Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Znate li koji je hrvatski klub zadnji pobijedio francuski?

Dinamo je u sklopu svoje utakmice drugog kola grupne faze Lige prvaka sinoć bio na rubu pobjede protiv Monaca, da bi u završnici susreta propustio prednost od dva pogotka. Utakmica je završila 2:2 što s obzirom na tijek događaja ostavlja gorak okus u ustima simpatizera Modrih, premda se objektivno radi o velikom uspjehu.

Imao je Dinamo priliku prekinuti jedan dugački negativni niz koji hrvatski klubovi imaju u ogledima s francuskim*, a koji zaključno s jučerašnjim dvobojem sada traje 18 uzastopnih utakmica. Toliko dugo, naime, naši klubovi nisu uspjeli pobijediti francuske u izravnim dvobojima u UEFA-inim natjecanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

*Monaco za ovaj slučaj računamo kao francuski klub kao što radi i UEFA.

Zadnja pobjeda domaćeg predstavnika protiv kluba iz zemlje Galskih pijetlova stigla je pred više od 20 godina. Bilo je to 7. srpnja 2001. kada je Slaven Belupo u sklopu Intertoto kupa gostovao na Korzici kod Bastije i slavio 0:1 pogotkom legendarnog Marija Dodika.

Screenshot: transfermarkt.com

Povezali su tako Farmaceuti dvije pobjede protiv Bastije, jer su i u prvom ogledu u Koprivnici slavili istim rezultatom i uz istog strijelca. Prethodno je Slaven preskočio ciparski Anorthosis s ukupnih 9:0, da bi u trećem kolu natjecanja uslijedio legendarni dvomeč s Aston Villom gdje su Koprivničani ponovno slavili, da bi Lavovi u uzvratu preokrenuli to vodstvo i tako završili euro-avanturu Slavena.

Otada pa do danas, bilježimo sljedeće parove hrvatsko-francuskih okršaja: Slaven Belupo – Lille, Varteks Lens, Dinamo – Auxerre, Dinamo – Rennes, Dinamo – Lyon, Dinamo – PSG, Rijeka – Lyon, Rijeka – Lille te svježi Dinamo – Monaco. U većini se instanca radi o dvama utakmicama, s iznimkom utakmica Dinamo – Rennes i Dinamo – Monaco gdje su se momčadi sučelile samo jednom, odnosno Dinamo – Lyon koji su odigrali čak četiri međusobnih dvoboja. Ni u jednom od tih navrata naša momčad nije slavila, premda u fusnotu valja dodati kako je Rijeka svoj uzvratni susret protiv Lille pobijedila 1:0 u regularnom vremenu, da bi u sklopu produžetaka Lille zabio izjednačujući gol.

Od starijih srazova s Francuzima, bilježimo još dvije pobjede klubova koji su nastupali pod hrvatskom zastavom. Jedna stiže iz 1996. kada je Segesta pobijedila Rennes 2:1 u Intertoto kupu, te 1994. kada je Croatia pobijedila Auxerre 3:1 u Kupu pobjednika kupova.

Ukupni skor je nešto bolji ako pregled proširimo i na hrvatske klubove u doba bivše države. Dinamo je tako još jednom pobijedio Auxerrea, slavivši 0:1 na gostovanju u Kupu UEFA-e 1989. Hajduk je dvije godine ranije pobijedio Marseille u uzvratu Kupa pobjednika kupova, ali je utakmica zbog navijačkih nereda kasnije registrirana 0:3 u korist francuske momčadi.

Često su Bili tada igrali protiv Francuza, pa su tako 1985. u sklopu Kupa UEFA-e pobijedi Metz s visokih 5:1, te upisali dvije pobjede koje u sjećanjima starijih navijača Hajduka više zvone po nesretnim ispadanjima. 1982. pobijedi su Bordeaux 4:1 u Kupu UEFA-e (izgubili 4:0 u uzvratu), te Saint-Étienne 4:1 u Kupu prvaka 1974. (izgubili 5:1 u uzvratu).

Prve dvije pobjede hrvatskih klubova protiv francuskih djelo su Dinama, koji je 1969. u Kupu pobjednika kupova pobijedio Marseille 2:0, te 1964. kada su Modri pobijedili Toulouse u Intertoto kupu – natjecanju koje tada još nije bilo pod UEFA-inim okriljem.

Komentari

Povezano