Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Zanimljivosti

Pronašli smo navijače engleskog šestoligaša – u Norveškoj

Na zapadnoj obali Norveške, raširen po otocima Hessa, Aspøya, Nørvøya i Uksenøya i odmah pored Geirangerfjorda, smjestio se grad Ålesund. Ålesund je mali gradić s nešto više od 40 tisuća stanovnika te im većina prihoda ovisi o turizmu. Grad je sredinom 20. stoljeća poharao požar koji je devastirao grad. Ponovno su ga od kamena umjesto drveta izgradili njemački i norveški arhitekti koji su napravili od njega jedan od najlješih gradova Norveške.

Od šarenih kuća po gradu i tornjeva do ulica koje se rukuju s morem, Ålesund privlači brojne posjetitelje kroz godinu. Usred bezbroj zanimiljvih ulica i kutaka krije se jedna cesta koja sadrži nešto specifično samo za taj grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na raskrižju gdje se ulica Cara Vilima sudara s tržnicom Haralda Torvika nalazi se Brooklyn Bar. Na prvu se ne čini da taj kafić s njuorškom tematikom skriva išta neobično. Ipak, kada uđete unutra pronaći ćete jedan kutak uređen u crveno-bijele boje. U tom kutku nalazi se navijačka grupa engleskog šestoligaša Kidderminster Harriersa.

U nadi da pronađem razlog zašto Kidderminster ima navijačku grupu preko 1200 kilometara od Worcestershirea uspio sam ući u kontakt s osnivačom ove jako čudne navijačke grupe Larsom Andreasom Vegsundom. “Krenulo je tako što smo trebali pronaći momčad koju ćemo predstavljati na turniru navijača 2019.”

S obzirom na ogromnu praćenost engleskog nogometa u Norveškoj, Turnir navijača je jako važan datum u kalendaru. Organiziran od strane Supporterunionen for Britisk Fotball (udruge navijača britanskog nogometa), turnir se održava svakog ljeta u Oslu te se na njemu natječu klubovi navijača engleskih klubova. Zadnju titulu su uzeli norveški navijači Ipswicha koji uz to ove sezone slave i promociju u viši rang.

Počeli smo gledati različite momčadi i nijedna nam se nije isticala. Sve malo veće momčadi su već imale klubove navijača pa smo morali ići duboko.“, objašnjava mi Lars. “Najednom je moj prijatelj rekao ‘Kidderminster’ na što sam ja odgovorio ‘Harriers’. Godinu dana ranije sam ih trenirao na Football Manageru pa sam znao otprilike tko su.”

Ova slučajna odluka između dva prijatelja brzo je prerasla u nešto više. Već idući tjedan prijatelji su pronašli još pet zainteresiranih za navijački klub te su ubrzo upravo u Brooklyn Baru održali prvi sastanak “Norveškog navijačkog kluba Kidderminster Harriersa”.

Tri godine kasnije norveški Harriersi imaju nešto manje od 200 članova te su se proširili na više lokacija. Svoje frakcije imaju u Bergenu, Trondheimu i Haldenu te naravno u Oslu. Sve njih spaja jedno: ljubav prema klubu koji je zadnji puta profesionalni nogomet igrao 2005.

Kako Lars kaže, njihova ljubav prema Kidderminsteru je dio višeg cilja. “To je svojevrsna pobuna protiv modernog nogometa. Uživamo u praćenju nižih liga i u upoznavanju ljudi kojima su ti klubovi život, a ne Chelsea ili Liverpool. Već sada je ovo iskustvo preraslo sva naša očekivanja s početka.”

S klubom koji igra u National League North, odnosno šestoj ligi, mogućnosti gledanja su jako siromašne. Norveški navijači se najviše oslanjanju na radio BBC Hereford i Worcestershire na kojem slušaju prijenos utakmice. Kasnije kada izađe sažetak utakmice to prikažu na projektoru u podrumu stare tvornice koju su uredili tako da podsjeća na tribine Aggborougha.

Unatoč tome što je to i više nego dobra zamjena, ipak ne može u potpunosti zamijeniti pravo iskustvo. To iskustvo su i sami doživili nekoliko puta. “Bili smo u Engleskoj četiri puta, a bili bismo i više da nije bilo ovih COVID godina. Trenutno smo u Engleskoj i čekamo večeras utakmicu doigravanja protiv Alfretona.”

Nadaju se da će još jednom gledati svoj klub u EFL-u koji obuhvaća lige od druge do četvrte. Kada su zadnji puta tamo igrali imali su ekipi tri Norvežana. Jan Mølby, Bo Henriksen i Thomas Skovbjerg su predstavljali Norvešku u ekipi Harriersa. “Bilo bi super kada bi i sada doživjeli da Norvežanin zaigra za Harrierse. Mi ćemo biti skauti zaduženi za Norvešku.”

Danas Kidderminster od 20:45 igra jako važnu utakmicu. Nakon što su završili šesti poslije 46 kola Harriersi su upali u doigravanje za rang više. U njemu moraju prvo dobiti Alfreton u gostima te nakon toga još dvije utakmice u kojima nema uzvrata.

Na tom putu pratit će ih 14 Norvežana koji će biti danas u Alfretonu i nadaju se da će pratiti Harrierse sve do Wembleyja i pete lige u kojoj nisu bili od sezone 2015/2016. U moru umjetnih navijača koji samo traže za koji će veliki klub navijati, lijepo je vidjeti da i šestoligaši mogu privući međunarodnu publiku.

Kidderminster će možda i u godinama koje dolaze boraviti u petoj i šestoj ligi, ali kako sam Lars kaže: “Ne znaju navijači Reala, Manchester Cityja i Juventusa što je pravi nogomet. Stajanje s pivom i gledanje Kidderminstera je zabavnije od bilo koje Lige prvaka i nitko me ne može uvjeriti u suprotno.”

Komentari

Povezano