Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Vijesti

Zlatko Dalić: Naučen sam na kritike više nego na pohvale

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić održao je press konferenciju u 11h, dan nakon još jednog lošeg izdanja Hrvatske na Europskom prvenstvu.

Podsjetimo, Hrvatska je u srijedu odigrala 2:2 protiv Albanije u utakmici 2. kola skupine B na Europskom prvenstvu i tako si, s obzirom na poraz 0:3 od Španjolske u prvoj utakmici, znatno smanjila šanse za osminu finala turnira, pri kojima sad ne ovisi samo o vlastitim rezultatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska treba pobjediti Italiju u 3. kolu te se nadati kako će se i rezultati drugih skupina poklopiti. O svemu onome što se dogodilo u utakmici protiv Albanije kao i o planovima za posljednju utakmicu, odgovarao je Zlatko Dalić:

Jučer su u drugom poluvremenu novi igrači donijeli novu energiju. Jeste li blizu odluci da ih stavite od prve minute? Drugo pitanje, hrvatska javnost kritizira, pogađa li vas to?

Moja isprika fotoreporterima prošli put, nisam ništa loše mislio. Dečki, sorry, samo sam htio da bude mirno. Nisam ja ljut.

Jesu, donijeli su novu energiju. Potrgali smo se da utakmicu okrenemo, to je činjenica i bili smo puno bolji nego u prvom poluvremenu. Imamo do Italije četiri dana, napravit ćemo analizu.

Naučio sam na kritike. Više na njih nego na pohvale iako je bilo puno više uspjeha u mojih sedam godina. To je realnost, s time sam se spreman nositi i to prihvatiti. Kad gubimo i igramo loše, ja preuzimam odgovornost i kažem “ja sam taj”. I sad je tako. Kritike prihvaćam, nosim se s njima koliko god mogu.

Isto tako sam svjestan da je moja uloga nikakva kad se osvajaju medalje i da sam ja tu slučajno. Meni dragi bog daje koliko mogu nositi.

Igrač kojeg se najviše spominjalo je Marcelo Brozović. On nije na svojoj razini, je li ranije trebalo reagirati, već nakon Španjolske? Saudijska liga se spominje kao slaba, a Kante je neki dan bio igrač utakmice?

Brozović je velikan hrvatskog nogometa. Poslije Portugala nismo pričali o tome jer je sjajna bila cijela ekipa. Sad je činjenica da ne funkcioniramo najbolje kao ekipa i onda ni on tu nije najbolji. Nikad nismo gubili ovoliko laganih lopti i onda “Broz, spašavaj”.

Moja ideja je bila da s njima trojicom u sredini imamo posjed i da preko bokova pokušamo napraviti nešto više. Brozović je možda u malo lošijoj formi, ali utakmica protiv Portugala je bila dobra, a kasnije tako kako je. Ponavljam, nije cijela ekipa dobra, puno je grešaka ispred njega i onda ispadne da nešto on ne pokrije.

Saudijska liga je takva kakva je. On je tamo imao dobru sezonu, ima tamo kvalitetnih igrača, ali ta Kanteova utakmica je dokaz da ta liga nije tako bezvezna. Sve ovo je posljedica čitave ekipe.

Na rubu smo ispadanja, kako pronaći pravu energiju? Hoće li biti šok terapija i promjena?

Bili smo na rubu ispadanja i u Kataru i na prošlom Euru, bilo je takvih situacija. Nama utakmica s Italijom sve znači, pobjeda nas vodi dalje. Rekao sam igračima da moramo ostati pozitivni, da moramo ostati vjerni onome što radimo i da moramo popraviti pogreške.

U Rusiji smo u grupi primili nijedan gol, u Kataru jedan, a sad već pet. Olako ih primamo, svaki iole opasan napad nam završi u mreži i tu ne funkcioniramo kako treba. Protiv Portugala smo bili dobri, nismo mogli primiti gol protiv njih, odnosno teško, a sad je drukčije. Za nas sad počinje nokaut faza.

Kad spominjete probleme u obrani, jedna smo od tri momčadi koja nema žuti karton od igrača na terenu. Je li to dio problema, da nedostaje agresivnosti?

To je sigurno pokazatelj da nismo dovoljno agresivni i da nismo blizu igrača. Puštamo, daleko smo od njih. Jučer primimo gol nakon centaršuta koji moramo blokirati. Nismo dobri u tom dijelu igre, puno puštamo. Fali agresije i to zasad nismo uspjeli postaviti. Svi golovi koje smo primili bili su olako. Zadnji gol protiv Albanije primamo iz polukontre.

Postoje izjave da se prema igračima ponašate previše očinski i birate ih po zaslugama, a ne po formi?

Nisam to čuo, ponašam se isto svih ovih godina, igraju oni koji zaslužuju. Stavljam i gledam sa stožerom, mislim što je najbolje. Neki igrači imaju kredit, ali gledam najbolje za reprezentaciju i sebe. Moja sudbina ovisi o tome što ću raditi. Ako ću gledati očinski prema nekome, onda neće dobro ispasti.

Svi koji su tu, zaslužuju biti tu. Kad smo radili popis svi ste se s njim složili u 98% slučaja. To se vjerojatno odnosi na starije igrače koji su od Rusije uz mene, dok sam živ bit ću zahvalan njima, ali će igrati koliko zaslužuju. Ne kažem da uvijek pogodim, ne kažem da sam u pravu, da uvijek sve vidim najbolje, ali to su moje odluke.

Jučer ste pripremali dvije zamjene pa ste u komunikaciji s Lukom to promijenili. Što se dogodilo?

Htjeli smo s Pjacom dobiti lijevu stranu i dobiti na prodornosti. Kad smo dali drugi gol, promijenili smo ideju. Znali smo da Perišić ne može do kraja utakmice igrati u tom ritmu i to je bio razlog.

Kako je Perišić?

Pokušava, radi sve da se vrati, ali nije lako nakon devet mjeseci. On daje koliko može.

Reprezentaciji nedostaje okomitosti, Petković se uvlači, a Budimir je ipak okomitiji. Zašto ste se odlučili za Petkovića, a ne Budimira, koji kao da je izgubio mjesto u momčadi nakon prve utakmice?

Mi smo analizirali Albaniju, igraju 5-4-1, stoje u dubokoj zoni. Znali smo da ćemo imati posjed, tu nam je onda Bruno važniji igrač. Zna iznuditi faul, koncepcija nam je bila da lopta dođe do Brune, pa igrači ulaze u prazan prostor.

To je bila naša ideja, da ćemo tako pokušati. Stajali su u zoni, mi smo računali na pasove i proboje. To smo htjeli dobiti s Brunom, zato smo se odlučili za njega. Nije Ante izgubio svoje mjesto, stavljamo one za koje mislimo da su najbolji.

Komentari

Povezano