Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Zanimljivu NBA noć obilježili sukobi suigrača, show Warriorsa i Haslemov oproštaj

Sinoć je spušten zastor na regularnu sezonu NBA lige tijekom koje, po prvi put nakon sezone 2000./01., nijedna franšiza nije upisala barem 60 pobjeda. Tada su najviše pobjeda imali San Antonio Spursi (58), a ove godine Milwaukee Bucksi (58). U sljedećih nekoliko paragrafa ćemo se osvrnuti na važne jučerašnje utakmice te zanimljivosti koje su se dogodile i na ono što slijedi u “play-inu” te doigravanju. Odigrano je 15 utakmica – 7 dvoboja između momčadi Istočne konferencije, 7 dvoboja između momčadi Zapadne konferencije te jedan “mix” dvoboj.

Istočna konferencija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Istoku je i prije posljednjeg dana sve bilo jasno. Milwaukee Bucksi, Boston Celticsi, Philadelphia 76-ersi i Cleveland Cavaliersi su odavno osigurali prednost domaćeg parketa u prvoj rundi doigravanja, dok su dvije momčadi iz New Yorka, Knicksi i Brooklyn Netsi, zauzimali 5. i 6. poziciju pa smo znali da će Knicksi igrati protiv Cavaliersa, a Netsi protiv 76-ersa. Pozicije koje vode u “play-in” su također bile odlučene te su ih zauzimali Miami Heat, Atlanta Hawksi, Toronto Raptorsi i Chicago Bullsi – tim redoslijedom. Stoga pisati na dugo i naširoko o dvobojima tih momčadi i nema nekog naročitog smisla pa ćemo se dotaknuti samo onog vrijednog spomena.

Izdvojit ćemo prvi triple double učinak u karijeri Paytona Pritcharda koji je u pobjedi njegovih Celticsa od 120:114 protiv Hawksa, ubacio 30 poena, uhvatio 14 skokova i podijelio 11 asistencija. Na putu do te pobjede, Celticsi su ubacili 25 trica. Mikal Bridges je u porazu Netsa od 76-ersa rezultatom 134:105 odigrao samo prve 4 sekunde kako bi nastavio najdulji aktivni niz nastupa s 392 NBA utakmice, dok je njegov suigrač Cam Thomas ubacio 46 poena čime je postao NBA košarkaš s najmanjim sezonskim prosjekom postignutih poena u sezoni u kojoj je imao barem 4 utakmice s 40 ili više poena. Thomas je sezonu okončao s 10.6 poena, a rekord je dosad držao Flynn Robinson koji je tijekom sezone 1968./69. prosječno bilježio 20.0 poena.

Košarkaši Miami Heata su sa 123:110 svladali Orlando Magic u oproštajnoj utakmici 42-godišnjeg Udonisa Haslema koji je cijelu NBA karijeru proveo u Miamiju. Haslem je, prigodno, po prvi put nakon 2009. godine, bio najbolji strijelac Miamija s 24 poena (6/10 za 2 poena, 3/7 za 3 te 3/3 slobodna bacanja). Udonis je sinoć, sa 42 godine i 304 dana, postao najstariji košarkaš u povijesti lige koji je u jednoj utakmici postigao 20 ili više poena, oborivši rekord Kareem Abdul Jabbara, a postao je i peti najstariji košarkaš koji je nastupio u NBA utakmici.

Zapadna konferencija

Na Zapadu su bile poznate momčadi koje će imati prednost domaćeg parketa u prvoj rundi, a radi se redom o Denver Nuggetsima, Memphis Grizzliesima, Sacramento Kingsima i Phoenix Sunsima. S druge strane, 5 momčadi se posljednjeg dana borilo za mjesta između 5. i 9. pozicije pa ćemo proći kroz te susrete.

LA Clippersi su sa 119:114 svladali rezerve Sunsa te će baš te dvije momčadi igrati u prvoj rundi doigravanja u duelu između 4. i 5. momčadi konferencije. Clipperse su do pobjede predvodili Norman Powell s 29 poena, Kawhi Leonard s 25 poena, 15 skokova i 6 asistencija te Russell Westbrook koji je ubilježio 25 poena, 8 asistencija i 7 skokova. Ivica Zubac je za 25 minuta na parketu ubacio 10 poena (5/7 iz igre), uhvatio 8 skokova i blokirao dva šuta. Kako nebi sve bilo bajno za Clipperse, pobrinuli su se Mason Plumlee i Bones Hyland koji su se posvađali početkom posljednje četvrtine pa su ih suigrači morali razdvajati.

