Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Zanimljivosti

Zanimljivosti koje niste znali o ATP Umagu

U nedjelju počinje glavni dio ATP turnira u Umagu, uz Savudriju najzapadnijeg mjesta u RH te rodnog grada Line Červara i Alke Vuice. Osim 2020. godine kada je odgođen zbog COVID-19 pandemije, najveći hrvatski turnir je od 1990. odigran svake godine.

Prvi prvak je te 1990. bio Hrvat Goran Prpić koji je pobijedio svog sunarodnjaka Gorana Ivaniševića 6:3, 4:6 i 6:4. Ovo je ujedinio i jedino hrvatsko finale u Umagu. Nakon Prpićeve titule, Hrvatska je čekala čak 22 godine do idućeg Hrvata koji će podignuti titulu u Istri. Marin Čilić je 2012. u finalu svladao Marcela Granollersa 6:4, 6:2 i prekinuo post Hrvata bez titule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada smo kod Hrvata, od 2016. godine ATP stadion u Umagu nosi ime po Goranu Ivaniševiću. Unatoč impresivnoj karijeri u kojoj je vrhunac bio osvajanje Wimbledona, Goran nije imao pretjerane uspjehe u Umagu. Turnir nikada nije osvojio te je igrao samo jedno finale, već spomenuto protiv Prpića 1990. kada se turnir još zvao Yugoslav Open.

ATP stadion Goran Ivanišević

Samo dva tenisača su uspjela obraniti titulu u ATP Umagu. Prvi je bio Austrijanac Thomas Muster koji je osvojio „back-to-back“ titule 1992. i 1993. Legendarni Muster je drugi najtrofejniji igrač u povijesti Umaga s 3 trofeja. Posljednji trofej je uzeo 1995. kao najstariji osvajač Umaga u povijesti s 27 godina i 11 mjeseci.

Što se tiče najmlađeg osvajača, tu titulu drži Carlos Moya koji je 1996. osvojio svoju prvu titulu s 19 godina i 11 mjeseci. Moya je također najtrofejniji igrač u povijesti turira s 5 osvojenih titula. Također je jedini tenisač koji je osvojio 3 ATP Umaga zaredom u periodu od 2001. do 2003. Zanimljivo je da je „Charlie“ 2001. godine na turnir došao zahvaljujući „Wildcard“ pozivnici te je na kraju postao prvak. Španjolac je apsolutna legenda ovog turnira te je nastupio na njemu čak 14 godina u nizu. Zbog svojeg doprinosa turniru, Moya je i počasni građanin Umaga.

Ove godine četiri tenisača imaju priliku pridružiti se Moyi i Musteru kao jedini višestruki osvajači turnira. To su: Andrey Rublev (osvojio turnir 2017.), Alexei Popryin (prvak 2023.), Dušan Lajović (prvak 2019.) i Fabio Fognini (prvak 2013.).

Turnir se posljednjih godina igra u zadnjem tjednu srpnja, ali to nije oduvijek bio slučaj. Prva dva turnira su se igrala u svibnju te je kasnije prebačen u zadnji tjedan kolovoza nakon čega sadašnji termin postaje ustaljen. Međutim, ove godine zbog Olimpijskih Igara će turnir u Umagu početi nešto ranije.

Najbrže finala ATP Umaga je održano 2015. godine kada je Dominic Thiem porazio Joaoa Sousu 6:4, 6:1 u samo 61 minuti.

Komentari

Povezano