Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Zekićev Osijek iskoristio Hajdukove mane i slavio na Poljudu

Derbi utakmicu na Poljudu Hajduk je čekao kao priliku za skok na prvo mjesto iznad Rijeke i udaljavanje od Dinama, dok su Osječani predvođeni novim/starim trenerom Zoranom Zekićem tražili priliku za iznenađenje i približavanje vodećoj četvorci.

U sastavu obje ekipe vidjeli smo ponešto iznenađenja: za početak, kod Hajduka tek po treći puta u prvenstvima je na klupi Hajduka zbog ozljede koja ga već dugo muči, završio Marko Livaja. U sastavu i dalje nije bilo Filipa Uremovića, a Moufija je trener pustio zbog privatnih obveza, tj. rođenja djeteta, pa su u formaciji 4-3-3 od prve minute krenuli Sigur na desnom beku, Žaper – povratnik Pukštas i Krovinović u sredini te Benrahou, Trajkovski i Sahiti u vrhu napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, kod Osječana zbog žutih kartona nije bilo mladog reprezentativca Domagoja Bukvića, a trener Zekić je odlučio promjeniti formaciju i zatvoriti prilaze svojim vratima s obzirom na nevjerojatno poroznu obranu Slavonaca koja je uoči ovog susreta u 11 susreta primila 17 golova, daleko najviše od svih u Top 4. U formaciji 3-4-2-1, obrambeni trojac činili su Manev, Duarte i Bralić ispred kojih su stajali Brlek i Nejašmić, a Pušić i Caktaš imali su za cilj tražiti brzu tranziciju i tražiti priliku za pogodak uz najboljeg osječkog napadača Ramona Miereza.

Od prve je minute terenom zagospodario Hajduk, posebice preko izrazito raspoloženog Melnjaka čija ubacivanja iz drugog plana osječka obrana jednostavno nije mogla osujetiti, no najveću priliku prvog dijela imali su gosti i to već u 9. minuti. Loše izveden ubačaj iz kuta rezultirao je brzom kontrom Osijeka i dobrim proigravanjem Gržana za Caktaša čiji je snažan udarac lijevom nogom ipak išao ravno u Lučića, pa je velika prilika Osječana otišla niz vjetar.

Nakon toga smo do kraja poluvremena gledali Hajdukovu inicijativu s nekoliko loših reagiranja Trajkovskog, Sahitija i Benrahoua u završnici, dok Osječani u fazi napada nisu uspjevali napraviti baš ništa, osim kad bi loptu uspio zadržati ili zagraditi Mierez. Baš jedan takav primjer dogodio se u 43. minuti pri čemu je Šarlija rukom po licu zahvatio napadača Osijeka, no sudac Jović nije smatrao da postoje elementi za drugi žuti tj. isključujući karton.

Ono s čime Splićani u prvom poluvremenu nikako nisu mogli biti zadovoljni je neučinkovitost u fazi napada, dok su Osječani ipak mogli biti zadovoljni svojom igrom u fazi obrane, kao najvećoj rak-rani dosadašnjeg dijela sezone.

U 2. poluvrijeme smo ušli s kad je već prvi dio susreta bio svojevrsna uspavanka, da to ne bude tako u drugom dijelu pobrinuli su se gosti i to nakon samo 15 sekundi igre. Odbijenu loptu sjajno je zadržao Nejašmić i proigrao Gržana, ovaj uposlio Miereza koji je poslužio kao mantinela izvukavši Hajdukove stopere i oslobodivši prostor za Brleka koji puca i pored Lučića zabija gol za 1:0. Školska akcija za pogodak, no dojam je da je Hajdukov vratar ipak mogao reagirati bolje…

Hajduk je nakon primljenog pogotka nastavio tamo gdje je stao, s terenskom inicijativom i velikim brojem ubačaja s lijeve strane, a trener Ivan Leko je u 56. minuti vidio da je vrag odnio šalu, pa iz igre vadi stopera pod prijetnjom isključenja Zvonimira Šarliju, a u igru uvodi – Marka Livaju. To je značilo prekomandu Mihaela Žapera na poziciju stopera i seobu Sahitija na desno krilo.

Reagirao je ubrzo i Zoran Zekić, uvodeći u igru i četvrtog stopera, Styopu Mkrčjana, a izmjene je morao raditi i Ivan Leko i to zbog ozljeda Trajkovskog i Eleza, dok je znakove problema sa zadnjom ložom imao i Žaper.

U periodu od 60. do 70. minute Osijek je u nekoliko navrata imao ogroman prostor za kontranapade, no upropastio ih lošim zadnjim dodavanjima, pa je rezultat i dalje bio 0:1.

No Osječani su kaznili jedan od mnogobrojnih izleta na protivničku polovicu u drugom dijelu i to zahvaljujući solo akciji Naila Omerovića, koji je prvo dobio duel s Filipom Krovinovićem, a tada suočen s nekoliko Hajdukovih braniča uputio udarac u bliži kut Lučićevih vrata. Lopta se odbila od vratnice i uz puno sreće od Lučićevih leđa ušetala u gol za muk Poljuda i 2:0 za Osijek.

Moglo je sve za Hajduk izgledati i gore, jer osim potpunog taktičkog raspada i lošeg govora tijela, Osijek je u 85. minuti imao priliku otići na 3:0, no prvo je Lovrić iz slobodnog udarca sjajnim udarcem uzdrmao vratnicu, a odbijeni udarac obranio Lučić.

Rezultat se do kraja nije mijenjao, a Hajduk je s travnjaka ispraćen zvižducima i povicima “Leko odlazi!” zbog drugog uzastopnog poraza i tek jednog postignutog pogotka u posljednjih 270 minuta igre.

Zanimljivo, posljednje gostujuće slavlje s barem dva pogotka prednosti Osijek je protiv Hajduka upisao 7.10.2018. Gabrijel Boban i Mirko Marić su Bijelo-plavima tada donijeli 0:2 pobjedu, a trener prvoligaša s Drave i tada je bio – Zoran Zekić.

Komentari

Povezano