Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Hrvatska je u top 10 zemalja svijeta po raznovrsnosti sportskog talenta

Profesori Tomislav Globan i Johan Rewilak objavili su zajednički znanstveni rad u kojem je cilj bio razviti indeks koji mjeri uspješnost zemalja svijeta na Ljetnim Olimpijskim igrama.

S obzirom na to da su prijašnje ljestvice dosta manjkave jer uglavnom koriste “per capita” metodu i fokusiraju se na one zemlje koje su uspješne u jako uskom polju sportova, ova metoda zaobilazi te greške. Prijašnji indeksi visoko bi svrstavali zemlje poput Kenije i Jamajke čije medalje dolaze isključivo iz atletike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi indeks uzima u obzir raznovrsnost sportskog uspjeha i mjeri u koliko su sportova i disciplina zemlje zapravo uspješne. Kada se uzme broj sportova u kojima su zemlje osvajale medalje i korigira se na broj stanovnika, Hrvatska ulazi u Top 10 zemalja po raznovrsnosti sportskog talenta.

Preciznije, Hrvatska ima 41 medalju u 13 različitih sportova na Olimpijskim igrama od 1992. do 2021. godine. Na milijun stanovnika Hrvatska osvaja olimpijsku medalju u tri različita sporta. Ukupna ljestvica izgleda ovako:

  1. Island
  2. Litva
  3. Latvija
  4. Slovenija
  5. Estonija
  6. Hrvatska
  7. Novi Zeland
  8. Norveška
  9. Danska
  10. Švedska

Detaljnije o samoj temi možete pročitati OVDJE.

Komentari

Povezano