Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Zaljubljenik u luđački presing preuzeo Bournemouth

A nakon što smo prije manje od dva sata prenijeli vijest o iznenađujućoj smjeni Bournemouthovog trenera Garyja O’Neala, klub s juga Engleske javnost je obavijestio o imenu svojeg novog trenera.

Na klupu Cherriesa sjest će Andoni Iraola, donedavni trener Rayo Vallecana koji je s ekipom iz madridskog predgrađa prošle sezone bio jedno od najvećih iznenađenja lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajna presing igra, energetična, brza i direktna egzekucija zahvaljujući kojoj su do 2 kola prije kraja bili u igri za europska mjesta, u veljači čvrsto držali i 5. mjesto ljestvice, da bi u konačnici ipak popustili i sezonu završili na 11. mjestu.

O samom Iraoli, legendi Athletic Bilbaa za kojeg je skupio 406 nastupa u 12 sezona, naš Niko Matičević pisao je u veljači ove godine, kad je interes za njegovim uslugama iskazivao Leeds:

“Na klupu Rayo Vallecana sjeo je u kolovozu 2020. godine. Nakon lošeg starta trenerske karijere na Cipru, gdje je izdržao 9 utakmica, bez pobjede otpušten iz AEK Larnace, Iraola se vratio u španjolski nogomet, odnosno u Mirandes. I bio je to bio veličanstveni povratak! Mirandes je u sezoni 2019./2020. kao drugoligaš dogurao skroz do polufinala španjolskog kupa. Na putu do tamo su izbacili Celtu, Villareal i Sevillu prije nego što ih je teškom mukom u dvije utakmice izbacio Sociedad. Epizoda u Mirandesu je oživjela Iraolinu karijeru te je na ljeto prešao u Rayo.

U samo nekoliko tjedana, Iraola je transformirao Rayo u atraktivnu momčad koja drži visoki presing i intezitet 90 minuta. Nešto što se nije prije viđalo u drugom rangu španjolskog nogometa koji je poznat po sporom tempu utakmica. Rayo je uhvatio zadnje mjesto koje vodi u doigravanje za promociju zahvaljujući pobjedi Almerie nad Gijonom u zadnjem kolu i tu priliku su objeručke prihvatili.

Rayo se vratio u prvu ligu, ali ovoga puta nisu planirali biti samo prolaznici. S napadački orijentiranom momčadi Iraola je u prvoj sezoni dogurao do polufinala kupa gdje ih je zbog gola u gostima izbacio Betis, a u prvenstvu su završili na 12. mjestu. Kada usporedimo njihove resurse s ostatkom lige ovaj uspjeh postaje utoliko impresivniji.

Iraolina 4-2-3-1 formacija je omogućila nekim dosada nepoznatim igračima da se u potpunosti isprofiliraju. Od krila Isija Palazona i napadača Sergia Camella, sve do do obrambenog zida Floriana Lejeunea, Iraola je uspostavio visoki intezitet i presing bez lopte te traži brzi reposjed čime je Rayo postao jedna od najzanimljivijih ekipa lige. Čak i dva renomirana napadača Falcao i Raul de Tomas morala su prihvatiti ovaj stil igre s visokim presingom jer kako je Iraola rekao: “Hombres, no nombres”, odnosno muškarci, a ne imena.”

Rayo je napustio nakon 136 utakmica, u kojima je upisao 56 pobjeda, 30 remija i 50 poraza uz gol razliku 173:164 i prosječno osvojenih 1,46 bodova po utakmici.

Po svemu sudeći, mladi Bask bi u sljedećoj premierligaškoj sezoni trebao biti pravo osvježenje.

Komentari

Povezano