Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Zbog smrti navijača odgođena utakmica AEK-a i Dinama

Nakon sinoćnjeg tragičnog događaja u Ateni u kojem je od uboda nožem smrtno nastradao 29-godišnji Grk, a šestero ljudi teško ozlijeđeno, UEFA je donijela odluku o odgodi utakmice AEK-a i Dinama.

Od jutra su se iz grčke prijestolnice izmjenjivale informacije o tome kako će se utakmica ipak odigrati, sve do toga da bi Dinamo mogao biti izbačen iz Europe, no upravo je stigla potvrda kako je utakmica i službeno odgođena za još uvijek nepoznati termin, tj. u ovom trenutku nije sigurno ni hoće li se uopće odigrati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, usprkos zabrani prisustva gostujućih navijača, skupina od 150 navijača Dinama je jučer ipak stigla u Grčku i uz pomoć pobratimljene navijačke skupine Panathinaikosa Gate 13 ušla u sukob s navijačima AEK-a, skupinom Original 21, a posljedice su bile tragične. U ovom trenutku, osim na smrt izbodenog 29-godišnjaka, u najtežem je stanju 17-godišnjak kojem se liječnici bore za život. U pritvoru je ovog trena više od 100 ljudi, a grčka policija još uvijek razjašnjava sve detalje sinoćnje tragedije.

Uprava GNK Dinamo je službenim kanalima izrazila sućut obitelji preminulog navijača i oštro osudila nerede, dok je predsjednik Uprave AEK-a George Kosmas bio ipak nešto manje pomirbenog tona:

“Trenutno je nezamislivo i paranoično biti na sastanku dok tugujemo zbog gubitka života našeg navijača. Što se dogodilo, dogodilo se. AEK smatra Dinamo Zagreb potpuno odgovornim jer je znao za svojih 150 i više navijača koji su počeli. Na jučerašnjem sastanku nisu nikoga obavijestili, osim da je možda 30-ak navijača kupilo ulaznice i pokušalo ući na stadion tijekom utakmice. Dinamo Zagreb smatramo potpuno odgovornim što je skupina hrvatskih organiziranih kriminalaca organizirano iz Zagreba krenula napraviti to što je napravila.”

“Može li Dinamo dati potpunu sliku jučerašnjeg dana i podržati stav AEK-a u policiji? Od toga nije bilo ništa, pa Dinamo smatramo jednim od glavnih krivaca. Drugi glavni krivac je policija koja je dopustila konvoju da prijeđe Grčku i stigne do Atene te obavi zakazani sastanak s navijačima organiziranog kriminala drugog grčkog tima. I zajedno im je omogućila da dođu do Nove Philadelphije. Dinamo Zagreb i policija snose punu odgovornost za ono što se dogodilo.”

“AEK je na jučerašnjem popodnevnom sastanku bez informacija instinktivno upozorio da se očekuju incidenti njihovih hrvatskih i grčkih suradnika, što je potpuno ignorirano. U ovom trenutku nije moguće da AEK sudjeluje na sastanku na kojem su nazočni dužnosnici zagrebačkog Dinama i stoga AEK najavljuje povlačenje sa sastanka.”

Izjava Georgea Kosmasa

Gledajući primjere iz dosadašnje prakse, vidljivo je kako UEFA žestoko kažnjava klubove zbog navijačkih nereda, sve do potencijalnog izbacivanja iz europskih natjecanja, no olakotna okolnost Dinamu bi mogla biti da su se neredi dogodili izvan stadiona i ne u sklopu same utakmice, kao i to da je klub jasno obavijestio svoje navijače kako gostujućih navijača niti prodaje karata za utakmicu neće biti.

Redakcija Ofenzive izražava sućut obitelji i prijateljima preminulog te još jednom osuđuje nerede i huliganizam kojem nije mjesto niti na sportskim borilištima, niti u bilo kojoj drugoj sferi društvenog života.

Komentari

Povezano