Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Rasplet europskih nogometnih liga: novi prvaci, stari prvaci

Kako nam se bliži ljeto, tako nam se kraju bliži i većina (gledamo u vas, neobični Nordijci) europskih liga, a time i razrješenje borbi za titule prvaka i opstanak. Imali smo tako novosti po pitanju vrhova i dna liga i u ovom vikendu, pa krenimo redom u kratki pregled značajnijih događaja.

Andora

Debitantske titule očito su veliki europski trend u 2023. godini, a isti je ispratila i pirinejska državica Andora. Atlètic Club d’Escaldes tako je još pretprošli vikend osigurao svoju prvu povijesnu titulu, nakon što su osvajanjem Kupa prošle sezone osvojili svoj prvi značajni trofej uopće! Slavlje im nije pokvario ni poraz od “gradskog” rivala Inter d’Escaldesa, koji je ove sezone bio i glavni izazivač za titulu. Momčad sačinjena uglavnom od Španjolaca uz ponekog Francuza i Andorca tako će sljedeće sezone po prvi puta u povijesti igrati Ligu prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrija

I RB Salzburg je od prošlog vikenda već novi-stari prvak Austrije, premda je Sturm iz Graza u zadnjem kolu potencijalnom pobjedom mogao izjednačiti bodovno stanje u Ligi za prvaka, gdje bi Bikovi ipak bolje stajali zbog većeg broja osvojenih bodova u prvom dijelu prvenstva. U Ligi za opstanak su pak Ried i Altach direktnim okršajem odlučivali o putniku u Bundesligu II, a bolje su se snašli gosti koji su autogolom Ungara u 83. minuti slavili 0:1 i preskočili Ried koji ispada iz lige.

Belgija

Mrtva trka za naslov prvaka Belgije već je od ranije svedena na tri kluba, od četiri koliko ih igra Ligu za prvaka. Club Brugge nema nikakve šanse dostići Genk koji trenutno ima 42 boda, kao ni Union SG i Antwerp koji dijele vrh lige s 45 bodova. Ipak, utjecati će na konačni poredak, jer jučer su nadvisili Antwerp 2:0, te omogućili Unionu, koji je remizirao 1:1 s Genkom, da se izjednače na vrhu. U razigravanju za zadnje europsko mjesto je Gent remijem sa Cercle Bruggeom već kaparirao to mjesto, te se preostale utakmice igraju revijalno.

Cipar

Aris iz Limassola još je u subotu pobijedio Omoniju 1:0 te se odvojio na vrhu ciparske lige, no za osvajanje titule čekali su jučerašnji poraz APOEL-a od Apollona 3:2. Njihov im je gradski rival tako donio prvu titulu u 93 godine postojanja! Dugo je vrh lige ove sezone držala još jedna momčad bez osvojene titule, AEK Larnaka, da bi na koncu druga momčad ispisala povijest. Kako to već biva u ciparskim momčadima, uglavnom je sačinjena od kolopleta raznih nacionalnosti, a najpoznatije je ime ono nekadašnjeg ruskog reprezentativca Aleksandra Kokorina, koji je u titulu ugradio 13 ligaških golova. Istaknimo i ciparskog reprezentativca – Matiju Špoljarića! Matijin je otac Milenko također svojedobno bio ciparski reprezentativac, premda je rodom iz Belišća, te je nogometnu karijeru započeo igrajući za Osijek od 1987. do 1989.

Crna Gora

Borba za prvaka izuzetno je napeta, a jedno kolo prije kraja prvenstva Budućnost iz Podgorice i Sutjeska iz Nikšića imaju isti broj bodova nakon neobjašnjivog kiksa Budućnosti, koja je jučer na domaćem terenu s 1:3 izgubila od Jezera iz Plava – momčadi koja se bori za opstanak. Sutjeska je pak do 2:1 slavlja nad OFK iz Petrovca stigla u 92. minuti preko heroja Tyronea Conraada. Obje momčadi sljedeće kolo gostuju, Budućnost će kod Mornara iz Bara, kojem također igra borba za opstanak, dok će Sutjeska kod Arsenala iz Tivata, koji nema sportskog motiva. U slučaju istog broja bodova gledaju se međusobni omjeri, gdje prednost ima Budućnost. Zanimljiva je i borba za opstanak, Iskra iz Danilovgrada remijem je potvrdila ispadanje iz lige; dok će još dvije momčadi razigravati za opstanak.

Italija

Napoli je već odavno proslavio naslov prvaka, no prekjučer smo, nakon Sampdorije, dobili i novog putnika u Serie B. To je očekivano Cremonese, koje je usprkos sjajno sezoni u Kupu, gdje su dogurali čak do polufinala, ipak završilo jednogodišnju epizodu u Serie A. Klub nije mogao spasiti čak ni trener Davide Ballardini, inače specijalist za čuvanje prvoligaškog ranga. To mu se dogodilo tek drugi puta karijeri, nakon ispadanja s Bolognom 2014. Sudbinu Cremonesea zapečatio je težak 1:5 domaći poraz od Bologne.

