama. Ispasti će to odluka koja će mu izbiti ikakvu šansu za pobjedom.

Na intermedije prelaze svi pa tako i Alonso koji je odradio to jedno zaustavljanje viška. Loše vijesti za Aston Martin su se nastavile odustajanjem Strolla koji gubi kontrolu na stazi. U Ferrariju su valjda bili umorni od svih onih lažnih izlazaka za Sainza pa su tako izgubili uvjerljivo najviše vremena u promjeni guma. Incidente smo pak vidjeli kod Russella koji dobiva 5 sekundi kazne za nesigurni povratak na stazu te kod Magnussena koji je izgubio kontrolu i odustao od utrke.

S tim je i utrka u kompetitivnom smislu bila završena jer nitko nije imao odvažnosti pokušati zadnje krugove voziti na mekšim gumama. Verstappen je upisao novu pobjedu, Alonso novi podij, a Ocon sjajno 3. mjesto. U bodove su ušli još Hamilton, Russell, Leclerc, Gasly, Sainz, Norris i Piastri.

Komentari

Povezano