Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Žižić i Hezonja ostvarili euroligaške pobjede; u dvoboju kumova Obradović bolji od Itoudisa

Najbolje europsko košarkaško natjecanje je stiglo do sedmog kola, a u četvrtak smo na meniju imali šest utakmica Eurolige. Bilo je veoma uzbudljivo pa Vam donosimo i rekapitulaciju viđenog.

Olympiacos (3-4) – Baskonia (3-4) 74:75

Nakon tri uzastopna poraza u Euroligi koja su dovela do smjene na klupi, košarkaši Baskonije su na gostovanju u Pireju ostvarili drugu pobjedu u nizu od dolaska Duška Ivanovića. Iako su Grci na poluvrijeme otišli s čak -15 nakon što su drugu četvrtinu izgubili s čak 30:9, nisu ustuknuli pred izazovom povratka u utakmicu pa su nakon dvije uzastopne trice Giannoulisa Larentzakisa i Aleca Petersa poveli sa 72:71 samo dvije i pol minute prije kraja utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga je Chima Moneke vratio Baskoniju u vodstvo od 73:72, ali je Larentzakis s dva pogođena slobodna bacanja samo šest sekundi prije kraja ogleda još jednom doveo Olympiacos u vodstvo. Ipak, ostalo je dovoljno vremena za Baske koji do pobjede dolaze košem Cody Miller-McIntyrea s poludistance u posljednjoj sekundi. Bio je to njegov četvrti poen na susretu, a možete ga vidjeti OVDJE.

Baskoniju su do pobjede predvodili Moneke s 20 poena te Tadas Sedekerskis koji je uz 12 poena imao i 13 skokova. Kod poraženih su sjajni bili Isaiah Canaan s 23 poena i Peters s 22 poena uz 8 skokova. Vrijedi istaknuti i Moustaphu Falla koji je, nakon triple double učinka protiv PAOK-a za vikend, još jednom flertovao s tim učinkom nakon što je susret okončao s 10 poena, 7 skokova i 7 asistencija.

Anadolu Efes (3-4) – Žalgiris Kaunas (3-4) 86:82OT

Košarkaši Anadolu Efesa su na domaćem parketu zamalo prosuli prednost od 18 poena razlike koliko su imali nakon što je Darius Thompson zabio tricu za 44:26 početkom treće četvrtine. Malo pomalo su gosti “grickali” tu razliku, a nakon serije 8-0 koji su potpisali Arnas Butkevičius, Kevarrius Hayes i Tomas Dimša, gosti iz Kaunasa su poveli s 54:53.

Ta je serija za posljedicu imala uzvrat jer je Efes nakon toga postigao sljedećih devet poena za odlazak na +8. Nakon toga je uslijedio show Keenana Evansa koji u završnih pet minuta regularnog vremena postiže čak 15 poena uključujući i koš za izjednačenje na 74:74 samo 19 sekundi prije kraja što će se pokazati košem za produžetke.

Produžeci su bili uzbudljivi te se u završnu minutu ušlo s neriješenih 82:82, no onda najprije hrvatski centar Ante Žižić zabija za +2 da bi onda četiri sekunde prije kraja Shane Larkin postavio konačnih 86:82.

Will Clyburn je bio najbolji strijelac Efesa s 20 poena, dok su ga pratili Thompson sa 17 i Larkin s 14 poena. Hrvatski košarkaš Ante Žižić je za 23 minute na parketu ubacio šest poena (3/5 iz igre), uhvatio četiri skoka, podijelio jednu asistenciju i upisao jednu blokadu. U redovima poraženih je Evans postigao 20 poena, a Rolands Šmits 16.

Maccabi Tel Aviv (4-2) – Bayern Munchen (2-5) 93:90

Košarkaši Maccabija su u Beogradu “ugostili” Bayern u susretu u kojem su, jednom kada su prešli u vodstvo u drugoj četvrtini, to vodstvo čuvali sve do kraja utakmice. Ključna je bila serija od 8-2 kojom su od +1 otišli na +7 45 sekundi prije kraja.

Do pobjede ih je predvodio Bonzie Colson s 19 poena te Lorenzo Brown s 13 poena i 7 asistencija. Treba istaknuti svakako i povratak Wadea Baldwina IV na parkete. U povratničkoj utakmici je postigao 12 poena. Kod poraženih je Carsen Edwards zabio 17 poena za samo 18 minuta igre, dok je Serge Ibaka ubacio 16 i to bez promašaja iz igre (7/7). Za Bavarce je nastupio i hrvatski centar Danko Branković koji je postigao tri poena iz jednog jedinog šuta na susreta, dok je uhvatio i četiri skoka.

