Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Zadar ugošćuje sveučilište Kreše Ćosića

Dvije momčadi u kojima je veliki Krešimir Ćosić ostavio najdublji trag – Zadar i Brigham Young University, odmjeriti će snage u njegovom rodnom gradu i dvorani koja nosi njegovo ime u srijedu 23. kolovoza u sklopu priprema obaju momčadi pred početak nove sezone.

Zovu Lakersi, ali zove i Zadar legendarna je Krešina izjava, a upravo su Lakersi izabrali Krešu na NBA Draftu 1973. godine 84-im izborom, dok je godinu ranije izabran od strane Portland Trail Blazersa 144-im pickom. Blazersima se zahvalio ostavši još jednu sezonu među Cougarsima, dok se umjesto odlaska u Lakerse odlučio na povratak u Zadar. Osim Zadra, nosio je još dres ljubljanske Olimpije, Synudine iz Bologne te Cibone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četiri sezone provedene na Brigham Youngu Ćosić je odveo svoju momčad do dva naslova osvajača njihove konferencije WAC, a postao je i prvi Europljanin u povijesti NCAA košarke koji je dobio All-American nagradu. Više od svega, zaslužan je za ogroman rast zanimanja za košarku na ovom sveučilištu i cijelom gradu Provo, pa se tada i krenulo u izgradnju nove dvorane, Marriott Centra. Tada je nastala i izjava vezana za novu dvoranu – Stan Watts ju je izgradio, Marriott financirao, a Krešo punio. Upravo pod svodovima Marriott Centra, ali i zadarskog Višnjika vise njegovi dresovi s brojem 11, kojeg nitko više u obje momčadi više nikad neće moći nositi.

Brigham Young je kroz povijest dao 21 NBA igrača, neke s više, neke s manje uspjeha i broja nastupa, a svakako je najveće ime Danny Ainge, dvostruki NBA prvak u dresu Boston Celticsa. Nikada se nisu okitili naslovom NCAA prvaka, a najbliže tome došli su u tri navrata kada su stigli među osam najboljih sveučilišnih momčadi.

Krešo je pak u svojoj karijeri osvojio gotovo sve što je mogao osvojiti – s reprezentacijom Jugoslavije zlato na Olimpijskim Igrama, dva na Svjetskom prvenstvu i tri na Europskom, a na klupskom nivou šest naslova prvaka i tri kupa Jugoslavije, jedan FIBA Saporta Cup te dva naslova prvaka Italije, uz mnogobrojne individualne nagrade. Kao izbornik Jugoslavije osvojio je srebro na Olimpijskim Igrama u Seoulu 1988. godine te po jednu broncu na Svjetskom i Europskom prvenstvu, ali važnije od toga je što je u vatru ubacio, unatoč velikom protivljenju javnosti, tada golobrade klince koji su kasnije ostvarili fenomenalne karijere – Vladu Divca, Tonija Kukoča i Dina Rađu.

Svemu ovome u čast, Krešine dvije najdraže momčadi odmjeriti će snage na zadarskom Višnjiku, a zadarski navijači jedva čekaju ovaj dvoboj i priliku da u velikom broju ponovno napune Dvoranu Krešimira Ćosića.

Komentari

Povezano