Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Aston Villa je dovela igrača kojeg su trebali dovesti i veći od njih

Unai Emery je prošle sezone s Aston Villom imao sjajnu sezonu. Četvrto mjesto u ligi te polufinale Konferencijske lige je vrlo vjerojatno nešto što bi većina navijača Ville potpisala na početku sezone. Pored ozbiljne konkurencije, Villa je izborila ulazak u Ligu prvaka po prvi puta u svojoj povijesti otkako se najelitnije europsko klupsko natjecanje vodi pod tim imenom.

Kako bi uspjeli zadovoljiti pravila financijskog fair-playa, Villa je ovog ljeta morala prodavati. Douglas Luiz je otišao u Juventus za nešto više od 50 milijuna eura, čeka se službena potvrda odlaska Mousse Diabyja u Saudijsku Arabiju za 60 milijuna eura, a zaradilo se nešto i na prodajama Sansona i Iroegbunama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupovina je bilo nekoliko, od one Iana Maatsena za nešto više od 44 milijuna eura, preko onih Ilinga-Juniora, Archera, Dobbina, Barrenechee pa do Rossa Barkleyja koji je nakon sjajne sezone u Lutonu stigao za niti šest milijuna eura. Ipak ona najupečatljivija je ujedno i ona najrecentnija, a radi se o dolasku Amadoua Onane iz Evertona za 60 milijuna eura.

Defenzivno gledajući, Villa nije mogla kupiti boljeg igrača od Onane. Radi se o veznjaku koji je u najboljih 8% u ligama petica po broju oduzetih lopti, u najboljih 6% po broju osvojenih zračnih duela te u najboljih 13% po broju osvojenih ničijih lopti.

Onana je do sada u Evertonu, ali i Lilleu te HSV-u prije toga, pokazao da je elitan u branjenju protivničkih tranzicija te da nevjerojatno dobro pokriva prostor i čita igru u tim situacijama. Strah od izgubljene lopte i protivničke kontre postaje nešto manji s njime na terenu jer je teško pronaći u čitavoj Europi puno boljeg igrača od njega po pitanju blokiranja dodavačkih koridora.

U formaciji 4-2-3-1 ili 4-4-2 koje je Emery koristio, Onana bi trebao vrlo jednostavno upasti na poziciju dvostrukog pivota gdje bi njegova sposobnost disrupcije protivničkih napada, čitanja protivničke igre te pružanja dodatnog osiguranja zadnjoj liniji bila od izuzetne važnosti.

Treba uzeti također u obzir da je Aston Villa u posljednjih nekoliko sezona bila u donjem rangu klubova Premiershipa po uspješnosti u oduzimanju lopte te po uspješno osvojenim zračnim duelima. Dovođenje igrača koji je sami vrh u obje kategorije daje do znanja kako je Emery svjestan tih problema.

Jedina stavka u kojoj Onana ne briljira je odlučnost u duelima jedan na jedan. Naime, Onana nema tendenciju agresivnije ući u duel s protivničkim igračem u driblingu već je više fokusiran na obranu prostora zbog čega ga tehnički potkovaniji i lucidniji igrači mogu izbaciti iz igre.

U igri s loptom je Onana ipak poprilično prosječan što nije toliko čudno s obzirom na sustave u kojima je igrao do sada. Iako nije neprecizan dodavač, očekivati od njega bilo što osim jednostavnog dodavanja bi bilo pretjerano. U recikliranju posjeda može biti koristan te je čak i iznenađujuće uspješan kada mu sagledamo postotak preciznosti dugih dodavanja i dijagonala, no to jednostavno nije njegov zadatak.

Premier League

Ipak valja spomenuti da unatoč izostanku različitih varijacija dodavanja u njegovom arsenalu, Onana ipak ne gubi glavu kada je pod pritiskom te mu je zbog fizičke moći jako teško oduzeti loptu. Jako se dobro gradi, zna navući prekršaj te mu rijetko kad lopta nekontrolirano bježi iz posjeda. Po broju udaraca na protivnički gol koji su proizašli netom nakon prekršaja, Onana kotira visoko među veznjacima koji su upravo taj prekršaj izborili.

Iako je plaćen punih 20 milijuna eura više nego li ga je Everton platio iz Lillea, teško je reći da je cijena neopravdana ako znamo da je redovito u disfunkcionalnom Evertonu bio najbolji igrač pri čemu je pokazivao da ima kvalitete za bolji klub. Uvrštavanje u reprezentaciju Belgije nije došlo slučajno, a isto tako ne treba zaboraviti da su Onani tek 22 godine te da je i dalje sposoban napraviti ozbiljan iskorak.

Villa ovom kupovinom nije pronašla direktnu zamjenu za Douglasa Luiza jer Onana ne može ni približno tako dobro kontrolirati tempo igre niti pružati ofenzivnu opasnost kao što je to radio Luiz. Međutim, u situaciji u kojoj će se boriti na dva fronta, pri čemu je ovaj europski ove sezone puno ozbiljniji nego li prošlosezonski, dovođenje fizičkog monstruma sposobnog orati terene u tempu subota – srijeda je itekako dobar potez Ville. U dvije sezone u Evertonu je zbog ozljede Onana propustio samo osam utakmica što je impresivno za igrača njegove uloge.

Premier League

Potreba za ovakvim igračem je velika i u klubovima većeg renomea od onog Aston Ville te je pomalo i iznenađujuće da se niti jedan drugi klub nije pomamio za Onanom. To je doduše još jedna dobra vijest za Villu, jer ako Onana i u Ligi prvaka pokaže da može raditi na najvišoj razini ono što je radio u Evertonu, tek će onda zainteresirani morati isplatiti ozbiljan novac za njegovu kupovinu. Arsenal i Manchester United su ga pratili, no Villa je prva povukla potez. Samo jedan od onih koji bi ih mogao održati u žestokoj borbi koju su vodili prošle sezone. Onoj za vrh ljestvice i mjesto koje će i iduće sezone voditi u Ligu prvaka.

Komentari