Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Najbolji dribler svijeta igra u West Hamu

CIES Football Observatory je istraživačka grupa unutar Međunarodnog centra za sportske studije, smještenog u Neuchatelu, u Švicarskoj. CIES je specijaliziran za statističku analizu nogometa i na tjednoj bazi donosi zanimljive podatke o igračima, klubovima i reprezentacijama.

Ovaj tjedan su objavili podatke o 50 najboljih igrača po “indeksu driblinga” koji ima maksimalnu moguću vrijednost 100. Indeks se računa iz učestalosti uspješnih driblinga koje postižu igrači, korigirano njihovom stopom uspješnosti (Wyscout podaci). Dakle, za što bolji “indeks” potrebno je imati što više uspješnih driblinga po utakmici uz visok postotak uspješnosti. Nije dovoljno imati samo veliki broj uspješnih driblinga ili samo visok postotak uspješnosti na malom broju pokušaja već “indeks” objedinjuje obje kategorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema metodologiji CIES-a, dribling se smatra uspješnim kada ekipa igrača koji ga je pokušao zadrži posjed prilazeći bliže protivničkom golu ili kada je igrač koji pokušava dribling fauliran. Podaci se odnose na domaće ligaške utakmice tekuće sezone. Na ljestvici su uvršteni samo nogometaši koji su igrali najmanje 360 minuta ove sezone. Na popisu 50 najboljih driblera u Ligama petice i 50 najboljih u ostalim ligama nema Hrvata ni nogometaša iz SuperSport HNL-a.

Najbolja tri driblera u Ligama petice čine Mohammed Kudus (West Ham), Iliman Ndiaye (Everton) i Nuno Tavares (Lazio). U odnosu na ostalih 60 liga uključenih u analizu, najveće vrijednosti zabilježili su brazilski nogometaš Ferreira (São Paulo), Taha Ali (švedski Malmö) i venezuelanski igrač Yeferson Soteldo (Gremio). Najmlađi igrači na ljestvici su Barcelonin Yamine Lamal za Lige petice (17,2 godine) i Estêvão Willian (Palmeiras) za ostale lige (17,5 godina).

Kudus predvodi ljestvicu s vrlo osjetnom prednosti ispred drugih pratitelja. Njegov indeks uspješnosti iznosi 92,6, a razlika između reprezentativca Gane i prvog pratitelja je ista kao razlika između drugog najboljeg driblera na popisu i onog koji se nalazi na 20. mjestu ljestvice. 24-godišnji ofenzivac je u West Ham došao na ljeto prošle godine iz Ajaxa za odštetu od 43 milijuna eura.

Za londonski klub je do sad odigrao 54 utakmice u kojima je zabio 15 golova i upisao 7 asistencija. Ove sezone se muči s konkretnim učinkom pa je tako u 7 utakmica Premier lige zabio jedan gol. Prema podacima Sofascorea promašio je dvije velike prilike, akumulirani xG mu je 2.13 i konverzija prilika mu je na 5%. Upućuje u prosjeku 2,86 udaraca po utakmici, a samo 11 igrača u ligi prosječno upućuje više dok samo jedan od tih igrača ima slabiju konverziju prilika od Kudusa. To je Eberechi Eze iz Crystal Palacea koji upućuje 3,86 udaraca po utakmici uz uspješnost od 3,7%. Kudusa ugovor s West Hamom veže do ljeta 2028. godine, a od sljedećeg ljeta se aktivira njegova ugovorena otkupna klauzula u iznosu od 101 milijuna eura.

Top 20 driblera u Ligama petice – Izvor: CIES
Komentari

Povezano