Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Young zaledio TD Garden, Denver i Phoenix u polufinalu

Večeras su u NBA ligi odigrane tri pete utakmice prve runde doigravanja u kojima su plasman u konferencijska polufinala izborili Denver Nuggetsi i Phoenix Sunsi koji će međusobno igrati za plasman u finale Zapada, dok su Atlanta Hawksi produljili seriju protiv Bostona.

[2] Boston Celtics – Atlanta Hawks [7] 117:119 (3-2)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva četvrtina susreta u TD Gardenu je bila potpuno izjednačena te nijedna momčad nije dosegnula prednost veću od 4 poena razlike, a na predah su s vodstvom od 30:27 otišli gosti. Ističemo po jednu pozitivnu stvar kod obje ekipe – četvrtina bez izgubljene lopte za Boston i 6 trica (sve različiti igrači) iz 10 pokušaja Atlante.

Vodili su Hawksi s 5 poena razlike na polovici prvog dijela, no onda Celticsi kreiraju seriju od 27:9 i dolaze do najveće prednosti na utakmici od 63:50. Gosti su ipak na krilima Traea Younga uspjeli spustiti zaostatak na 66:58 poslije prvog poluvremena.

Košarkaši Bostona su 34 od 66 poena u prvom poluvremenu postigli iz reketa, dok su najveću razliku Celticsi napravili u poenima iz kontre jer je u tom parametru bilo čak 20:0 za domaće.

Jaylen Brown je predvodio Celtice s 23 poena, a odličan s klupe je bio Malcolm Brogdon s 12 poena. Obrambeno se istaknuo Al Horford s čak 4 blokade. Kod gostiju je Trae Young zabio 15 uz 6 asistencija, Saddiq Bey je nastavio sa sjajnim igrama s klupe s 12 poena, dok smo napokon vidjeli agresivnog Johna Collinsa koji je ubacio 10 poena što je samo 2 poena manje od njegovog najefikasnijeg učinka u seriji što je poprilično poražavajuće za njega.

Deficit Atlante se nakon 12 minuta u trećoj četvrtini povećao na 10 poena, a u završnih 6 minuta utakmice se ušlo s vodstvom Bostona od 109:96. Onda kreće show Atlante. Gosti predvođeni Trae Youngom i Johnom Collinsom prave seriju od 15:2 u nešto malo više od 3 minute i rezultat je poravnat na 111:111.

Celticse je u vodstvo vratio Robert Williams III nakon polaganja poslije skoka u napadu, a pritom je izborio i dodatno slobodno bacanje koje ne posprema. Na drugoj strani parketa je Trae Young izborio prekršaj Ala Horforda, a tehničku pogrešku dobija Jayson Tatum pa Young s 3 pogođena slobodna bacanja dovodi Atlantu u prvo vodstvo nakon početka druge četvrtine. 47 sekundi prije kraja Williams III promašuje zlatnu priliku za ponovni dolazak domaćih u vodstvo jer promašuje tip-in nakon novog skoka u napadu. Mučila se i Atlanta u tim trenucima pa je Young u dva uzastopna posjeda promašivao, a ovaj drugi promašaj je završio wedgiejem što je rezultiralo podbacivanjem lopte na središtu igrališta. Celticsi dobivaju loptu, a Hawksi ostaju spavati što zakucavanjem na asistenciju Jaysona Tatuma kažnjava Williams III i Boston je ponovno u vodstvu od 115:114. U sljedećem napadu Marcus Smart čini prekršaj nad Trae Youngom koji zabija oba bacanja, dok na drugoj strani on čini prekršaj, a sada Derrick White zabija oba bacanja za 117:116 sedam sekundi prije kraja.

Trenutak odluke se dogodio u sljedećem napadu Hawksa. Young je primio loptu u vlastitoj polovici, digao se na šut za 3 poena preko Jaylena Browna i hladnokrvno stavio tricu za pobjedu Hawksa od 119:117 i povratak serije u Atlantu.

Trae je postigao 16 poena u četvrtoj četvrtini čime je povećao saldo poena u posljednjim dionicama ove serije na 60 što je najveći zbroj nakon pet utakmica NBA doigravanja još od Kevina Duranta iz 2011. godine.

Trae Young je bio najbolji igrač utakmice s 38 poena i 13 asistencija, a veliku je podršku napokon dobio u Johnu Collinsu koji je postigao 22 poena. Celticsima nije bilo dovoljno ni 35 poena Jaylena Browna, a imali su još 5 dvoznamenkastih igrača među kojima se istaknuo Derrick White s 18 poena i 5 skokova. Jayson Tatum je utakmicu završio s 19 poena, 8 skokova i 8 asistencija na samo 36% šuta iz igre.

[1] Denver Nuggets – Minnesota Timberwolves [8] 112:109 (4-1)

Košarkaši Denvera su se vratili u svoju Ball Arenu s namjerom da završe posao u ovoj seriji, ali njihovi suparnici su u susret ušli senzacionalno dobro te su nakon 8 minuta košarke predvođeni Anthonyjem Edwardsom i Nickeilom Alexander-Walkerom (obojica po 8 poena) vodili rezultatom 27:12. Ipak, Nuggetsi do kraja četvrtine prave seriju od 10:2 te spuštaju deficit na 7 poena razlike.

