Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Zlata u BMX-u odlaze u Argentinu i Kinu

Danas je u rano poslijepodnevnim satima održano finalno olimpijsko natjecanje u BMX freestyleu za žene i muškarce.

U ženskoj konkurenciji nova olimpijska pobjednica je Kineskinja Yewen Deng, srebro je pripalo Perris Benegas iz SAD-a, a bronca ide u Australiju za Natalyu Diehm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jose Torres Gil iz Argentine uzeo je zlato u muškoj konkurenciji, srebro je pripalo Britancu Kiernanu Reillyju, a bronca domaćem dečku Anthonyju Jeanjeanu.

Zanimljivo, u današnjem ženskom finalu nije bilo niti zlatne sa prošlih Olimpijskih igara, Britanke Charlotte Worninghton, a niti brončane, Švicarke Nikite Ducarroz. Od braniteljica odličja ostala nam je samo srebrna iz Tokija, Amerikanka Hannah Roberts.

Odmah na startu vidjeli smo dosta nezgodan pad domaće predstavnice Laury Perez koja nakon toga nije niti završila prvu vožnju, a pritom je i vjerojatno ozlijedila rame za koje se cijelo vrijeme držala dok je bila u svom boksu i čekala ocjenu.

Na kraju prve vožnje u vodstvu je bila Deng sa ocjenom 92,5, druga je bila Diehm sa 88,8, a treća Čileanka Macarena Perez Grasset sa 83,8.

Najveće pehistice nakon prve vožnje bile su Kineskinja Jiaqi Sun i Roberts jer su obje pale u zadnjim sekundama svojih vožnja, a da su ostale na biciklu dobile bi preko 90 bodova, no ovako su dobile malo više od 70.

Od kandidatkinja za medalju u drugu vožnju prva je krenula Australka i ponovila svojih 88,8 što joj je tada dalo drugo mjesto. Tada je sa starta krenula Benegas, te nakon poprilično tehnički dobre vožnje dobila 90,7 što ju je lansiralo na drugo mjesto, a istisnulo Diehm na brončanu poziciju.

Deng je u svojoj vožnji radila komplicirane double tailwhipove što joj je donijelo 92,6 i do sada rekordan rezultat. Roberts je sa starta krenula zadnja, te imala još šansi za medalju ukoliko dobije preko 88,8, no odmah je napravila grešku koja je značila diskvalifikaciju i ostanak bez medalje.

Tako smo u ovom olimpijskom sportu dobili tri potpuno nove osvajačice medalja koje će se vjerojatno pojaviti i u Los Angelesu za četiri godine.

Prva vožnja bila je hladan tuš za mnoge vozače jer su padali i Jeanjean, i olimpijski pobjednik Logan Martin iz Australije, a potom je pao i Amerikanac Marcus Christopher. Najviše bijesan može biti Martin jer je izveo rijetko viđen bike spin zbog kojeg bi zasjeo na prvu poziciju, ali je u zadnjim sekundama pao na najlakšem triku.

S druge strane, briljirao je Torres Gil sa 94,8, slijedio ga je Keilly sa 93,7, a treći Rimu Nakamura iz Japana imao je 90,3.

Torres Gil ponovio je vrlo dobru vožnju i za nju dobio 92,1, te je s tim još jednom bacio rukavicu u lice ostalima. Na to je vrlo dobro odgovorio Jeanjean koji se sjajno transferirao u skoku s jedne na drugu spravu što ne viđamo često. To mu je donijelo drugo mjesto nakon vožnje i ocjenu 93,7.

Olimpijski pobjednik Martin je tenisicama dotakao tlo što se računa kao pad i s time je bilo jasno da za njega nema obrane naslova, a niti medalje.

Jedini Britanac u oba današnja finala, Reilly imao je šansu za zlatnu medalju, te je zaista dao sve od sebe, ali to nije bilo dovoljno zasrušiti i morao se zadovoljiti srebrom, dok je francuski vozač Jeanjean bio utučen u svom boksu jer je za njega bronca neuspjeh., iako se nema pravo ljutiti jer i ovo je ogroman uspjeh.

Time je završeno natjecanje u freestyleu, no BMX-ove ćemo u akciji gledati i sutra kada je na rasporedu nastupanje u BMX utrkama, no u njima neće sudjelovati ovi sportaši.

Komentari

Povezano