Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

VIDEO Dončić tricom preko obrambenog igrača godine donio Dallasu novu pobjedu

Druga utakmica finala Zapada NBA lige nam je donijela jednako mnogo uzbuđenja kao ona prva. Dallas Mavericksi su u konačnici tricom Luke Dončića svega tri sekunde prije kraja došli do pobjede od 109:108 za prednost od 2-0 u seriji protiv Minnesota Timberwolvesa.

Nije dobro počelo za Minnesotu jer su već u prvom napadu primili koš, a nakon što se nitko od suigrača nije ponudio Mikeu Conleyju, koji je izvodio aut ispod koša, morali su ”spaliti” jedan timeout poslije samo 25 sekundi igre. Sjajnih šest minuta prve četvrtine je odigrao Luka Dončić koji je, usprkos očiglednim problemima i stiskanjem zubi, ubacio dvije trice uz jedan koš uz prekršaj za devet poena na kontu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Dončićevih devet je sa svojih 10 poena u prvoj četvrtini odgovorio Anthony Edwards pa je Minnesota na odmor poslije prvog intervala otišla s vodstvom od 32:26.

Nakon samo dva napada u drugoj četvrtini i treće trice Naz Reida te polaganja Karl-Anthonyja Townsa, ”Vukovi” su po prvi put na večerašnjem susretu došli do dvoznamenkaste prednosti (37:26). Nastavila se kanonada domaćih pa poslije dvije trice Conleyja i nove trice Reida dolaze do velikih +15 (48:33). Već poslije tek nešto više od 15 minuta igre, Minnesota je imala trojicu dvoznamenkastih igrača – Reida (12), Conleyja (10) i Edwardsa (10), dok je jedini raspoložen u redovima Dallasa bio Dončić s 14 poena.

Najveća prednost Minnesote u prvom dijelu je iznosila 18 poena razlike, no na poluvrijeme su otišli sa 60:48 nakon što su Mavsi završnih šest minuta dobili s 11-5. Ono što je obilježilo prvi dio su ipak nešto slabija šuterska izdanja dvojica glavnih zvijezda momčadi pa su tako Edwards i Towns kombinirano šutirali 6/22 iz igre, a Dončić i Kyrie Irving 7/22.

Dallas se u potpunosti vratio u susret u trećoj četvrtini. Dončić je izravno, košem ili asistencijom, sudjelovao kod 7 od 9 prvih pogodaka iz igre svoje momčadi u drugom dijelu (16 od 22 poena), a nakon njegove asistencije i trice Josha Greena, Mavsi su smanjili zaostatak na samo pet poena razlike tri i pol minute prije kraja dionice.

Trica Jadena Hardyja je taj deficit spustila na samo -2, ali u konačnici se u završnih 12 minuta ušlo s vodstvom Minnesote od 86:79 nakon trice Reida s 10 metara samo dvije sekunde prije zvuka sirene. Bila je to njegova već peta trica, a zanimljivo je da mu je NBA rekord sedam koliko je zabio baš Dallasu u prosincu prošle godine te Clevelandu u ožujku ove.

U uvodne dvije minute četvrte četvrtine Edwards promašuje jedno čisto polaganje i gubi jednu loptu, dok Towns promašuje otvorenu tricu, a to na drugoj strani kažnjava Irving s dvije trice te PJ Washington s polaganjem i Dallas dolazi do prednosti od 87:86 i prvog vodstva nakon druge minute prve četvrtine.

Nakon toga gledamo par izmjena u vodstvu, a slabašnu egzekuciju napada Wolvesa je vadio Reid koji je s nove dvije trice došao do njih čak sedam pogođenih iz osam pokušaja za izjednačenje već spomenutog rekorda karijere. Na drugoj strani gledamo fantastične poteze Daniela Gafforda koji s četiri uzastopna poena od kojih su dva čista vratolomija u kontranapadu i jednom blokadom koja je omogućila upravo tu kontru, dovodi Dallas do prednosti od 96:94.

U završne dvije minute se ušlo sa 104:103 za Minnesotu, a onda Edwards s dva pogođena slobodna bacanja to podiže na +3, dok Irving na drugoj strani promašuje oba. Edwards je u idućem napadu napao Derricka Jonesa Jr.-a te je iznudio nova dva slobodna bacanja pa je pospremivši oba povećao prednost na 108:103 točno minutu i pol prije kraja utakmice.

Na samom isteku sljedećeg napada Mavsa je Irving zabio tricu iz lijevog kuta za novi dolazak na -2, a na drugoj strani Wolvesi gube loptu. Dončić poslije toga promašuje pokušaj za izjednačenje, no Minnesota na uspijeva uputiti šut jer je dodavanje Edwardsa za Reida bilo neprecizno i ono odlazi van igrališta.

Mavericksi su imali 12.8 sekundi za posljednji napad. Gobert je preuzeo Dončića, a Slovenac spektakularnom step-back tricom dovodi Dallas u vodstvo od 109:108 samo tri sekunde prije kraja.

U posljednjem napadu susreta je Reid pokušao tricom donijeti pobjedu Minnesoti, no ona mu je iscurila van i Dallas je došao do trijumfa za dvostruki “break”.

Dončić je uz koš vrijedan pobjede utakmicu završio s triple-double učinkom od 32 poena, 13 asistencija i 10 skokova, dok je Irving dodao 20 poena od kojih je 13 zabio u posljednjoj dionici. Kod poraženih je Reid ubacio 23, a Edwards 21 uz užasan šut iz igre (5/17).

Komentari

Povezano