Partizan (3-4) – Fenerbahce (5-2) 85:84

Velika drama se odvila u Beogradu na susretu između Partizana i Fenerbahcea. Iako su gosti bolje otvorili susret i vodili s 15:12, uslijedio je niz gostiju od 13-0 kojim su prešli i u dvoznamenkasto vodstvo. Nakon toga su košarkaši Fenera vodili sve do sredine četvrte četvrtine kada Frank Kaminsky zabija za izjednačenje na 73:73, a isti igrač je svojim zakucavanjem doveo Partizan u prvo vodstvo nakon spomenutog iz prve četvrtine. Semafor je pokazivao 79:78 četiri minute prije kraja.

Odgovor je stigao iz ruku Scottieja Wilbekina koji s četiri uzastopna poena dovodi Fener u vodstvo od 82:79. Ipak, sama završnica je pripala domaćima. Najprije je Kaminsky završio svoju seriju od osam uzastopnih poena Partizana, dok je nakon toga u polukontri Danilo Anđušić krasnim dodavanjem “potvrdio” usamljenog Alena Smailagića koji je zakucao za +1.

U sljedećem napadu je Yam Madar pokušao s lijeve strane zabiti s poludistance, no pokušaj bivšeg člana Partizana je neuspješan, a do skoka u obrani dolazi Danilo Anđušić nad kojim je tu napravljen i prekršaj. Krilo srpske momčadi je oba puta bilo uspješno pa je Partizan došao do +3. Nakon timeouta je Wilbekin zabio dva bacanja točno sedam sekundi prije kraja što je prouzrokovalo novu minutu odmora Željka Obradovića.

Legendarni trener je dodatno posjedio nakon što su njegovi košarkaši izgubili loptu pri ubacivanju iz auta, no u konačnici im se to nije obilo o glavu jer dalekometni šut Tylera Dorseya nije prošao kroz obruč pa je Obradović mogao proslaviti pobjedu. Kompletan rasplet možete pogledati OVDJE.

Partizan su do pobjede predvodili Kaminsky s 15 poena te Smailagić i James Nunnally sa po 13. U redovima poraženih je Nigel Hayes bio izvanredan s 23 poena uz samo jedan promašaj na utakmici (8/9 iz igre, 4/4 slobodna bacanja), dok je Dorsey postigao 18.

Real Madrid (6-0) – Virtus Bologna (5-2) 100:74

Do uvjerljive pobjede su došli i košarkaši Real Madrida koji su Virtusu dozvolili nadu tek u prvoj četvrtini u kojoj su gosti bili bolji s minimalnih 27:26. Nakon toga je susret proveo u jednosmjernoj ulici za uvjerljivih +26 i nastavak pobjedničkog niza koji trenutno broji 16 uzastopnih trijumfa u službenim utakmicama (17 ako uključimo i okršaj protiv Dallasa u NBA predsezoni).

Do nove pobjede ih je predvodio sjajni Facundo Campazzo koji je imao “double-double” učinak od 18 poena i 11 asistencija za ukupnu valorizaciju od 39 indeksnih bodova što je njegov osobni rekord u natjecanju, dok su ga u stopu pratili Edy Tavares sa 17 poena te Guerschon Yabusele sa 16. U redovima pobjednika je Mario Hezonja postigao 9 poena uz dva uhvaćena skoka. Kod poraženih je Marco Belinelli zabio 15 poena, a Tornike Shengelia 12. Hrvatski reprezentativac Jaleen Smith je za 11 minuta na parketu ubacio 7 poena.

Armani Milano (2-5) – Valencia (5-2) 83:52

Drame ni u kojem slučaju nije bilo u Milanu gdje je u susretu momčadi s dijametralno suprotnim omjerima, slavila ona s dna Eurolige. Ne samo da su slavili, već gostima iz Španjolske nisu dopustili niti jedno jedino vodstvo te su 39 minuta i 21 sekundu proveli u prednosti, dok je Valencia pritom postavila negativan vlastiti klupski rekord po broju poena u jednoj utakmici Eurolige.

Do uvjerljivog trijumfa, drugog najvećeg u povijesti kluba u natjecanju, predvodili su ih Nikola Mirotić s 19 poena i 7 skokova te Maodo Lo s 10 poena i 6 asistencija. Svakako treba istaknuti i da se 11 od 12 igrača Milana upisalo u strijelce izuzev Shavona Shieldsa koji je promašio svih sedam pokušaja iz igre. Kod poraženih je Jared Harper bio jedini dvoznamenkasti s 10 poena.

Standings provided by Sofascore
Komentari

Povezano