Novom serijom od 11:5, Denver je smanjio na samo jedan poen razlike na sredini druge dionice te su se vratili u susret, a predvođeni Jamalom Murrayem, na poluvrijeme odlaze s vodstvom od 48:47. Murray je postigao 12 poena u drugoj četvrtini, dok je Edwards zabio 10 od 18 poena svoje momčadi. Nikola Jokić nije imao šutersku večer (2/10 iz igre), ali je zato flertovao s “triple-doubleom” s 8 poena, 8 skokova i 6 asistencija.

Treća četvrtina je bila najefikasnija u dotadašnjem dijelu susreta, a standardno dobrim Jamalu Murrayu i Anthonyju Edwardsu, priključili su se i visoki igrači. Karl-Anthony Towns je zabio 11 poena u toj dionici, dok je Nikola Jokić zabio 10 pa u posljednju četvrtinu ekipe ulaze s nerješenim rezultatom od 77:77. Srpski košarkaš je nakon samo tri četvrtine upisao ”triple-double” od 18 poena, 12 skokova i 10 asistencija.

Kako je završio treću, tako je Murray započeo četvrtu četvrtinu – pogođenom tricom, a poslije pogođenih slobodnih bacanja Aarona Gordona, Denver dolazi do najveće prednosti na utakmici od +5. Mnogo problema je Nuggetsima u četvrtoj četvrtini stvarao Rudy Gobert koji je bio hodajući missmatch pa je nakon 3 i pol minute igre postigao 6 poena i tako izjednačio rezultat na 86:86.

U posljednje dvije minute se ušlo s vodstvom Denvera od 102:100, a Edwards košem pokraj Jokića izjednačava na 102:102 sto sekundi prije kraja. Srpski košarkaš je nakon toga postigao 7 od posljednjih 9 poena Denvera čime je, iako je ponovno promašio bitno slobodno bacanje koje bi riješilo pitanje pobjednika, doveo Denver u poziciju da im treba samo jedan dobar obrambeni posjed za pobjedu. Vodili su Nuggetsi sa 112:109 dvije i pol sekunde prije kraja uz napad gostiju, a u posljednjem napadu Edwards iz teške pozicije preko ruke Brucea Browna poteže tricu, no ne pogađa i serija se tu okončava.

Nikola Jokić je utakmicu završio s 28 poena, 17 skokova i 12 asistencija, dok je Jamal Murray ubacio 35 poena. Kod poraženih je Anthony Edwards zabio 29 poena uz 8 skokova i 7 asistencija, dok je Karl-Anthony Towns imao ”double-double” učinak od 26 poena i 11 skokova.

[4] Phoenix Suns – LA Clippers [5] 136:130 (4-1)

U posljednjoj utakmici večeri, košarkaši Phoenix Sunsa su završili sezonu jedinog hrvatskog predstavnika u NBA doigravanju – Ivice Zubca.

Clippersi su bili bolji u prvom poluvremenu te su na predah otišli s vodstvom od 70:61, a svoje prste u tome je imao i Zubac koji je postigao 10 poena. Ipak, u trećoj četvrtini se budi Devin Booker koji samostalno postiže više poena od Clippersa i preokreće utakmicu u korist momčadi iz Arizone. Booker je postigao 25 od 50 poena Sunsa, dok su gosti ubacili 24. Ključna je bila serija od čak 18:0 kojom su od rezultatskog egala došli do +18 za nešto malo više od 3 minute igre.

Booker je već tada brojao 41 poen, a to mu je bila 17. utakmica u doigravanju u kojoj postiže 30 ili više poena te je tako postao rekorder franšize prestigavši Charlesa Barkleya.

Uspjeli su Clippersi učiniti završnicu zanimljivom nakon što su u tri uzastopna napada, Nicolas Batum, Norman Powell i Terance Mann postigli tri trice i tako smanjili zaostatak na samo -6 četiri minute prije kraja. Spustili su gosti zaostatak na samo -2 te su imali nekolicinu prilika za izjednačenje i za vodstvo, međutim Westbrook i Batum su promašivali otvorena polaganja (Westbrook) i otvorene trice (Batum), dok je Norman Powell u trećem napadu izgubio loptu pa su Sunsi iz kontranapada došli do poena i prostora za disanje u vidu prednosti od dva posjeda razlike – 134:130 samo 58 sekundi prije kraja. U napadu poslije timeouta Westbrook u pokušaju da doda Mannu, loptu baca u tribine, dok na drugoj strani Kevin Durant s dva pogođena slobodna bacanja donosi Sunsima plasman u polufinale Zapada.

Sunse su do pobjede predvodili Devin Booker s 47 poena, 10 asistencija i 8 skokova i to na 70% šuta iz igre, Kevin Durant s 31 poenom i 6 skokova te Deandre Ayton s 21 poenom i 11 skokova. Kod poraženih je Norman Powell zabio 27 poena, dok je Mason Plumlee susret okončao s 20 poena i 10 skokova. Hrvatski centar Ivica Zubac je odigrao najbolju utakmicu u seriji sa 16 poena (5/6 iz igre, 6/6 slobodna bacanja) i 10 skokova pa je doigravanje okončao s prosjekom od 9.2 poena i 9.8 skokova.

Komentari

Povezano