Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
KomentarZanimljivosti

Skinuli Dinamo, mučili Hajduk i plesali samo jedno ljeto

Poznati, i većinom bezrazložno zloglasni, dio grada na istoku Zagreba dao nam je u trećoj sezoni Prve hrvatske nogometne lige, onoj 1993./94., klub koji ime dijeli s navedenim kvartom naše metropole – NK Dubrava.

Momčad s Klake put do prvog ranga započela je osvajanjem drugog mjesta 3. HNL Regije Centar, Skupine B u onoj skraćenoj sezoni odigranoj na proljeće 1992. godine. Već sljedeće sezone uvjerljivo je osvojena 2. HNL Sjever, sa šest bodova ispred Marsonije dok se za pobjedu još uvijek dobivalo dva boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrava je tako svoj prvoligaški debi imala u Zadru, gdje je 20. kolovoza 1993. godine poražena s 1:0, već u sljedećem kolu domaćim remijem 0:0 protiv Istre osvojen je i prvi bod, dok se ni na prvo slavlje nije dugo čekalo – 11. rujna je u 4. kolu kod kuće s 2:1 svladano Belišće. U sljedećih osam kola zabilježene su dvije pobjede i jedan remi, a potom na red dolazi legendarna utakmica s tadašnjom Croatijom.

Na Klaki se tog 23. studenog 1993. unatoč velikom snijegu i polarnim uvjetima skupilo nešto više od 2.000 gledatelja, a već u 6. minuti je delirij među Rebelsima izazvao Nenad Boršić, pospremivši s pet metara ubacivanje Besnika Prenge iza leđa Dražena Ladića. Dinamo je prijetio gotovo cijelu utakmicu, ali sjajni i danas nažalost pokojni Alen Dautbegović sačuvao je netaknutom mrežu Dubrave, koja je pak svoje vodstvo mogla i podebljati da se Prenga bolje snašao u dvije sjajne kontre. Tih 1:0 zlatnim je slovima upisano u povijest NK Dubrave, koju je s klupe na toj utakmici vodio Ante Čačić.

Nešto više od mjesec dana kasnije, u zadnjem jesenskom kolu odigranom 19. prosinca na Klaku je stigao Hajduk. I sve je mirisalo na sličan scenarij – najprije je u 4. minuti Nikica Miletić doveo domaćine u vodstvo, da bi u 12. Prenga udvostručio pogotkom nakon kornera. Međutim, Hajduk je preko Ardiana Koznikua, Milana Rapaića i Stipe Balajića preokrenuo rezultat već do poluvremena, da bi četvrtu loptu iza Dautbegovića poslao Marijo Osibov, dok je konačnih 3:4 postavio Prenga u 78. minuti. Bila je to utakmica na kojoj je vjerojatno postavljen i rekord posjećenosti Klake, budući da se oko terena skupilo otprilike 5.000 gledatelja.

Marljivo su Dubravaši skupljali bodove početkom proljetnog dijela prvenstva, ali stvari kreću po zlu od 26. kola, kada bivaju poraženi od Primorca u Stobreču s čak 7:0, da bi u idućih osam kola do kraja sezone skupili tek četiri boda i time se s ukupno 23 osvojena boda pozdravili od prvoligaškog društva. Posljednju utakmicu Dubrava je odigrala na Poljudu, gdje ih je Hajduk s 4:0 ispratio u drugoligaško društvo. Kuriozitet je da Dubrovnik, Pazinka i Radnik koji su također te sezone ispali iz 1. HNL se u istu više nikada nisu vratili.

Zanimljiva je i lista igrača koji su te sezone nastupali za Dubravu, a ovo su imena koja su kasnije postala ikonska u svim HNL raspravama o 90-im godinama prošlog stoljeća – Ivica Beljan, Dautbegović, Jozo Gašpar, Anđelko Kvesić, Miletić, Darko Nekret-Katić, Siniša Odorjan, Dalibor Poldrugač, Prenga, Nermin Šabić, Mate Šestan, Ivo Šupe i mnogi drugi.

Komentari

Povezano