Šesto mjesto su zadržali Golden State Warriorsi koji su Portland Trail Blazersima u prvoj četvrtini utrpali 55 poena čime su postavili novi NBA rekord za broj postignutih poena u uvodnoj četvrtini, a na kraju su se zaustavili na 157 za uvjerljivu, najveću pobjedu cijele sezone NBA lige, od 56 poena razlike. Branitelji naslova su na putu do pobjede ubacili 27 trica – Klay Thompson 6, Stephen Curry 5, Jordan Poole 4, Moses Moody 4, Donte DiVincenzo 2, Lester Quinones 2, Patrick Baldwin Jr. 2, dok su Jonathan Kuminga i Draymond Green dodali po jednu. Trio Curry/Thompson/Poole je tako stigao do brojke od 788 trica na razini cijele sezone te su tako postavili rekord NBA lige kojeg su dosad držali Curry, Thompson i Green sa 778 trica u sezoni 2015./16. U takvom raspoloženju će u prvoj rundi igrati protiv Sacramento Kingsa koji su se u doigravanje vratili nakon 16 sezona izbivanja.

LA Lakersi su domaćom pobjedom od 128:117 protiv Utah Jazza zadržali 7. poziciju te će u “play-inu” imati prednost domaćeg parketa. Do pobjede ih je predvodio LeBron James koji je ubacio 36 poena uz po 6 skokova i 6 asistencija, a ubacio je i 8 trica, samo jednu manje od svog rekorda karijere kojeg je postavio protiv LA Clippersa u siječnju ove godine. Suprotno od njega, svih 8 trica je promašio hrvatski košarkaš u redovima Jazza – Luka Šamanić koji je susret okončao s 9 poena, 3 asistencije, 2 skoka i šutom iz igre od samo 29% (4/14).

U izravnom dvoboju za 8. mjesto, Minnesota Timberwolvesi su svladali New Orleans Pelicanse u tijesnoj utakmici sa 113:108. U pobjedi su se istaknuli Karl Anthony Towns koji je pokrenuo preokret u posljednjoj dionici s 3 trice u uvodne dvije minute te se zaustavio na okruglih 30 poena i Anthony Edwards koji je postigao 26 poena, uhvatio 13 skokova, ukrao 4 lopte i blokirao 4 šuta. Pelikane je predvodio Brandon Ingram s 42 poena, 12 skokova i 7 asistencija. Ipak, pored košarke, ovaj susret je obilježio sukob između dva “Vuka” – Kylea Andersona i Rudyja Goberta. Sve je navodno počelo tako što je Anderson rekao Gobertu da blokira neki šut na što mu je Francuz odgovorio da uhvati poneki skok. Nakon toga je Gobert udario Andersona nakon čega je poslan kući. Bizarnosti tu nije kraj jer se njihov suigrač Jaden McDaniels ozlijedio udarivši zid šakom…

Što se ostalih utakmica tiče, izdvajamo 42 poena Kennyja Loftona u porazu Memphisa od 115:100 protiv Oklahome za koju je triple double uknjižio Tre Mann s 24 poena, 12 skokova i 12 asistencija. Triple double je upisao i Theo Pinson koji je u porazu Dallasa od 138:117 protiv San Antonio Spursa imao 23 poena, 13 skokova i 12 asistencija. Pinson je tako postao prvi košarkaš Mavericksa koji se ne preziva Dončić s triple doubleom nakon 1999. godine.

Play-in

Parovi “play-ina” na Istoku izgledaju ovako:

[7] Miami HeatAtlanta Hawks [8] [9] Toronto RaptorsChicago Bulls [10]


Pobjednik dvoboja između Heata i Hawksa će igrati protiv Bostona u prvoj rundi, dok će poraženi iz tog dvoboja te pobjednik iz dvoboja između Raptorsa i Bullsa igrati za posljednje mjesto u doigravanju koje donosi ogled s Milwaukee Bucksima.

Na Zapadu je situacija sljedeća:

[7] LA LakersMinnesota Timberwolves [8] [9] New Orleans PelicansOklahoma City Thunder [10]


Pobjednik dvoboja između Lakersa i Timberwolvesa će igrati protiv Memphisa u prvoj rundi, dok će poraženi iz tog dvoboja te pobjednik iz dvoboja između Pelicansa i Thundera igrati za posljednje mjesto u doigravanju koje donosi ogled s Denver Nuggetsima.

Kompletna slika doigravanja:

Komentari

Povezano