Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Hrvatska prekinula tradiciju dugu 95 godina

Hrvatska reprezentacija u nedjelju od 20:45 sati igra finale Lige nacija protiv Španjolske te ima priliku osvojiti svoj prvi trofej u povijesti i time zacementirati svoj status kao jedne od najuspješnijih reprezentacija u recentoj prošlosti. Ovo je treće izdanje UEFA Lige nacija, a mi smo izdvojili neke zanimljivosti uz fokus na našu reprezentaciju.

Hrvatska je prva reprezentacija u povijesti koja je zabila 4 gola Nizozemskoj u gostima u službenoj utakmici. Nizozemska je svoju prvu službenu utakmicu na domaćem tlu odigrala 1928. godine (poraz 0:2 od Urugvaja na Olimpijskim igrama) tako da su izabranici Zlatka Dalića uspjeli napraviti nešto što nitko nije punih 95 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stadion De Kuip u Rotterdamu je do sada bio gotovo neosvojiva tvrđava za protivnike Nizozemske. Prije utakmice protiv Hrvatske, Nizozemska je na ovom stadionu 31 utakmicu zaredom ostala neporažena (25 pobjeda i 6 remija), a u posljednje 22 utakmice su slavili 21 put uz samo 1 remi (2:2 protiv Poljske u skupini Lige nacija prije godinu dana). Također, Nizozemska je izgubila utakmicu na De Kuipu u kojoj je vodila na poluvremenu po prvi put u svojoj povijesti. Do sada su 66 puta vodili na poluvremenu te u tim utakmicama ostvarili 60 pobjeda i 6 remija.

Prije naše utakmice, Nizozemska je ostala neporažena u posljednjih 40 utakmica u kojima su poveli 1:0, a zadnji takav poraz su doživjeli u ožujku 2017. godine u prijateljskoj utakmici u Amsterdamu protiv Italije (1:2). U tih 40 utakmica su ostvarili 38 pobjeda i samo 2 remija. Ronald Koeman je su svoje prve 3 utakmice na klupi primio 2 puta po 4 gola, a naslijedio je Luisa van Gaala koji je u tom trenutku bio u nizu od 20 utakmica bez poraza.

Od kada se Hrvatska službeno natječe, ukupno smo 12 puta igrali utakmice koje su potencijalno mogle otići u produžetke, a čak 9 puta su te utakmice stvarno i otišle u produžetke. Od tih 9 utakmica, na njih 5 su se pucali penali na kraju. Od 9 produžetaka, Hrvatska je prošla dalje 6 puta (Danska, Rusija i Engleska na SP 2018., Japan i Brazil na SP 2022. te sada Nizozemska). Od 5 utakmica na kojima su se pucali penali, izgubili smo samo onu utakmicu iz 2008. godine koju nećemo spominjati imenom. Bruno Petković je svojim spektakularnim golom postao jedini igrač koji je za Hrvatsku zabio više od 1 gola u produžecima utakmica nakon što je zabio za izjednačenje protiv Brazila u četvrfinalu SP 2022., a uz njega su zabijali još Domagoj Vida, Ivan Klasnić, Mario Mandžukić i Luka Modrić.

Luka Modrić je zabio svoj 3. gol u ovom izdanju Lige nacija te je trenutno najbolji strijelac Divizije A, a jednak broj golova zabili su Memphis Depay i Michy Batshuayi. Od svih igrača koji su u ovom izdanju Divizije A uputili barem 8 udaraca na gol, nitko nema bolju konverziju udaraca od Modrića koji je zabio gol nakon 37,5% svih svojih udaraca. Slijede ga Batshuay (27,3%), Joshua Kimmich (25,0%) i Andrej Kramarić (22,2%). Modrić je svojim golom postao i najstariji strijelac u dosadašnja 3 izdanja Divizije A sa 37 godina, 9 mjeseci i 5 dana čime je s tog mjesta srušio Cristiana Ronalda koji je zabio sa 37 godina i 4 mjeseca. Također, sada je i treći najstariji igrač koji je nastupio u Diviziji A iza Pepea i Remka Pasveera.

