Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Zanimljivosti

Martin Baturina je elitni mladi dribler

Međunarodni centar za sportske studije (CIES Football Observatory) objavio je listu 100 najuspješnijih driblera svijeta među nogometašima koji su mlađi od 23 godine, a na njoj je visoko rangiran mladi dragulj hrvatskog nogometa Martin Baturina. Dinamov 20-godišnjak je ove sezone sve više počeo preuzimati konce igre prvaka Hrvatske, a ovakvi statistički podaci samo su potvrda dojma da se radi o sjajnom mladom igraču pred kojim je velika budućnost.

U ovom istraživanju, CIES je u obzir uzeo sve U23 nogometaše (u 75 svjetskih liga koje prate) koji su u posljednjih godinu dana odigrali barem 1.500 minuta u domaćem prvenstvu. Kod kreiranja liste u obzir se uzimaju 3 parametra: frekvencija driblinga (koliko često igrači pokušavaju driblati), postotak uspješnosti i razina na kojoj igrači igraju. Kod zadnjeg parametra treba naglasiti da CIES ima vlastiti sustav rangiranja liga prema kojem se svakoj dodjeljuje određeni koeficijent “težine” (uključujući i europske utakmice).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se uzmu u obzir svi navedeni parametri, najbolji mladi dribler svijeta je Vinícius Júnior (Real Madrid) koji prosječno pokušava dribling svakih 15:32 minute uz 50,3% uspješnosti. Ono što ga stavlja na vrh jest upravo treći parametar jer je njegov “koeficijent težine natjecanja” 1,33 dok je npr. Baturini taj koeficijent 0,63. Prema CIES Rankingu, iza Viníciusa su Ângelo Gabriel (Santos), Jamal Musiala (Bayern), Mohammed Kudus (Ajax), a top 5 zatvara Rodrygo (Real Madrid).

Baturina se nalazi na 24. mjestu ove liste, te je jedini Hrvat među 100 najboljih. Dinamova desetka prosječno pokušava dribling svakih 21:12 minuta uz sjajnu uspješnost od 68,9%. Važno je napomenuti da su ispred njega samo 3 igrača čije lige imaju manje koeficijente težine. Prvi je Cristian Olivera, Urugvajac koji igra u urugvajskom Boston Riveru (na posudbi iz španjolske Almeríe). Drugi je Parfait Guiagon, ofenzivni veznjak iz Obale Bjelokosti koji igra za izraelski Maccabi Tel Aviv, a treći je Ernest Nuamah, 19-godišnji Ganac koji brani boje danskog Nordsjællanda.

Međutim, među svim igračima na popisu koji igraju prvoligaški nogomet, Baturina je po postotku uspješnosti driblinga (68,9%) na 5. mjestu na svijetu. Bolji od njega su samo već spomenuti Kudus (Ajax – 76,9%) koji je u ovoj kategoriji daleko najbolji, a njega još slijede Karim Kimvuidi (Maritzburg United iz JAR – 70,2%), Thiago Almada (Atlanta United – 69,6%) i David Costa (Lens – 69,4%).

No, kakav je Baturina dribler u kontekstu HNL kada ga usporedimo sa svim igračima u ligi bez ograničenja u godinama? Ponovno elitan. Baturina je ove sezone u ligaškim utakmicama uspješno predriblao suparničkog igrača 49 puta uz uspješnost od 60,49%. Više uspješnih driblinga ove sezone imaju samo Tonio Teklić (67) te Martinovi suigrači Dario Špikić (53) i Luka Ivanušec (52). Daleko iza, Top 5 zatvara Slavenov Ante Crnac (37). Što se tiče uspješnosti, ukupno 11 igrača u ligi je upisalo 30 ili više uspješnih driblinga ove sezone, a bolji postotak uspješnosti od Baturine imaju samo Jurica Pršir (69,77%) i ponovno klupski suigrač Luka Ivanušec (61,18%). Također, zanimljivo je istaknuti da se u kategoriji “uspješni driblinzi na 90 minuta” ispred Baturine (2,10) ponovno nalaze samo 3 igrača: Tonio Teklić (2,46), Emir Sahiti (2,19) i Dario Špikić (2,15). Svi oni imaju slabiji postotak uspješnosti od Baturine. Donji graf vizualizira omjer između broja i postotka uspješnih driblinga ove sezone u HNL, a uključuje svih 75 igrača koji su upisali barem 10 uspješnih driblinga u tekućoj sezoni.

Komentari

Povezano