Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Ždrijeb Europa lige – Feyenoord i Roma u reprizi finala KL

Nakon ždrijeba UEFA-ine Lige prvaka, u švicarskom Nyonu je održan i ždrijeb drugog po jakosti UEFA-inog natjecanja, Europa lige. U njemu je sudjelovalo 16 momčadi, po osam ekipa koje su završile treće u svojim grupama u Ligi prvaka, te osam ekipa koje su završile druge u svojim grupama u Europa ligi.

Preostalih osam momčadi koje su završile prve u svojim grupama EL natjecanje nastavljaju u osmini finala ovog natjecanja, dok navedenih 16 kreću od šesnaestine finala. Utakmice su na rasporedu 7. ožujka sljedeće godine, dok će se uzvrati odigrati tjedan dana kasnije. Izvučeni su sljedeći parovi, a više o povijesti dvoboja možete pročitati u nastavku teksta:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Feyenoord vs Roma
  • Milan vs Rennes
  • Lens vs Freiburg
  • Young Boys vs Sporting CP
  • Benfica vs Toulouse
  • Braga vs Qarabağ
  • Galatasaray vs Sparta Praha
  • Šahtar Donjeck vs Marseille

Feyenoord i Roma sastali su se kroz povijest pet puta, u četiri je to navrata bilo u Europa ligi, dok su 2022. igrali finale Konferencijske lige u kojem je Roma slavila s minimalnih 1:0 i tako osvojila inauguralno izdanje ovog natjecanja. Prošle sezone je u četvrtini finala Europske lige Roma slavila nakon produžetaka u uzvratu, dok su Feyenoord Talijani izbacili i u 3. rundi istog natjecanja u sezoni 2014./15.

Milan i Rennes po prvi će puta međusobno odigrati službenu utakmicu, a istaknimo kako je Rennes kroz svoju povijest šest puta igrao protiv talijanskih momčadi te slavio tek jednom, u grupnoj fazi Europa lige protiv Lazija 2019.

Lens i Freiburg također će prvi puta odmjeriti snage. Freiburg je dosada protiv Francuza igrao tek dva puta, prošle sezone u Europa ligi dva puta je pao Nantes. Lens pak ima bogatiju povijest protiv Nijemaca, pa će tako Freiburg postati 10. klub iz te države protiv kojeg će Francuzi zaigrati.

Niz nastavljaju Young Boys i Sporting CP koji se također nikada nisu susreli na terenu. Young Boys su od Portugalaca igrali ukupno četiri puta protiv Porta i Brage i nijednom nisu slavili. Sporting je s druge strane u čak 16 navrata igrao protiv Basela, Züricha, Grasshoppera i Neuchâtel Xamaxa.

Istu priču napisati ćemo za Benficu i Toulouse, pa će tako Le Téfécé postati jubilarni 10. francuski klub protiv kojeg će Benfica igrati. Toulouseu će ovo pak biti prvi dvoboj s nekim portugalskim klubom u cijeloj povijesti.

Na najduže će gostovanje od svih parova morati Qarabağ, a i njima će ovo biti prvi dvoboj s Bragom. Dosad su igrali tek protiv Sportinga u dva navrata, i oba puta gubili. Braga će pak po prvi put u povijesti na službeno gostovanje u 4.683 km udaljeni Azerbajdžan.

Za razliku od većine parova, Galatasaray i praška Sparta imaju međusobnu povijest. Prvi su se put susreli u kvalifikacijskim kolima Kup UEFA-e 1995. kada su uspješniji bili Česi zahvaljujući trima golovima Pavel Nedvěda u dvije utakmice. Drugi dvomeč vidjeli smo dvije godine kasnije, u grupnoj fazi Lige prvaka svaka je momčad odnijela po jednu pobjedu.

Konačno, ukrajinski Šahtar i Marseille također su se već susretali u UEFA-inim natjecanjima. Jedina dva susreta odigrali su u četvrtfinalu zadnjeg izdanja Kupa UEFA-e u sezoni 2008./09. Tada je Šahtar uz dvije asistencije Darija Srne slavio u obje utakmice i preskočio Francuze na putu do osvajanja titule.

Komentari

Povezano