Kosovo

Prošlogodišnji debitant-prvak Ballkani obranio je sa subotnjim utakmicama svoju titulu prvaka! S 2:0 su pobijedili Ferizaj, dok je jedini preostali konkurent za titulu, Drita, izgubila od Malisheve 0:1 na domaćem terenu. Do titule prvaka stigao je tako i bivši Hajdukovac Lumbardh Dellova, ali i nekadašnji igrač Croatije iz Sesveta, a danas pomoćni trener Ballkanija, Makedonac Artim Položani.

Luksemburg

O prvaku Swiftu smo već pričali, no danas kratka crtica s dna lige. Maleni Hostert završio je svoje 6-godišnje obitavanje u najvišem rangu tamošnje lige. U uzbudljivoj su utakmici poraženi 2:5 od Mondorfa, te su ostali na dnu lige s 18 bodova.

Moldavija

Petrocub Hîncești pružao je ove sezone dobar otpor, no titula prvaka na kraju je opet otišla u Tiraspol kod Sheriffa. Momčadi su pred zadnje kolo bile udaljene 3 boda, no obje su još u subotu upisale pobjede. Bez toliko godina standardne hrvatske kolonije, ali i dalje uz pozamašnu dozu Brazilaca i Afrikanaca, te nekadašnjeg stopera Osijeka Stjepana Radeljića, Sheriff je stigao do svoje 21. titule, od čega 8. uzastopne.

Portugal

Slavlje Marítima nad Vizelom u petak značilo je da je Paços Ferreira drugi putnik u drugu portugalski ligu nakon Santa Clare. Upisao je Paços 3:1 pobjedu nad Rio Aveom koja mogla poslužiti samo kao gorko-slatka utjeha njihovim navijačima. Situacija na vrhu kolo pred kraj je i dalje ista, Benfica ima dva boda prednosti nad Portom, te im u goste dolazi najgora momčad lige Santa Clara. Portu pak dolazi Vitória Guimarães koja ovisno o rezultatu može završiti na 5. ili 6. mjestu ljestvice.

Rumunjska

Zanimljivo je bilo i u Rumunjskoj, gdje je Farul Constanța još jedna momčad koja je osvojila svoju premijernu titulu prvaka. Nakon što su dobar dio prvenstva proveli na vrhu ljestvice, u Ligi za prvaka su ga nakratko ispustili, da bi jučer izveli nevjerojatan preokret! Dočekali su na domaćem terenu jedinog preostalog konkurenta FCSB, nekadašnju Steauu, u 17. minuti gubili 0:2, da bi na kraju pobijedili s 3:2 i osigurali trofej šampiona. Nije ovo prva titula gradu Constanți, jer nekadašnji Viitorul bio je prvak 2017., da bi vlasnik kluba, rumunjska ikona Gheorghe Hagi, 2021. odlučio spojiti klub s Farulom koji je 2016. bankrotirao. Klub je dvije godine kasnije kupio još jedan bivši igrač, Ciprian Marica, koji je podigao klub na nekadašnje razine, a sada je kombinacija dva kluba stigla do krune postojanja. Hagi i Marica tako su trenutno vlasnici kluba, uz navedeno je Hagi, po Medić-modelu, i glavni trener kluba! Gheorghe Popescu, inače Hagijev šogor, je predsjednik kluba, dok njegov sin, Nicolai, član prve momčadi! Tim menadžer momčadi još je jedno poznato ime, nekadašnji igrač zagrebačkog Dinama – Alexandru Mățel.

Što se borba za opstanak tiče, u troboju su bili Chindia Târgoviște, Argeș Pitești i UTA Arad. Chindia je na koncu remijem zauzela predzadnje mjesto koje vodi direktno u drugu ligu, a zadnji su odavno Mioveni. Argeș se pobjedom privremeno spasio, kao i UTA remijem, te će oni razigravati za opstanak.

Rusija

Torpedo iz Moskve teško je poražen od gradskog rivala Dinama 0:3, čime su potvrdili ispadanje u drugu ligu. Vraća se tako Torpedo drugoj ligi nakon samo jedne godine u najvišem rangu ruskog nogometa.

Slovenija

Gotovo pa istovremeno kad i HNK Gorica, slovenska ND Gorica minimalnom 1:0 pobjedom nad Taborom iz Sežane izbjegla je direktno ispadanje iz lige! Bio je to direktni dvoboj dvaju takmaca, pa će tako Tabor put druge lige. Gorici pak preostaje razigravanje za opstanak u kojem čekaju drugoplasiranu momčad druge slovenske lige – Aluminij ili Rogašku.

Turska

Ümraniyespor je nakon nesretnih Hatayspora i Gaziantepa, koji su se iz natjecanja povukli zbog velikih šteta u tursko-sirijskom potresu, postao prva momčad koja je iz natjecanja ispala zbog svojih rezultata. Sudbinu su zapečatili jučerašnjim 1:2 porazom od Ankaragücüa, a spasila ih nije ni sjajna sezona bivšeg Hajdukovca Umuta Nayira, koji je i jučer zabio. Bio je to Turčinu 17. ligaški gol sezone. Ispadanje iz prve turske lige bilježi i još jedan nekadašnji Hajdukovac, ali ipak puno poznatiji po angažmanu u RNK Splitu, naš Tomislav Glumac. Situacija na vrhu ostaje ista, Galatasaray ima 5 bodova više od Fenerbahçea tri kola prije kraja.

Komentari

Povezano