Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Zanimljivosti

Od pete njemačke lige do utakmice protiv Mohameda Salaha

Dva dana preostala su do početka prvog od svih pet kontinentalnih nogometna natjecanja koja ćemo imati prilike gledati u 2024. godini – Afričkog kupa nacija. Sadio Mane, Mohamed Salah, Victor Osimhen, Achraf Hakimi, Sehrou Guirassy, Sebastian Haller, Azzedine Ounahi, Mohammed Kudus, samo su neki od velikana svjetskog nogometa koji će se tijekom siječnja i veljače odmjeravati u Obali Bjelokosti, no naša pažnja bit će usmjerena i na nešto nogometno egzotičnije reprezentacije poput Namibije, Gambije, Mauritanije, Tanzanije i – Mozambika.

Bivša portugalska kolonija koja je svijetu dala sjajne nogometaše i trenere, poput Eusebija, Carlosa Quieroza, Maria Colune i Jorgea Cadetea, tijekom povijesti je imala poteškoća nagovoriti one najbolje da obuku njen dres. Portugalska je trobojnica često bila privlačnija, a Mozambički nogometni savez prespor u privlačenju igrača, no 21. stoljeće i digitalizacija čine svoje, pa je mnogim reprezentacijama lakše doći do igrača koji imaju njihove korijene no što je to bio slučaj u prijašnjim desetljećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od takvih primjera je napadač Mozambika Stanley Ratifo, čovjek rođen od mozambičanskog oca i njemačke majke u gradu Halle an der Saale na istoku Njemačke. Momak je prošao omladinske škole 1. FC Lokomotive Leipzig nakon čega je karijeru provodio u trećeligaškim i četveroligaškim poput BSV Halle-Ammendorf, FC Pommern Greifswald, Hallescher FC, VfB Auerbach, druga ekipa 1. FC Kölna, a trenutno igra za 1. CfR Pforzehim, klub koji se natječe u Oberligi Baden-Württemberg, petom razredu njemačkog nogometa.

I dok je većina njegovih suigrača, koji su ili amateri ili poluprofesionalci, na odmoru još od 3. prosinca kad je odigrano posljednje ligaško kolo polusezone koja se nastavlja tek 24. veljače, Stanley Ratifo nastavio je marljivo trenirati i raditi kako bi bio u potpunosti spreman i na raspolaganju svojem treneru za najveće afričko nogometno natjecanje.

Hladne njemačke niželigaške stadione na kojima igra pred nekoliko stotina najvjernijih gledatelja, prijatelja i poznanika, Ratifo će zamijeniti ne baš velebnim, ali očekuje se jako dobro ispunjenim bjelokošćanskim stadionima.

Nakon 22 susreta u reprezentativnom dresu u kojima je postigao i 3 pogotka, Ratifo je konačno, u 30. godini života, dočekao debi na velikom natjecanju za rodnu zemlju svojeg oca. S druge strane terena za 3 dana stajat će Mohamed Salah, Mohamed Elneny, Omar Marmoush i brojni drugi, no za Ratifa je već činjenica što može biti tamo – ostvarenje sna i Božji blagoslov, kako je i sam rekao u izjavi za lokalne medije.

Komentari

Povezano