Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Wales katastrofalnoj Hrvatskoj nanio i drugi uzastopni poraz

U drugom listopadskom kvalifikacijskom susretu za Europsko prvenstvo, Hrvatska je u Cardiffu protiv Walesa tražila način da ispere loš okus iz ustiju nakon osječkog poraza od Turske.

Ipak, u tome nije uspjela, već je novom lošom predstavom i drugim uzastopnim porazom u samo 4 dana, ozbiljno kompromitirala vlastite prilike za osvajanje prvog mjesta u skupini, što znači da ćemo u studenskom ciklusu i utakmicama protiv Latvije u gostima i Armenije kod kuće umjesto testiranja nekih novih opcija, strijepiti do posljednjeg trenutka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

90 minuta frustrirane Hrvatske u kojoj su apsolutno svi pojedinci u potpunosti podbacili, i za koju ne postoji opravdanje loše klupske forme jer s druge je strane stajao protivnik čija većina igrača u klubovima uopće ne igra, a koji je izabranicima Zlatka Dalića tijekom igre očitao lekciju iz pristupa, taktičkih varijanti i mehanizama u igri.

Izbornik Zlatko Dalić, ponukan lošom predstavom samo 3 dana ranije, odlučio se u sastavu napraviti i 3 promjene: od prve je minute na desnom beku umjesto Stanišića krenuo oporavljeni Juranović, na stoperskoj poziciji umjesto Šutala je krenuo veteran Vida, dok je na desnom krilu umjesto Pašalića počeo jedan od najboljih protagonista utakmice protiv Turske, Lovro Majer.

S druge strane terena, velški izbornik Rob Page nije mogao računati na Morella i dulje odsutnog kapetana Ramseya, dok je ostatak ekipe bio sastavljen od najboljih trenutno raspoloživih igrača, koji ove sezone ne igraju u posebno kvalitetnoj formi, dapače, muče muku s minutažom u klubovima.

Očekivano, Wales je, moguće i inspiriran fenomenalnom jednoglasnom izvedbom himne Hen Wlad Fy Nhadau, krenuo prema vratima Dominika Livakovića, uputivši nekoliko opasnih dugih lopti i ubačaja sa strane na stasitog 195 cm visokog igrača Bournemoutha Kiefera Moorea, iz kojih se nije izrodilo ništa pretjerano opasno za Hrvatsku.

Ipak, nakon početnog pritiska, Wales se ipak povukao te prepustio posjed Hrvatskoj, no po pitanju prilika, na terenu se nije puno mijenjalo. Hrvatska je imala velike probleme u izgradnji igre i tijekom prve polovice poluvremena nije uspjevala uspostaviti kontrolu nad utakmicom niti u kontinuitetu boraviti u posljednjoj trećini Velšana. Domaćini su zato strpljivo čekali priliku za brzu tranziciju iza visoko postavljene obrambene linije Hrvatske, a najopasnija od tih situacija dogodila se u 23. minuti kad je Vida prekršajem za žuti karton morao zaustaviti napad Velšana na samo 17-18 metara od gola. Iz tog slobodnjaka, Wilsonov je udarac vršcima prstiju iz kuta gola izvadio Livaković, a Zlatko Dalić u tom je trenutku mogao imati samo razloge za brigu.

U 30. minuti Livaković je još jednom sjajno reagirao izvadivši udarac Neca Williamsa koji je ponovno išao uz samu vratnicu, a Wales je svojom igrom i preciznim dugim loptama razotkrivao sve slabosti postavke igre Dalićevog sastava, u kojem se u odnosu na osječku igru nije vidjela apsolutno nikakva razlika, dapače. Hrvatski su se veznjaci spuštali u krilo stopera iako je to vjerojatno jedna od najvećih Gvardiolovih kvaliteta, poprilično je nesiguran u oba smjera bio Vida, a s bekovskih pozicija nije bilo apsolutno nikakve prijetnje.

Što je o igri reprezentacije u prvom dijelu mislio Zlatko Dalić dovoljno govori činjenica da je na poluvremenu napravio trostruku izmjenu, a u igru su umjesto Brekala, Muse i Juranovića ušli Pašalić, Beljo i Stanišić. No, situacija na terenu nije se promijenila, naprotiv.

U 47. minuti Hrvatska je dobila još jedan pogodak nakon duge lopte iz zadnje linije, kao i protiv Turske. Vratar Ward ispucao je dugu loptu na Moorea, pored njega je po tko zna koji puta danas dekoncentriran bio Brozović loptu odbivši do Brooksa koji je dobijanjem zračnog duela s Gvardiolom na idealan način iza leđa loše postavljenog Vide poslužio brzonogog Wilsona. Projurio je Fulhamov veznjak pored Vide i novim lob udarcem savladao istrčalog Livakovića, za apsolutno zasluženih 1:0 domaćina.

Tek po postignutom pogotku Hrvatska je kroz posjed došla bliže vratima Walesa, no situacije se u samo 12 minuta i dodatno pogoršala. Velšani su centaršutevima bombardirali hrvatski šesnaesterac, Vida loše raščistio situaciju i pružio Jamesu prigodu za novi ubačaj, a Wilson ponovno ušao ispred Vide i sjajnim udarcem glavom loptu poslao iza leđa nepomičnog Livakovića za šokantnih 2:0.

Sljedećih minuta Hrvatska je pokušala povezati redove, ali bila poprilično uzdrmana, pa je tako Wales solo prodorom Necoa Williamsa umalo stigao do 3:0, no njegov je udarac prohujao malo pored gola.

A kad već nije išlo iz igre, Hrvatska se u 75. minuti vraća u igru nakon udarca iz kuta kojeg je izveo Luka Modrić, a Kiefer Moore idealno prebacio na drugu vratnicu za Marija Pašalića koji zabija svoj drugi kvalifikacijski pogodak i smanjuje na 2:1, a Hrvatska kreće po preokret.

Ipak, Wales je bio taj kojeg je primljeni pogodak ponovno aktivirao i natjerao da izađe iz krila vlastitog vratara, pa do kraja susreta osim sporadičnih ubacivanja Sose i Stanišića, Hrvatska nije napravila apsolutno ništa i zasluženo izgubila

U drugom susretu skupine, Turska je uvjerljivo slavila protiv Latvije rezultatom 4:0 pogocima Akguna, dvostrukog strijelca Tosuna i Akturkoglua, što znači da se potencijalno zatvara krug od tri reprezentacije s identičnim brojem bodova na kraju ciklusa, u kojem Hrvatska stoji najlošije i ne može biti bolja od 3. mjesta te ovisi o rezultatima ostalih ekipa.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano