Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Zanimljivosti

Podijeljeni Milano – povijest milanskih derbija

Jedan grad, 10 Liga prvaka, 38 Scudetta, dva tima, jedan stadion. Tako bi se mogao sažeti jedan od najfascinantnijih derbija u povijesti nogometa. Milan, sedmerostruki prvak Europe s jedne strane, i Inter, posljednja talijanska momčad koja je osvojila Ligu prvaka, s druge strane.

Rivalstvo između njih dvoje počelo je u ožujku 1908. godine, kada se dio kluba AC Milan nije složio s odlukom da ne želi više stranih igrača u momčadi, te je odlučio osnovati FC Internazionale di Milano. Izazov između dvije momčadi iz Milana uvijek je bio vrlo žestok, a sada će se nakon dvadeset godina naći u polufinalu Lige prvaka. No, idemo korak po korak, a prije analize današnjeg izazova, razgovarajmo o brojkama u Derbi della Madonnina iz 2003. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Statistike i zanimljivosti derbija

Prvi put su se ove ekipe susrele 10. siječnja 1909. godine. Ove dvije momčadi jedine su iz istog grada koje su postale europski prvaci. Milanski derbi je bio finale u jednom izdanju talijanskog kupa, 1977., te u dva izdanja talijanskog superkupa (2011. i 2022.). To je također jedini talijanski derbi koji se igrao u europskim natjecanjima, a zbio se u tri izdanja Lige prvaka: polufinale 2002./2003., četvrtfinale 2004./2005. i polufinale koje se tek treba odigrati 2022./2023.

Ukupno je odigrano 235 utakmica, od čega 178 u Serie A, računajući službene utakmice. Inter je dobio 87, Milan 79, a bilo je i 69 remija. Ako uzmemo u obzir i neslužbene utakmice, dolazimo do ukupnog broja od 306. U tom slučaju, pobjede Neroazzurra penju se na 111, pobjede Rossonera na 115, dok je remija bilo 80. Gledajući golove, Milan je u službenim derbijima postigao 310 golova, a ukupno s neslužbenim čak 465. Inter je u službenim utakmicama zabio 326 puta, a ukupno 450.


Rekordni broj utakmica jednog igrača u derbiju drži Paolo Maldini koji ga je odigrao 56 puta, dok je trener koji je najviše puta sjedio na klupi u derbiju Nereo Rocco (25). Golgeterski rekorder je Andrij Shevchenko koji je zabio 14 golova. Dodajmo da će ove sezone, 2022./23., biti dostignut rekord odigranih derbija u jednoj sezoni, odnosno njih 5.

Liga prvaka 2003.

Svibanj 2003. S jedne strane Carlo Ancelotti, kojeg su mnogi smatrali trenerom koji ne može osvajati važne trofeje, što je pomisao koja vam izmami osmijeh 20 godina kasnije. S druge strane Héctor Cúper, nogometni majstor koji je odveo Valenciju do finala Lige prvaka 2 godine zaredom. Berlusconijeva momčad je u 15 godina pobijedila praktički svih, od Real Madrida do Ajaxa, preko Maradoninog Napolija do Cruyffove Barcelone; ali nakon oproštaja Baresija i 3 nizozemska igrača, Milan je tražio nove igrače, a uz Maldinia su tu bili Seedorf, Pirlo i prije svega Shevchenko, kao novi ključni elementi. Inter je, s druge strane, imao vrlo promjenjive rezultate. U tim je godinama donio kući nekoliko kupova UEFA-e, ali sezona 2002./2003. dolazi nakon razočaranja i gubitka Scudetta u zadnjem kolu u sezoni prije te Ronaldovog transfera u Real Madrid. No, novi golgeterski par Crespo-Vieri donio je Cúperu nove nade, a rezultati u Ligi prvaka ublažili su muke prethodne sezone.

Osim što je jedna “obična” nogometna utakmica, ovaj duel je i sraz načina na koji se nogomet shvaća i živi za obje ekipe. Milan je po vokaciji uvijek bio sličan Realu, u kojem se i osim pobjede, ujedno mora dobro igrati. S druge strane Inter, koji se uvijek puno bazirao na temperamentu, agresivnosti i pogotovo treneru koji postaje simbol te momčadi, kao što se to dogodilo s Herrerom u prošlosti, a kasnije i s Mourinhom.

Obje su utakmice bile slabije kvalitete, obilježene greškama i s puno nervoze. Prva utakmica je završila rezultatom 0:0, a Ancelotti je odlučio postaviti dva defenzivna beka Kaladzea i Šimića, kojima je zapovjeđeno da ne idu visoko u napadu jer cilj je bio ne primiti gol. I nije slučajno da se sam Ancelotti našao na udaru kritika Berlusconija koji se između prvog i drugog poluvremena spustio u svlačionicu i izrazio protivljenje taktici trenera ispred momčadi. U uzvratu je Milan poveo nekoliko minuta prije kraja prvog poluvremena preko Ševčenka, a onda je Oba Oba Martins izjednačio u drugom dijelu. Milan je tako otišao na Old Trafford zbog pravila golova u gostima. Inter je s Kallonom 2 minute prije kraja imao priliku pobijediti u utakmici, ali nevjerojatna obrana Abbiatija je uskratila radost Neroazzurrima.

