Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Young Boys osvojili Kup Švicarske i dvostruku krunu

U finalu nacionalnog kupa Švicarske snage su od 14:00 sati odmjerili branitelj naslova Lugano i ovogodišnji prvak švicarske Super lige Young Boys, a naslov pobjednika kupa kao i dvostruku krunu osvojili su nogometaši Young Boysa pobjedom 3:2 u zanimljivoj i tvrdoj utakmici.

Utakmica je odigrana na stadionu Wankdorf u Bernu na kojem Young Boys inače igra svoje domaće utakmice, ali ovaj puta je poslužio kao neutralni teren za finale Kupa. Na istom stadionu je odigrano zadnjih 5 finala Kupa Švicarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom početku utakmice, već u 5. minuti, igru je zbog ozljede morao napustiti veznjak Young Boysa Sandro Lauper što je bio neočekivani udarac za ambicije domaćina. U nervoznom prvom poluvremenu sudac utakmice Lukas Fähndrich je podijelio čak 5 žutih kartona i dosudio 17 prekršaja, a do kraja utakmice te će brojke narasti na 8 žutih kartona i pomalo nevjerojatan 41 dosuđeni prekršaj. Bila je ovo prava bitka za trofej gdje je rezultat apsolutno u prvom planu, a igra se ionako zaboravlja.

Young Boys dolaze u vodstvo u 20. minuti utakmice. Udarac iz kuta izveo je 21-godišnji Fabian Rieder, a u skoku je najviši bio sjajni Kamerunac Jean-Pierre Nsame. On je ove sezone bio najbolji strijelac prvenstva s 21 golom što mu je treća titula najboljeg strijelca švicarskog prvenstva nakon što mu je isto uspjelo u sezonama 2019./20. i 2020./21. S Young Boysima je osvojio do sada 5 nacionalnih prvenstava, a danas je osvojio i svoj drugi Kup Švicarske. Prošle sezone bio je na posudbi u redovima Venezie, ali u 11 utakmica Serie A nije zabio gol. Bio je i dio reprezentacije Kameruna na Svjetskom prvenstvu u Katru.

U sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena, na vrlo sličan način Young Boys dolaze do povećanja vodstva. Slobodan udarac s lijeve strane uz aut liniju gotovo na centru izveo je Cedric Zesiger i uputio centaršut u srce kaznenog prostora. Tamo se ponovno našao Nsame koji je bio potpuno sam među braničima Lugana, a veliku grešku radi vratar Amir Saipi koji je istrčao do otprilike točke penala međutim vrlo mlako te ga je Nsame jednostavno nadvisio i odnio u duelu te zabio svoj drugi gol na utakmici. Ovo mu je bio 5. gol u natjecanju ove sezone što ga čini sada i najboljim strijelcem Kupa uz titulu najboljeg strijelca prvenstva. Najbolji strijelac Kupa bio je i u sezoni 2019./20. kada su Young Boys zadnji put osvojili ovo natjecanje.

U 52. minuti Lugano smanjuje prednost na 2:1. Previše je pasivna obrana Young Boysa bila u ovoj stiuaciji te su dovolili igračima Lugana da lagano kombiniraju ispred njihovog kaznenog prostora, a na kraju je gotovo neometan sa 16 metara pucao Mattia Bottani te prizemnim udarcem svladao vratara Marvina Kellera. 32-godišnji Bottani je praktično legenda Lugana za kojeg je u karijeri odigrao preko 300 utakmica, a prošle godine je i debitirao za reprezentaciju Švicarske.

Nakon nevjerojatnog slijeda događaja, Young Boys dolaze do velike prednosti od 3:1 u 85. minuti. Nogometaši Lugana su odigrali briljatnu akciju i izbacili Ekvadorca Jhona Espinozu u situaciju 1 na 1 protiv vratara, ali Keller sjajno brani njegov pokušaj. Odbijena lopta dolazi do Bottania koji upućuje loptu na peterac gdje Espinoza puca glavom, a loptu na crti čisti obrana Young Boysa te ispucava loptu visoko na protivničku polovicu. Loptu je primio vratar Saipi te odložio za stopera Kreshnika Hajrizia koji u primanju lopte teško griješi, loptu mu oduzima Nsame koji izlazi sam ispred Saipia koji sprječava Kamerunca da zabije hattrick. Na odbijenu loptu je natrčao Elia Meschak i pomalo nespretnim udarcem pospremio loptu u gol za veliko slavlje domaćih navijača.

Taj gol ipak nije obeshrabrio igrače Lugana koji dolaze do smanjenja na 3:2 u 87. minuti u praktično prvojplayoff akciji nakon primljenog gola. Nakon promjene strane odličnom dijagonalom lopta je na desnoj strani došla do 31-godišnjeg Renata Steffena, bivšeg igrača Young Boysa i Wolfsburga, koji ulazi drbilingom u kazneni prostor i fantastično lijevicom pogađa suprotne rašlje.

Do kraja utakmice Lugano ipak nije stigao do izjednačenja pa su tako Young Boys osvojili svoj 8. nacionalni kup Švicarske te svoju treću dvostruku krunu u povijesti kluba nakon što im je to uspjelo u sezonama 2019./20. i 1957./58. Oni će tako sljedeće sezone igrati u playoffu za ulazak u Ligu prvaka dok će Lugano kao trećeplasirana momčad prvenstva igrati u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Komentari

Povezano