Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Zanimljivosti

Ovo su najgore momčadi Europe

U HNL-u su domaći gledatelji navikli vidjeti momčadi koje tavore na dnu lige bez ikakve nade u pomak na ljestvici, a za takve slučajeve imamo i recentnije primjere (Hrvatski Dragovoljac, Rudeš). Ipak, na našim travnjacima rijetko smo kad imali prilike vidjeti momčadi čije su lađe potonule kao momčadima koje ćemo navesti u tekstu. Slijedi stoga pregled najgorih momčadi svih europskih liga!

Campodipietra Calcio je član talijanske Eccellenza Molise lige. Radi se o regionalnom natjecanju južnotalijanske regije istog imena – Molise, a poznata je i po hrvatskoj manjini koja tamo obitava već 500-injak godina, Moliškim Hrvatima. Radi se o natjecanju petog ranga u Italiji, jer pobjednici se kvalificiraju za Serie D, koja se smatra najvišom amaterskom ligom u državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U toj je konkurenciji Campodipietra nakon 28 odigranih kola na skoru 0-0-28, te gol razlikom 4:235!!! Ironično, klub nije uspio ostati niti na 0 bodova, već su na -3, koliko im je bodova oduzeto zbog problema u poslovanju kluba. Rezultatski problemi očito se vežu na one u poslovanju, jer klub je prošle sezone u istoj ligi završio na trećem mjestu, da bi ove redovito upisivao dvoznamenkaste poraze, od čega je posljednji na domaćem terenu iznosio čak 0:15!

Irodotos je klub koji za razliku od prethodnog čak ima Wikipedia stranicu, te su plasirani nešto više – u drugom razredu grčkog nogometa. Klub s Krete može se čak podičiti s nekoliko regionalnih kup trofeja, kao i titulama prvaka treće i četvrte grčke lige prošle je sezone ušao u Super League 2, te relativno lako izborio opstanak. Ove pak sezone, premda ona još traje, oni njen član više nisu! Klub je na početku sezone uspio upisati jednu pobjedu, a nedavno i jedan remi, no sa 17 poraza i gol razlikom 6:41 uvjerljivo su zadnja momčad lige. Za klub igraju 4 igrača iz Srbije, a kroz sezonu su imali čak 5 (pet!) trenerskih smjena, očito bez učinka. Uz to klubu je ukupno oduzeto 15 bodova, prvo zbog gubitka ligaške licence, zatim zbog dugova spram svojih nogometaša, da bi nakon neisplaćivanja istih bili i izbačeni iz lige.

Selimo sada dobru brojku rangova niže, i dolazimo do engleske Wearside League, koja je tehnički 11. po redu liga. Na njenom se dnu nalazi Durham AFC, koji je za razliku od prethodna dva primjera uspio izbjeći bodovne minuse, no sa samo jednim remijem i 0 pobjeda u 29 utakmica uz gol razliku 13:191, ne mogu reći da imaju puno razloga za veselje. Vjerovali ili ne, Durham će čak petu uzastopnu sezonu biti zadnja momčad ove lige. Kako je to moguće? Moramo se prvo vratiti do sezone 2017/18, što je zadnja sezona u kojoj Durham bilježi iole pozitivan rezultat, tada su u jednom ligaškom razredu više, Northern Football League Division Two, završili na 11. mjestu među 21 momčadi. Već je sljedeće sezone započeo nezaustavljivi pad momčadi koja završava uvjerljivo zadnja sa 17 osvojenih bodova, no spasile su ih tada promjene u ligaškom sustavu. U sljedeće je dvije sezone Durham nastavio tonuti, osvojivši kombiniranih 9 bodova u 39 utakmica, no tu im je niz dlaku išla Covid-pandemija zbog kojih ponovno nije bilo ispadanja klubova. Prošle ih je pak sezone konačno dočekao Damoklov mač, te su s 5 bodova iz 40 utakmica ispali u rang niže. Ako su mislili da će im tamo biti lakše, očito su se prevarili, klubu je neminovno drugo uzastopno ispadanje uz opasku kako su u zadnjih 5 sezona od mogućih 438, osvojili samo 32 boda!

Grafika: https://www.wearside-football-league.org.uk/

Selimo još zapadnije do portugalske Castanheire de Pêra, kluba koji trenutno obitava u A.F. Leiria I Divisão, 6. razredu portugalskog nogometa, te ligi koja spada u drugu područnu ligu nogometnog saveza Leirije. Klub u ovoj sezoni ima poraza koliko i utakmica, njih 24, dok je gol razlika otužnih 4:137. Klub je i prošle sezone u prvom dijelu natjecanja završio zadnji sa skorom 1-1-12, i gol razlikom 7:45, no nije ispao u rang niže, a mogući razlog jest i restrukturiranje ligaškog modela koji više nije podijeljen u dvije faze. Koliko uspijevamo razaznati dostupne online podatke, Castanheira se ovoj ligi pridružila 2021., no izvjesno je kako će ju ove sezone napustiti.

Vraćamo se na Britaniju i na jedan poznatiji, te jedini prvoligaški primjer s liste. Od 700-injak prvoligaških klubova UEFA-inih liga, velški Airbus Broughton je jedini koji ove sezone nije ubilježio niti jednu pobjedu! Najvišem razredu velškog nogometa pridružili su se ove sezone, no u 31 kolu upisali su tek 2 remija uz 17 zabijenih, ali 96 primljenih golova. Ipak, pozitivan broj bodova nemaju, jer i njima je oduzeto 6 bodova zbog postavljanja nedostupnih igrača u momčad u utakmici protiv Caernarfona. Inače, i po imenu je već jasno kako se radi o momčadi koja podrijetlo vuče od zrakoplovne kompanije Airbus. Očito je kako će letjeti jedino u drugu ligu, jer ispadanje im je matematički već potvrđeno.