Za Hrvatsku su u ovom izdanju Divizije A suđena 4 kaznena udarca, a najbliže su nam Engleska i Njemačka koji su pucali po 2 penala. Nico Schlotterbeck i Tyrell Malacia (koji je skrivio kazneni udarac na Petkoviću) su jedini igrači koji su u Diviziji A skrivili 2 kaznena udarca. Zanimljivo, ovo je prva utakmica u kojoj su dosuđena 2 kaznena udarca protiv Nizozemske još od 1952. godine. Također, Modrić i Kramarić su obojica zabili svoj 24. gol za reprezentaciju te dijele 5. mjesto na vječnoj ljestvici strijelaca za Hrvatsku iza Eduarda (29), Maria Mandžukića (33), Ivana Perišića (33) i još uvijek nedodirljivog Davora Šukera (45). Bruno Petković i Mario Pašalić su pak zabili obojica svoj 8. gol za Hrvatsku što ih smješta na 21. mjesto ljestvice strijelaca iza Dade Prše koji ima 9 golova na svom kontu.

Mateo Kovačić je drugi najučinkovitiji dribler u Diviziji A među igračima koji se nalaze u Top 10 po broju uspješnih driblinga. Kovačić je 9 puta uspješno predriblao suparnika uz uspješnost od 81,8%, a jedini ispred njega je Frenkie De Jong koji je imao 8 uspješnih driblinga uz uspješnost od 88,9%. Zanimljivo, Kovačić je s druge strane predriblan 8 puta što ga stavlja u Top 5 igrača u toj negativnoj kategoriji.

Marcelo Brozović, osim što konstantno ruši rekorde pretrčanih kilometara (protiv Nizozemske je pretrčao više od 18 km na utakmici), je i igrač s najviše uspješnih dodavanja u Diviziji A (548) te ujedno i jedini igrač s više od 500 uspješnih dodavanja uz sjajan učinak od 93,2% uspješnosti. Modrić pak predvodi Diviziju A po uspješnim dodavanjima u zadnju trećinu (143), a slijede ga Joshua Kimmich (128) i Kevin De Bruyne (105). Brozović i Gavi su ujedno igrači koji su počinili najviše prekršaja u Diviziji A (14).

Josip Šutalo pak predvodi Diviziju A zajedno s Austrijancem Nicolasom Seiwaldom po broju presječenih lopti (15), a nitko drugi u Hrvatskoj reprezentaciji nema više od 8 presječenih lopti (Modrić i Brozović). Šutalo je i pri vrhu popisa igrača s najviše očišćenih opasnosti (24), a od njega su bolji samo Jan Bednarek (25) i Willi Orbán (26).

Dotaknimo se za kraj i naših suparnika u finalu. Španjolska predvodi cijelu Ligu nacija (sve divizije) po prosječnom postotku posjeda na utakmici (69,7%). Hrvatska je pak na prosjeku od 52% posjeda. Španjolci su dakako prvi i po broju uspješnih dodavanja po utakmici (659,9), ali je i Hrvatska tu jako visoko sa 510,7 uspješnih dodavanja po utakmici. Zanimljivo, Španjolci su u vrhu i sa 28 upućenih dugih lopti po utakmici dok Hrvatska to puno manje koristi i upućuje 8 dugih lopti manje od Španjolske po utakmici.

Robin Le Normand je u polufinalu protiv Italije debitirao za Španjolsku te odmah skrivio kazneni udarac. On je prvi španjolski debitant koji je skrivio penal još od 2000. godine kada je to napravio Iker Casillas u utakmici protiv Švedske. Pomalo nevjerojatno, ali Joselu je treći put nastupio za Španjolsku, treći put je ušao s klupe i treći put je zabio gol unutar prvih 5 minuta od ulaska u igru. Za to mu je trebalo ukupno 5 udaraca na gol. Barem znamo da na njega treba obratiti posebnu pozornost po ulasku u igru.

U nedjelju protiv Španjolske igramo našu 10. međusobnu utakmicu. Više utakmica smo odigrali samo protiv Turske (11), Engleske (11) i Slovenije (12). U dosadašnjih 9 susreta protiv Španjolske omjer je 5-1-3 u korist Španjolaca, ali u zadnje 4 utakmice svaka reprezentacija je pobijedila 2 puta od čega zadnji put Španjolska nakon produžetaka na EURU 2021. godine.

Komentari

Povezano