Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

VIDEO Afrički nogometni savez zabranio korištenje vradžbina i crne magije za vrijeme utakmica

U moru uobičajenih vijesti, stiže i jedna krajnje neuobičajena ili bizarna i to s Crnog kontinenta u kojem je Nogometni savez Ruande zabranio korištenje vradžbina i crne magije od strane igrača za vrijeme ligaških utakmica.

Za razumijeti ovu odluku i njene uzroke, potrebno je zagrebati ispod površine i shvatiti kulturu ponekih afričkih naroda. Praznovjerje je dio svakodnevice, no za razliku od većine svjetskih sportaša kojima praznovjerje predstavlja noga kojom ulaze na teren ili redoslijed oblačenja odjeće i obuće, afrički sportaši otišli su korak, ako ne i nekoliko koraka dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akcije koji se nazivaju juju ili voodoo, crna magija, okultizam duboko su usađene u osjećaj vrijednosti i osobnosti većine pojedinaca, a kopanje rupa ispod terena i stavljanje kostiju životinja, zvanje vračeva na blagoslov igrališta, posipanje pepelom i slično već su odavno bili viđeni na utakmicama Afričkog kupa nacija, kao i mnogih drugih.

CAF kao krovno tijelo afričkog nogometa zabranio je korištenje jujua/voodooa na utakmicama reprezentacija, no pojedini nogometni savezi nisu se imali snage suprotstaviti ili obračunati s nadmudrivanjem nogometnih ekipa koje nerijetko znače i korištenje crne magije tj. vradžbina kako bi uspostavile premoć nad protivnikom.

Nogometni savez Ruande posljednji je u nizu kojem su ovi događaju prelili čašu strpljenja, nakon utakmice Rayon Sportsa i Mukura Victoryja. Utakmica u kojoj je Mukura Victory vodila 1:0 ne bi bila ništa posebno da kamere nisu otkrile kako je vratar ekipe na gol crtu stavio određeni voodoo predmet, kojeg je uočio i napadač Rayon Sportsa Moussa Camara.

Camara je u nekoliko navrata promašivao velike prilike, pogodio i prečku gola, dok nije uočio predmet na gol crti te odlučio bogove sreće okrenuti na svoju stranu. Iskoristio je priliku u kojoj je vratar Mukure pokupio loptu u kutu šesnaesterca i zatrčao se prema golu, pokupio navedeni voodoo predmet bježeći od poludjelih protivnika donio ga do svoje klupe.

Vjerovali ili ne, Camara je dobio žuti karton za svoj potez, a nekoliko minuta nakon toga uspio je i postići pogodak za 1:1, stoga se može zaključiti kako je uspješno “poništio” magiju.

Samo u Africi…

Komentari

Povezano