Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Zanimljivosti

Debitantske titule u Poljskoj, Makedoniji i Luksemburgu u istom danu

Zašli smo već u drugi tjedan svibnja, a znak je to da se većina europskih nogometnih liga bliži svome kraju. I dok pomalo neobično ni u jednoj od liga petice još nemamo matematički potvrđenog prvaka, u ostalim UEFA-inim članicama neke su momčadi, uključujući i naš Dinamo, već stavile obje ruke na pehar prvaka svoje države.

Zanimljivost se dogodila baš jučer, u nedjelju 7.5.2023., kada su unutar nekoliko sati isto učinile tri momčadi u tri različita dijela Europe, a podatak je posebnije time što su sve tri momčadi kojih ćemo se dotaknuti, ovaj podvig postigle po prvi puta u svojoj povijesti! Radi se o poljskom Rakówu iz Częstochowe, makedonskoj Strugi, te luksemburškom Swift Hesperangeu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je posljednjih 15-ak godina titula prvaka Poljske uglavnom obitavala u vitrinama Legije u glavnom gradu Varšavi, uz kratke posjete Poznańu i Gliwicama, titula prvaka sletila je po prvi puta u povijesti u Częstochowu, vrativši se tako u Šlesku nakon dvije godine čekanja. Raków je tako nakon dvije godine uzastopnih drugih mjesta, nakon 31. kola poljske lige ostao na vrhu s 11 bodova prednosti nad Legijom tri kola prije kraja prvenstva. Zanimljivo kako su slavili usprkos porazu od Korone, no na ruku im je išao poraz rivala Legije od Pogońa.

Do titule su ih predvodili španjolski napadač i ponajbolji igrač lige Ivi López, domaći Bartosz Nowak, ali i hrvatski duet Zoran Arsenić i Fran Tudor. Arsenić u je u klubu još od 2021. i odlaska iz Rijeke, te je u međuvremenu preuzeo i kapetansku vrpcu, a po Sofascore algoritmu kotira kao jedan od najboljih igrača lige. Neće nas stoga iznenaditi što Raków krasi najbolja obrana lige, koja je u 31 kolu inkasirala tek 20 pogodaka! Plodnom se državom pokazala Poljska za hrvatske nogometaše u 21. stoljeću, te je naš dvojac 6. i 7. osvajač titule u “Zemlji polja” nakon Tomislava Viševića, Ivice Vrdoljaka, Domagoja Antolića, Josipa Juranovića i Antonija Milića.

Za razliku od 102-godišnjeg poljskog kluba koji je isto toliko čekao na svoju titulu, momci iz Struge isti su doseg ostvarili u samo 8 godina! Te 2015. Struga je osnovana i započela s natjecanjem u četvrtom razredu makedonskog nogometa (predzadnjem rangu natjecanja u Sjevernoj Makedoniji), te u svojoj debitantskoj sezoni odmah osvojili svoju ligu i zaradili plasman u viši rang. 2017. je uslijedila i druga uzastopna promocija, da bi prvu sezonu u drugoj ligi ipak završili na 4. mjestu. Bilo je to samo odgađanje neizbježnog, jer Struma je u svojoj petoj sezoni postojanja već stigla do najvišeg razreda makedonskog nogometa! Slijedile su tri sezone privikavanja na najveće protivnike koje Sjeverna Makedonija može ponuditi, a Struga je pred dvije sezone uspjela stići i do trećeg mjesta i dvije utakmice u UEFA-inoj Konferencijskoj ligi, gdje su ispali od Liepāje.

Ove su pak sezone pomeli konkurenciju, te sa samo dva poraza u 28 kola i tek 17 primljenih golova stigli do prve titule prvaka. Zanimljivo kako je u Makedoniji drugu uzastopnu sezonu klub stigao do debitantske titule, nakon što je to lani uradio Shkupi. Jedino poznato lice u Struminoj svlačionici ujedno je i prva violina ohridskog orkestra, a radi se o Besartu Ibraimiju, koji je usprkos 36 napunjenih godina prvi strijelac lige sa zabijenih 17 golova. Istrenirano oko možda će prepoznati još i Edisa Malikjija, bivšeg člana Lokomotive, dok valja istaknuti i najvrjednijeg eksponata kluba – 21 godišnjeg nigerijskog veznjaka Hogana Ukpu (dobio ime po legendarnom hrvaču?). Klub će moći i do potencijalne dvostruke krune, jer čeka ih još finale Makedonskog kupa protiv Makedonije Gjorče Petrov. Spomenimo i da je, uz očekivanu dominaciju klubova iz Skopja, titula po prvi puta u povijesti Sjeverne Makedonije sletila na obale jednog od najstarijih jezera na svijetu – Ohrida.

Selimo konačno i do Beneluksa, točnije malenog Luksemburga, gdje je titulu osvojio klub koji nikada dosada nije stigao ni do drugog mjesta tamošnje lige! Radi se o 107-godišnjaku Swiftu iz Hesperangea s juga Luksemburga. Usprkos dugom postojanju i ne odveć snažnoj konkurenciji, Swift do ove sezone nikada nije primirisao tituli prvaka, premda su posljednje dvije sezone završili treći i četvrti. Puste klupske tribine dosad je krasio tek jedan Luksemburški kup iz 1990., da bi se po promociji iz drugog razreda, 2021. u njihovom rosteru pojavio nemilosrdni Ničanin Rayan Philippe, kojem smo već posvetili nekoliko redaka na našim stranicama – uz vječni podsjetnik da se ne radi o američkom glumcu iz Okrutnih namjera, te bivšeg muža Reese Witherspoon. 22-godišnji Francuz je ove sezone u 28 utakmica upisao naprosto nevjerojatnih 30 golova i 26 asistencija!!!, te je ljetni transfer u jači klub gotovo pa sigurna oklada.

Ne zaostaje puno za njegovim skorom ni druga vedeta momčadi, 33-godišnji Nijemac Dominik Stolz koji je na “samo” 28 golova i 16 asistencija, dok ostali igrači u cijeloj ligi nisu ni blizu ovom dvojcu. Ostatak rostera uglavnom je prava legija stranaca, pa tako uz Luksemburžane tu možemo naći Afrikance (Alžir, Gana, Mali, Senegal), nekoliko Francuza, te po jednog Portugalca, Moldavca i Brazilca. Sve momčadi kojima smo posvetili retke u ovom tekstu krasile su najbolje obrane lige, a slučaj je to i kod Swifta, no s obzirom na navedene brojke ne iznenađuje ni kako se radi o najboljem napadu lige s 97 pogodaka u 28 kola, što bi reklo da će vjerojatno probiti tri znamenke do kraja prvenstva. Do istog je preostalo još samo dva kola, a Swift je jučer upisao nedostižnih +9 nakon visoke 0:6 pobjede nad Wiltzom, uz poraz luksemburškog teškaša Dudelangea koji je na drugom mjestu.

Komentari