Liga prvaka danas

Danas, kao i tada, derbi Milana i Intera najvažniji je i najfascinantniji derbi u Italiji. Ali, danas je Serie A daleko od slave ’80-ih/’90-ih/’00-ih. Dapače, treće je prvenstvo po važnosti, a obje milanske momčadi imaju i dosta sreće u svojim ždrijebovima. Milan maksimalno iskorištava osvajanje prvenstva i činjenicu da su u prvom potu tijekom izvlačenja skupina, dok Inter završava u skupini s Bayernom i Barcelonom, ali iskorištava dvomeč s Kataloncima osvojivši ​​4 boda u dvije utakmice, čime je završio na drugom mjestu. S druge strane, Milan je krenuo loše remiziravši s RedBull Salzburgom i izgubivši dvostruki duel s Chelseajem, ali pobjedama u preostale 3 utakmice izborio je drugo mjesto grupe. U osmini finala obje su ekipe slavile 1:0 na San Siru, da bi remizirale 0:0 u gostima kod Porta (Inter) i Tottenhama (Milan). Inter je u četvrtfinalu lako prošao protiv Benfice, dok je Milan uz nešto malo drame eliminirao budućeg talijanskog prvaka Napolija.

U kakvom su stanju ekipe?

Inter stiže u svom najboljem fizičkom i psihičkom trenutku. Lautaro Martínez i Lukaku upravo su ponovno našli feeling koji je doveo Inter do osvajanja Scudetta u 2021. godini, a Marcelo Brozović vratio se na 100% formu nakon nekoliko ozljeda. Dodajmo i kako je Simone Inzaghi tijekom godina pokazao da se puno bolje priprema za kup utakmice nego za prvenstvene, a nije slučajno da je u 17 utakmica u nokaut fazi (uključujući Ligu prvaka, Coppa Italia i Supercoppa Italiana) Inter izgubio samo jednu, protiv Liverpoola. S taktičke strane, neće biti puno zamjena. Inter će izvesti klasični 3-5-2, gdje će ipak imamo nekoliko dvojbi. U veznom redu 4 igrača borit će se za 3 mjesta, a to su Brozović, Çalhanoğlu, Barella i Mkhitaryan, s dvojbom između Çalhe i Broza. U napadu bi se famozni Lu-La trebao formirati samo U nastavku utakmice, jer se očekuje da će Džeko biti pretpostavljen u odnosu na Lukakua. U obrani nema dvojbi, trojka s Acerbijem, Bastonijem i Darmianom će krenuti od prve minute.

Izazov će prije svega biti na dva boka, temeljna za obje momčadi, čak i ako će Leãova ozljeda puno toga promijeniti za Piolija. Govoreći o Milanu, Rossoneri su upravo dobili vrlo delikatnu utakmicu protiv Lazija. No rezultati, pogotovo sa zamjenama na terenu, bili su razočaravajući. Leao gotovo sigurno neće biti na raspolaganju nakon ozljede koju je zaradio protiv Lazia. Možda će biti na klupi, a umjesto njega je favorit za početi utakmicu Saelamaekers, ali i Rebić i Origi su spremni uskočiti. U obrani i u veznom redu ima malo dvojbi: Calabria i Theo kao bekovi, Kjær i Tomori središnji braniči te Tonali, Krunić i Bennacer kao kreatori i blokeri u oba smjera. Na desnom krilu, dvojba za mjesto u početnom sastavu je između Díaza i Messiasa, a izgleda da je Španjolac u prednosti s obzirom da je svoje najbolje nastupe ove godine ostvario u važnim utakmicama poput Juventusa, Tottenhama i Napolija.

Inter je favorit na papiru, ali Milan je pokazao da u poteškoćama daje najviše i kada se čini da nemaju šanse za uspjeh. Dakle, na kraju je 50/50.

San Siro je rasprodan

Jedna stvar je sigurna, potražnja za ulaznicama pokazala se izuzetno teškom za navijače i Milana i Intera, a obje utakmice su potpuno rasprodane. Idemo prema rekordnim zaradama za oba kluba. Organizacija možda nije bila optimalna, budući da su obje tvrtke dopuštale vlasnicima sezonskih ulaznica da kupe ulaznicu za sebe i da kupe još 4 (Milan) ili 2 (Inter) ulaznice. Uz to, samo su vlasnici navijačke karte, “Cuore Rossonero” za navijače Milana, te “Tessera Siamo Noi” za navijače Intera, mogli doći do ulaznica. Slobodna prodaja nikad nije otvorena ni na stranicama Milana ni na stranicama Intera, a bilo je i brojnih pritužbi na visoke cijene, no unatoč svemu navijači su spremni pružiti atmosferu kakvu će biti vrlo teško pronaći na drugim stadionima.

Komentari

Povezano