Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Započelo SP u ragbiju. Francuzima otvaranje, Ford se upisao u povijesne knjige

U petak navečer u francuskoj je prijestolnici Parizu započelo jubilarno, deseto Svjetsko prvenstvu u ragbiju, na kojem nastupa 20 reprezentacija, a čiji naslov prvaka brane igrači Južnoafričke Republike. Upravo Springboksi uz Novi Zeland imaju čak tri naslova prvaka svijeta, dva puta su pehar dizali Australci te jednom Englezi. Navedene reprezentacije su, uz Irsku, najveći favoriti za osvajanje ovogodišnjeg natjecanja.

Pred ispunjenim tribinama Stade de Francea natjecanje su u petak otvorili Francuska i Novi Zeland. Mark Talea doveo je All Blackse u vodstvo polaganjem već u 2. minuti, ali Francuzi preokreću udarcima nogom Thomasa Ramosa, koji je pogodio šest takvih pokušaja tokom utakmice, uz još dva polaganja Francuza za konačnih 27:13.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa svojim 20. nastupom na Svjetskim prvenstvima, u kojem je ubilježio tek drugi poraz, Novozelanđanin Sam Whitelock došao je do svega tri nastupa i tri pobjede od preuzimanja vrha ljestvice igrača s tim ostvarenjima u povijesti natjecanja. U drugoj utakmici Skupine A Italija je sa čak sedam polaganja svladala Namibiju s 52:8.

Skupina B donijela nam je jednosmjeran dvoboj Irske i Rumunjske. Polaganjem Gabriela Rupanua Rumunji su poveli već u 3. minuti i time naljutili Irce koji su do kraja utakmice čak 12 puta izveli polaganje i na koncu slavili s ogromnih 82:8. U drugoj, prilično neefikasnoj i neatraktivnoj utakmici ove skupine, Južnoafrička Republika je s 18:3 savladala Škotsku.

Fenomenalnu utakmicu odigrao je Ben Donaldson, koji je upisao 25 poena za Australiju u pobjedi nad Gruzijom 35:15 u okviru Skupine C. U nedjeljnom kasnom terminu, u okviru ove skupine sastali su se Wales i Fidži te je svaki ljubitelj ragbija mogao uživati u sjajnoj utakmici. Na koncu pobjeda Walesa 32:26, uz posljednje polaganje Fidžija nešto više od dvije minute prije kraja susreta, što je ipak bilo nedovoljno vremena da pokušaju učiniti rezultatski preokret.

U utakmici s tek jednim polaganjem, Engleska je s 27:10 slavila protiv Argentine. Engleski junak bio je George Ford, koji je s devet udaraca u gol upisao sve njihove poene, a s tri precizna drop kicka upisao se i u povijesne knjige postavši tek peti igrač u povijesti natjecanja s tri ili više pogotka nogom iz igre na jednoj utakmici. Druga utakmica Skupine D donijela nam je u Toulouseu dvoboj Japana i Čilea, u kojem su Japanci sjajnom igrom sa šest polaganja preokrenuli rano vodstvo Čileanaca i na koncu slavili s uvjerljivih 42:12.

Komentari