Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Završeno prvenstvo najmanje države na svijetu. Posljednjeplasirana ekipa ostala bez bodova zbog čuvanja Pape

Među činjenicama koje zasigurno niste znali jest i ona da Vatikan, najmanja suverena država na svijetu, ima nogometnu ligu. Naravno, Vatikan nema nogometni savez priznat na razini FIFA-e, no bez obzira na to, ligaška se natjecanja odigravaju između listopada i svibnja uz dvomjesečnu pauzu u prosincu i siječnju.

Liga je osnovana 1972. godine kao Coppa Amicizia (Kup prijateljstva), a nastup je bio dozvoljen svima koji rade za različite vatikanske državne službe, uz jednog vanjskog igrača iz Italije koji može igrati isključivo kao golman!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da Vatikan unutar svojih državnih granica ne posjeduje nogometno igralište, sve se utakmice igraju na nedalekom kompleksu Associazione Sportivo La Salle u zapadnom Rimu, i to uglavnom ponedjeljkom i utorkom. Osim službenika, nije neobično da ligaške susrete igraju i sami svećenici, no za razliku od nemilih scena kakve često viđamo na nogometnim terenima, one su u Vatikanskoj ligi strogo zabranjene.

Proteklog je tjedna okončano izdanje Vatikanske lige za sezonu 2023./2024., a pobjednik s 31 osvojenim bodom je Dirseco, ekipa koju čine zaposlenici vatikanskog odjela ekonomije, i to po 9. puta u povijesti čime su samo potvrdili svoju dominaciju ispred prvih sljedećih pratitelja, ekipe iz Musei Vaticani (zaposlenika Vatikanskog muzeja) te Rappresentativa OPBG (zaposlenika dječje bolnice Bambino Gesú) koji su do sada slavili 4 puta.

Zanimljivo, na posljednjem mjestu ljestvice nalazi se FC Guardia, ekipa koju čine članovi Švicarske garde, postrojbe koja štiti samog Svetog Oca, poglavara Vatikana. Štoviše, ekipa ima negativni bodovni učinak s minus 4 boda, koja su im oduzeta zbog nepojavljivanja na utakmicama. Prema dostupnim izvorima, upravo ih je dužnost čuvanja Pape stajala nemogućnosti dolazaka na zakazane utakmice, no pravila su pravila!

Komentari

Povezano