Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Zanimljivosti

Moderni Viking koji je probio led

Povijesna istraživanja kažu da su Vikinzi bili prvi narod s prostora Europe koji je stupio na tlo Sjeverne Amerike, a znakovito je da je jedan moderni Viking iz Zemlje vatre i leda probio led igranja europskih košarkaša u NBA ligi.

Da nekoga tko nije najbolje upoznat sa košarkom upitam iz koje zemlje dolazi prvi Europljanin koji je igrao u NBA Ligi, zasigurno mu Island ne bi bio među prvih dvadesetak koje bi gađao. Iako mnogi smatraju da je Georgi Blouchkov prvi europski košarkaš u NBA-u, to je zapravo Pétur Karl Guðmundsson, koji je svoj debi upisao još 8. studenog 1981. godine, dok je Bugarin svoju prvu NBA utakmicu odigrao tek četiri sezone potom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guðmundsson se rodio u glavnome gradu Islanda Reykjaviku 30. listopada 1958. godine, a s osam se godina počeo baviti rukometom u lokalnom klubu Valur. Međutim, lom ruke nakon pada s konja promijenio mu je sportsko opredjeljenje, budući da više nije mogao dovoljno jako pucati rukometnom loptom, odlučio je prijeći u košarkašku sekciju Valura.

Veoma visokog rasta za svoj uzrast, ali i solidnog talenta, zaradio je poziv za kadetsku reprezentaciju Islanda, s kojom je na Prvenstvu Europe 1975. godine osvojio 16. mjesto. Rezultat nije vrijedan spomena, ali na turniru ga primjećuje Marvel Harshman, trener Sveučilišta Washington, koji ga tada s nepunih 17 godina odvodi u SAD, gdje je upisao srednju školu Mercer Island, u saveznoj državi Washington.

Naravno, nakon završetka škole trener Harshman ga je regrutirao na Sveučilište Washington 1977. godine, a ovaj sada već 218 centimetara visoki centar među Huskisiema se zadržao tri godine, bez značajnijeg timskog uspjeha, te uz njegove prosjeke od 6.7 poena i 5.3 skokova po utakmici. Guðmundsson 1980. godine potpisuje svoj prvi ugovor, i to u – Argentini.

Slavni River Plate bio je njegov dom tek nekoliko mjeseci, a kada je sezona završila u studenom se 1980. godine vratio na Island, pritom izjavivši da je košarka u Argentini divlja, na rubu incidenta, da su gledatelji veoma agresivni, suci i treneri jako loši, te da utakmice ne bi niti započele bez prisustva policije u dvorani. Na Islandu se pridružuje klubu KR, ali već nakon mjesec dana vraća se u matični Valur, kojeg te sezone predvodi do osvajanja naslova u Kupu.

U ljeto te 1981. godine dobio je novi signal sa sjeverozapada SAD-a, ovog puta iz Portlanda, da bi mogao biti izabran na NBA Draftu, pa se stasiti Islanđanin odlučio izaći na isti. Sa ukupno 61. izborom postao je ukupno sedmi Europljanin izabran od neke NBA momčadi, a nekoliko mjeseci kasnije i prvi koji je ikada nastupio u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi. U već gore spomenutom debiju odigrao je tek dvije minute, a ukupno je u sezoni upisao 68 nastupa, bilježivši 3.2 poena i 2.7 skokova po susretu.

Međutim, prije početka sezone 1982./1983. Blazersi su ga otpisali, pa se stasiti Islanđanin vratio u rodnu grudu, gdje je sljedeće dvije sezone igrao za IR iz Reykjavika. Kratko se 1984. godine zadržao u Engleskoj, gdje je nastupao za Sunderland Maestrose, da bi potom uslijedio novi odlazak preko bare, ali ovoga puta u CBA ligu, koja se tada neslužbeno smatrala onime što je danas G-League – razvojna liga za igrače koji žele doprijeti u NBA. I to mu se isplatilo, budući da je igrajući za Tampa Bay Thrillerse privukao pažnju tada, ali i povijesno uz Celticse najjače momčadi NBA lige – Los Angeles Lakersa.

U međuvremenu su 1983. godine Blazersi mijenjali prava na Guðmundssona Detroit Pistonsima, koji su ga službeno otpisali 25. listopada iste godine, čime je postao Free Agent. Dvije i pol godine kasnije, odnosno 19. ožujka 1986. Lakersi su s njim potpisali 10-dnevni ugovor, da bi po isteku prvog potpisali novi desetodnevni ugovor.

U ljeto iste godine, Guðmundsson i Lakersi potpisuju dvogodišnji ugovor, ali na pripremama mu je iskočio disk, te za Lakerse više nikada nije zaigrao. Tokom oporavka mijenjan je u San Antonio Spurse, za koje je tijekom sezone 1987./1988. nastupio u 69 utakmica.

U pripremama za novu sezonu Guðmundsson se izborio za mjesto startnog centra Spursa, ali već u drugoj utakmici sezone ozlijedio je koljeno, te je morao otići na operaciju. Iako je nakon oporavka pokušao odigrati još poneku utakmicu, koljeno se nikada nije do kraja oporavilo te se s ukupno pet odigranih utakmica u sezoni 1988./1989. okončala njegova NBA karijera. U ljeto 1989. godine oprobao se u trening kampovima Lakersa i Minnesota Timberwolvesa, ali ozljeda Ahilove tetive udaljila ga je od novog NBA ugovora.

Uporni Islanđanin nije se međutim predavao, uslijedio je odlazak u Sioux Falls Skyforce, za koje je u CBA ligi nastupao početkom 1990. godine, ali nije ostavio značajnijeg traga te je povratak u Europu bio neminovan. Odigrao je sezonu za islandski Tindastoll, prije negoli se u ljeto 1991. godine okušao u trening kampu Philadelphia 76ersa, da bi u listopadu iste godine uslijedio povratak u Skyforce. Međutim, nova avantura u CBA ligi trajala je svega mjesec dana, pa je uslijedio povratak u Tindastoll.

U kolovozu 1992. godine potpisao je za islandski Breiðablik, ali uslijed konstantnih problema s ozljedama završio je sezonu, ali i karijeru u prosincu iste godine. Iako je karijeru, barem simbolično, namjeravao potom završiti u matičnom Valuru, Košarkaški Savez Islanda odbio je njegov zahtjev za transfer iz Breiðablika u Valur te je time i službeno završila karijera ovog islandskog diva.

Guðmundsson je kao europski pionir na američkom košarkaškom tlu odigrao točno 150 NBA utakmica i bilježio 4.2 poena i 3.6 skokova u prosjeku, a može se pohvaliti da je dijelio svlačionicu s veličinama poput Kareema Abdul-Jabara, Magica Johnsona, Mychala Thompsona, Michaela Coopera, Alvina Robertsona i mnogih drugih. Do dan danas ostao je jedini islandski igrač koji je ikada zaigrao za neku NBA momčad, a za svoju je reprezentaciju zbog tadašnje zabrane FIBA-e da profesionalci igraju za nacionalne selekcije, skupio tek 53 nastupa.

Nakon profesionalne igračke karijere Guðmundsson se okušao i u trenerskoj, ali početkom 21. stoljeća odustaje od košarke te seli ponovno u SAD, gdje s obitelji živi i dan danas.

Komentari

Povezano