Možda nije baš fer na popis staviti FK Jonavu, jer litavska je liga, kako prva, tako i druga u kojoj se ovaj klub nalazi, tek započela u ožujku. Tamo je Jonava tek prošli vikend upisala prvi bod u 6 utakmica. Ipak, vrijedi istaknuti kako je klub koji je lani ispao iz tamošnje A Lyge sezonu 2022. završio sa skorom 0-3-33. Značilo bi to da na ligašku pobjedu čekaju još od listopada 2021., kada su pobijedili B momčad Žalgirisa. Cijelu su dakle 2022. a i početak 2023., odnosno 45 uzastopnih utakmica, proveli bez da su okusili slast pobjede! Sezona je tek počela, no Jonava je na dobrom putu da ispadne i u treći rang, gdje nisu bili od 2018.

Danski Dalum IF je prošle sezone završio na respektabilnom 5. mjestu danske 3. divizije, koja je usprkos imenu zapravo četvrti rang natjecanja u državi. Ostaje stoga nejasno što se u klubu dogodilo ove sezone, gdje su na 23 poraza u isto toliko utakmica. Zabili su samo 6, a primili čak 83 pogodaka, te im je neminovno novo ispadanje, jer ovom su se nogometnom razredu pridružili tek lani. Premda je klub nastao još 1931., 2006. su se spojili s nekadašnjim danskim velikanima B 1913 i B 1909 (svojedobni prvaci i viceprvaci Danske) u FC Fyn. Klub je ipak postojao samo do 2013. kada je opet razdvojen na prvotna tri kluba.

Vraćamo se opet južno, ovaj put u Bugarsku, gdje na dnu jugoistočne treće lige tavori Vereja iz Stare Zagore. Klub je osnovan 2001., krenuo od najnižeg ligaškog ranga, a zatim se po preuzimanju vlasništva od strane bugarske građevinske kompanije Trace Group ekspresno popeo do prve lige 2016. Klub je u prve dvije sezone bilježio dobre rezultate, završivši u gornjem dijelu ljestvice oba puta, da bi u trećoj krenuli financijski problemi, koji su okrunjeni optužbom za namještanje utakmica zbog koje je Vereja izbačena iz lige. U sljedeće su dvije sezone nastavljeni financijski problemi, zbog čega su u dodatna dva uzastopna navrata izbačeni, prvo iz druge, a onda i treće lige. Ipak, klub se 2022. uspio vratiti u treću ligu, no s trenutnim skorom od 0-0-30 i gol razliku 14:130, očito je kako im slijedi novi povratak u regionalnu ligu Stare Zagore.

Zađimo i do središnje Europe, odnosno slovačke 5. lige – Centar, gdje muku muči ŠKM Liptovský Hrádok. Radi se o 4. rangu slovačkog nogometa, gdje Liptovský Hrádok obitava već duži niz godina. 2017. čak su i osvojili ligu, no do promocije u viši rang nije došlo. Slijedio je nakon toga gotovo linearni pad na ljestvici (3., 7., 10., pa dva puta 13. mjesto), da bi ove sezone potpuno potonuli. Nakon odigranih 17 kola Hradók na kontu nema niti boda, a još je poraznije kako su zabili samo 2 gola, čime su zasigurno jedan od najgorih napada Europe!

Grafika: Flashscore.com

Odlaskom u Škotsku zaokružujemo krug po Velikoj Britaniji, a tamo ćemo do 6. ranga natjecanja, tzv. East of Scotland Premier Division. Tamo nas čeka Vale of Leithen, koji se za razliku od prethodnika može pohvaliti s jednom pobjedom ove sezone! Doduše, momčadi su ta jedina 3 boda oduzeta jer su u drugoj utakmici nastupili sa suspendiranim igračem, pa na kontu imaju 0 bodova, te poraznu gol razliku 19:126. Drugo uzastopno ispadanje već su osigurali, no zadnji ne moraju nužno biti! Konkurencija im je Oakley United koji ima 2 boda, te bi eventualnim trobodom Leithen mogao osigurati čudo! U svakom će im slučaju to biti četvrta uzastopna sezona koju će završiti pri dnu svoje lige, kao i ostale britanske momčadi, ispadanje 2020. i 2021. izbjegli su zbog pandemije, premda su u te dvije sezone osvojili kombiniranih 8 bodova!

Grafika: Wikipedia.com

Na koncu se spuštamo u najveće dubine nizozemskog nogometnog ambisa, i po svemu sudeći 11. razreda tamošnjeg nogometa. Radi se o tzv. šestoj klasi nedjeljne lige, jednom od najnižih rangova amaterskog nogometa u zemlji. Tamo četvrta ekipa inače prvoligaša, Willem II, bilježi naprosto nevjerojatne rezultate. Više ne odudara od pravila iz ovog teksta da imaju 18 poraza iz 18 utakmica, no 17 zabijenih golova, uz čak 339 primljenih u istom periodu su zaista sulude brojke! Znači to da momčad u prosjeku prima pogodak svakih 5 minuta, zbog čega gotove sve preostale momčadi lige imaju debelo pozitivne gol razlike. Seniori Willema, smilujte se i spustite im kojeg igrača!

Grafika: svgtilburg.nl
Komentari

Povezano