Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Klub bivšeg turkmenskog predsjednika osvojio ligu stopostotnim učinkom

Ne možemo reći da znamo naročito puno o Ýokary Ligi, kako se zove najviši razred klupskog nogometa u Turkmenistanu. No, i površnim poznavateljima azijskog nogometa a i nogometa uopće svakako će zapeti za oko činjenica kako je pred nekoliko dana titulu prvaka potvrdio FK Arkadag, i to zbog načina na koji su postali prvaci.

Naime, Arkadag je do titule stigao nakon odigranih 20 od ukupno 24 kola, i to tako da je pobijedio u svih 20 odigranih utakmica! Već sada tako imaju 60 bodova, 16 više od prvog pratitelja Altyn Asyra kojeg su u zadnjem prvenstvenom kolu porazili s visokih 4:0, i time i matematički osigurali titulu prvaka. Pritom su zabili 70 i primili samo 14 golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga činjenica koja upada u oko, jest da se radi o klubu koji je osnovan ove godine i kojem je ovo bila prva sezona u kojoj su uopće igrali nogomet! Klub je osnovao bivši predsjednik Gurbanguly Berdimuhamedow, čovjek koji je 2022. godine predao državnu vlast svom sinu nakon 16 godina autoritativnog vladanja ovom srednjoazijskom državom.

Berdimuhamedowljev nadimak jest Arkadag, odnosno Zaštitnik na turkmenskom jeziku, a klub je očito nazvao samome sebi u čast, što ne iznenađuje kada znamo povijest kulta ličnosti svih turkmenskih vladara pa tako i Berdimuhamedowa. Točnije bi bilo reći da je klub dobio ime po gradu u kojem se nalazi, no sam grad je planski izgrađena prijestolnica provincije Ahal koja je nazvana u čast predsjedniku. Radi se o tzv. “smart-city” projektu vrijednom oko 5 milijardi dolara koji je s izgradnjom započeo 2019. godine, a u kojem sada živi nešto više od 60 tisuća ljudi.

The “Arkadag” medal was established in Turkmenistan | Society
Zlatni kip koji je Gurbanguly Berdimuhamedow podigao sam sebi u centru Arkadaga

Odmah po osnivanju klub je pokupio sve ponajbolje turkmenske igrače iz ostalih klubova, a igrači kluba sada čine i jezgru reprezentacije Turkmenistana. Zanimljivo je i kako je titulu dočekao drugi ovosezonski trener usprkos sjajnom rezultatskom nizu. Wladimir Baýramow, nekada cijenjeni turkmenski reprezentativac i osvajač Ruskog kupa s Terek Groznyjem 2004., prošlog je mjeseca preuzeo trenersku palicu u svojem prvom trenerskom poslu karijere i zamijenio Begençmuhammeta Kulyýewa, još jednog bivšeg reprezentativca Ratnika Karakuma.

Čak i iz strogo kontroliranih turkmenskih medija i rijetkih nezavisnih javnih komentara mogu se pronaći opaske o favoriziranosti Arkadaga kod sudaca te kritike na uopće formiranje ove momčadi. Momčadi još preostaje odigrati uzvratnu utakmicu polufinala Turkmenistanskog kupa 18.12. gdje se Arkadag opet susreće s Altyn Asyrom, no Altyn će imati težak posao nakon što su prvi susret izgubili 4:1, pa bi Arkadag trebao ući u finale Kupa gdje će se susresti s nekim od dvojca Ahal / Merv i – pobijediti.

Komentari

Povezano