Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
VijestiZanimljivosti

Zanimljivosti koje niste znali o sinoćnjoj Ligi prvaka

Napokon se i to dogodilo, Manchester City je sinoć osvojio svoju prvu Ligu prvaka u povijesti. Ostvarili su to minimalnom pobjedom od 1:0 u ne pretjerano zanimljivom finalu Lige prvaka protiv Intera.

Na tom putu ih je vodio Pep Guardiola kojem je ovo bio treći naslov Lige prvaka i koji je tako postao prvi trener u povijesti koji je s dvije različite momčadi osvojio trostruku krunu. Prvenstvo, kup i Ligu prvaka Pep je prvi puta osvojio s Barcelonom u sezoni 2008./2009. i drugi put u netom završenoj sezoni sa Cityjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pep i City su tako prekinuli niz koji je trajao još od 2013. godine, a vezan je za hrvatski nogomet. Naime, ovo je bilo prvo finale Lige prvaka od tada u kojem kao pobjednik nije izašao hrvatski nogometaš. Tako nije nastavljen niz u kojem su se titulom Lige prvaka okitili Mario Mandžukić, Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mateo Kovačić, Dejan Lovren i Ivan Perišić.

Isto tako, Guardiola je sada jedan od šest trenera u povijesti koji su uspjeli osvojiti Ligu prvaka s dvije različite momčadi.

International Federation of Football History and Statistics (IFFHS)

Također, postao je drugi najtrofejniji trener u povijesti nogometa, ispred njega je samo Alex Ferguson koji ima 49 trofeja u 39 godina trenerske karijere. Pepu je ovo bio 35. trofej u karijeri, a upravo je završio svoju 14. sezonu kao trener.

Engleska i Italija

Osvajanjem ove Lige prvaka, Manchester je sada tek drugi grad s dva različita pobjednika ovog natjecanja, prvi je naravno Milan. Također, Italija je prva zemlja koja je izgubila u tri europska finala u istoj sezoni, Roma u Europa ligi, Fiorentina u Konferencijskoj ligi te Inter u Ligi prvaka.

Zanimljivo je da je ovo bio prvi susret u službenoj utakmici između Cityja i Intera, a posljednje finale u kojem su se susrele dvije momčadi bez prethodnih međusobnih službenih utakmica također je održano u Istanbulu. Tada su identično kao i sada, igrale talijanska momčad protiv engleske, a riječ je o 2005. godini i susretu između Liverpoola i Milana. Zanimljivo je da je rezervni vratar Manchester Cityja Scott Carson (37) bio u pobjedničkoj momčadi u oba finala!

Individualne predstave

John Stones je finale protiv Intera završio sa stopostotnom uspješnošću driblinga, pokušao je šest puta i svaki puta uspio u svom naumu. Posljednji igrač koji je imao više driblinga u finalu Lige prvaka bio je Lionel Messi protiv Juventusa 2015. godine kada je imao deset uspješnih driblinga.

U ovoj sezoni Lige prvaka Jack Grealish je imao ukupno 36 ključnih dodavanja, to je 13 više od bilo kojeg drugog igrača u ovom natjecanju. Posljednji igrač koji je imao više ključnih dodavanja u jednoj sezoni od njega bio je Dušan Tadić u sezoni 2018./2019. kada je imao njih 37.

I za kraj, Julian Alvarez je sada postao prvi Argentinac koji je osvojio Copa Libertadores, Svjetsko prvenstvo i Ligu prvaka. Samo četiri igrača su to uspjela prije njega, sve od reda Brazilci: Dida, Roque Júnior, Cafú i Ronaldinho.

Komentari

Povezano