Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

VIDEO Hladnokrvni Llull donio Realu 11. titulu prvaka Europe

Košarkaši Real Madrida su u večerašnjem finalu Eurolige u Kaunasu svladali Olympiacos rezultatom 79:78 čime su se po 11. put u povijesti okrunili naslovom prvaka Europe. Koš vrijedan trijumfa je, svega tri sekunde prije kraja susreta, postigao Sergio Llull.

Grci su bolje otvorili susret, naročito vanjskim šutem pa su tricom Kostasa Papanikolaoua, njegovom drugom, a ekipno gledano petom, došli do prvog dvoznamenkastog vodstva na utakmici. Semafor je u tom trenutku pokazivao rezultat 22:12, a Sasha Vezenkov je košem u sljedećem napadu povećao vodstvo svoje ekipe na +12. Bio je to njegov već 9. poen na susretu koliko je imao i njegov suigrač Isaiah Canaan koji je postigao tri trice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga se budi i Real koji serijom od 9:0 smanjuje zaostatak na samo 3 poena razlike (24:21). Šest i pol minuta prije kraja prvog dijela, Sergio Rodriguez je ubacio tricu za povratak ”Kraljeva” u vodstvo od 31:29.

Odlično prvo poluvrijeme je igrao hrvatski košarkaš Mario Hezonja koji je, nakon trice te zakucavanja iz kontranapada za prvu Realovu prednost od dva posjeda razlike (+4), stigao do 12 poena na svom kontu.

Prva četvrtina je pripala Olympiacosu, a druga Realu pa je jedino ispravno bilo da se na predah ode s nerješenih 45:45. Ovo je tek treće euroligaško finale s nerješenim rezultatom na poluvremenu. Dosad smo to vidjeli samo 1989. godine u dvoboju između Jugoplastike i Maccabija (35:35) te 1994. godine između Olympiacosa i Joventuta (39:39).

Shaqueille McKissic je povukao Grke u drugoj četvrtini s 10 poena te je tako bio glavni ”ponoćnik” MVP-u Sashi Vezenkovu koji je imao 15 poena i 5 skokova na poluvremenu. Kod Reala je Mario Hezonja bio jedini dvoznamenkasti igrač s 12 poena, dok je Walter Tavares imao 7 poena i 7 skokova.

Isaiah Canaan se večeras specijalizirao za početke poluvremena pa je u uvodnih 5 minuta treće četvrtine postigao 9 od 12 poena Olympiacosa za vodstvo od 57:52. On je postavio temelje za prednost grčke momčadi od 63:59 do koje su došli koševima McKissica i Sloukasa u posljednjih 90 sekundi igre.

Vezenkov je kroz cijelu utakmicu pokazivao zbog čega se radi o najkorisnijem igraču natjecanja pa je, poslije prve pogođene trice iz šestog pokušaja, doveo Grke do +7 osam minuta prije kraja. U posljednje dvije minute finala se ušlo s vodstvom Olympiacosa od 78:72, no nakon pet uzastopnih poena Sergija Rodrigueza, Real smanjuje na samo -1 pedesetak sekundi prije kraja.

U sljedećem napadu je Moustapha Fall promašio floater, dok na drugom kraju parketa, po tko zna koji put, Sergio Llull pogađa šut s poludistance i samo tri sekunde prije kraja dovodi Real u vodstvo od 79:78. Bio mu je to jedini koš na susretu, a možete ga pogledati OVDJE.

Kostas Sloukas je u posljednjem napadu promašio težak šut s poludistance za pobjedu i Real Madrid je po 11. put u povijesti postao europski prvak.

Najefikasniji u redovima ”Kraljeva” su bili Sergio Rodriguez s 15 poena i 9 asistencija, Walter Tavares s 13 poena i 10 skokova te Mario Hezonja s 12 poena. Kod poraženih je sjajan bio Sasha Vezenkov s 29 poena i 9 skokova, dok je Isaiah Canaan susret okončao s 21 poenom.

Komentari

Povezano