Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Zanimljivosti

Sunderland odlučio ugostiti navijače najvećih rivala na bizaran način

3. kolo najstarijeg nogometnog natjecanja na svijetu, engleskog FA Cupa, tradicionalno se već više od 150 godina igra prvog vikenda u novoj godini, a posebno ga obilježava priključivanje klubova iz Premier lige i Championshipa, dva najviša ranga engleskog nogometa svim klubovima iz nižih liga koji su neokrznuti prošli kroz prethodnih 6 rundi.

Za razliku od mnogih drugih, u engleskom FA Cupu ne postoji sustav nositeljstva, već se parovi određuju nasumičnim ždrijebom, pa ćemo tako imati prilike gledati premierligaške duele Tottenhama i Burnleya, Evertona i Crystal Palacea, pa čak i super derbi Arsenala i Liverpoola, no najzanimljivije bi s povijesnog i navijačkog aspekta trebalo biti u Tyne-Wear derbiju, tj. ogledu Sunderlanda i Newcastlea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalno je to intenzivan derbi dvaju gradova na sjeveroistoku Engleske koji su udaljeni tek 19 kilometara i koji su svoj prvi susret odigrali još 1883. godine, dok je prvi natjecateljski susret bio davne 1888. godine, dakako u FA Cupu. Rivalitet je to koji nadilazi onaj sportski, jer ova dva grada se ne “miriše” najbolje još od 17. stoljeća i Engleskog civilnog rata u kojem su simpatizeri Parlamentaraca iz Sunderlanda zamjerali povlasticama koje u trgovanju imaju Rojalisti iz Newcastlea, a višestoljetni rivalitet nastavio se i s nogometom tijekom 20. i 21. stoljeća, u kojem su utakmice ovih dvaju klubova obilježavali huliganski izgredi navijača.

Tijekom povijesti su oba kluba odigrala 156 derbi susreta čiji je skor nevjerojatno izjednačen: 53 pobjede Newcastlea, 53 pobjede Sunderlanda i 50 remija uz gol razliku 232:224 u korist Sunderlanda. Ipak, recentnija povijest puno je više na strani Newcastlea, posebice po preuzimanju kluba od strane Saudijaca, dok je Sunderland godinama tavorio u League 1, postavši čak i ironična tema Netflixovog dokumentarca “Sunderland Till’ I Die”.

Posljednji je tako susret ovih dvaju klubova odigran prije više od 7 godina, 20. ožujka 2016. godine i završio je rezultatom 1:1, a zanimljivo, Newcastle u ovom derbiju nije slavio još od 20. kolovoza 2011. godine!

A da dugo iščekivani derbi ovog puta dobije i svoju dodatnu komponentu u vidu navijačkih provokacija koje će ostati zapisane, pobrinula se uprava Sunderlanda rijetko viđenim potezom u svijetu nogometnih rivaliteta!

Naime, s ozbirom na veliki interes, uprava kluba je dozvolila proširenje gostujućeg sektora te prodaju VIP Hospitality tribine za čak 700 od 6.000 Newcastleovih gostujućih navijača, koji će to zadovoljstvo platiti oko 600 funti. Bizarno, uprava Sunderlanda odlučila im je izraziti dobrodošlicu i zahvalnost mijenjanjem slogana na zidovima Black Cats Bara, kafića u sklopu navedene tribine u kojem se inače okupljaju najvatreniji navijači domaćih.

Konkretno, odlučili su prekriti Sunderlandove slogane i zamjeniti ih Newcastleovima, poput “We are United” i “Keep the black and white flying high” (umjesto “red and white), te “Howay the lads” umjesto “Hay way the lads”, a kad su slike procurile u javnost, navijači Sunderlanda su poludjeli na predsjednika, 27-godišnjeg Kyrila Louisa-Dreyfusa, i upravu kluba.

Klub se službeno ispričao navijačima i izjavio kako je došlo do ozbiljne pogreške u procjeni te reagirao micanjem transparenata i slogana, no ako pitate većinu navijača, šteta je već učinjena, a sramotu i poniženje neće im moći ispraviti nitko nikad.

Komentari

Povezano