Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

EURO 2024 najave: Mađarska

Mađarska je reprezentacija koja je daleko od svojih slavnih dana, ali naši susjedi su u posljednje vrijeme redoviti natjecatelj na Europskom prvenstvu. Ovo će im biti treći EURO u nizu, a njihovi navijači u 21. stoljeću nisu nikad bili ovako optimistični ususret velikom natjecanju.

Povijest na velikim natjecanjima

Kada čujete “Mađarska nogometna reprezentacija”, vjerojatno vam prvo padne na pamet “Laka konjica”, zlatna generacija mađarskog nogometa. To je momčad za koju uz Nizozemce 1970-ih  smatraju najboljom ekipom koja se nije okitila zlatom na Svjetskom prvenstvu. Njihov najveći uspjeh je osvajanje srebra na Mundijalu 1954. kada su u finalu izgubili od Njemačke 3:2 gdje se i dan danas vode diskusije jesu li Nijemci bili dopingirani jer su ih Mađari u grupnoj fazi razmnotirali rezultatom 8:3. Osim već spomenutog srebra iz 1954. godine, imaju i jedno osvojeno 1938. godine, a njihov najveći uspjeh na Europskim prvenstvima je osvajanje bronce iz 1964.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Put do Njemačke

Mađari su danas daleko od pobjedničkog postolja, ali ova reprezentacija je opet vratila osmjehe na lica svojih sugrađana jer u zadnje vrijeme ostvaruje sjajne rezultate. Prije proširenja Europskog prvenstva na 24 reprezentacije, Mađari su se zadnji put na bilo kakvo veliko natjecanje plasirali 1986. godine, tako da možemo reći da su oni najveći dobitnici ove reforme. Dok su se na prethodna dva Eura plasirali preko dodatnih kvalifikacija, ovoga puta nisu trebali prolaziti kroz doigravanje, već su se bez problema plasirali u Njemačku i to jedno kolo prije kraja kvalifikacija.

U skupini sa Srbijom, Crnom Gorom, Bugarskom i Litvom, Mađari su završili na prvome mjestu s 18 bodova i gol razlikom 16:7 te po prvi put nakon kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 1974. završili kvalifikacijsku grupu bez poraza.

No ono što još više potiče euforiju među mađarskim pukom jest nastup u prošloj Ligi nacija. Ples kuglica im je donio jako zahtjevnu skupinu gdje su odmjerili snage s reprezentacijama Italije, Engleske i Njemačke. Bili su najveći kandidati za ispadanje u diviziju B i očekivalo se da će biti lagan plijen za ostale velesile u skupini ali – Mađari ne da se nisu osramotili, nego su odradili sjajan posao i napravili neke senzacionalne rezultate. Završili su na drugom mjestu s 10 bodova i gol razlikom 8:5, ali najviše se pamte pobjede u gostima nad Njemačkom (1:0) i 4:0 demoliranje Engleza na Molineuxu.

Tablice omogućuje Sofascore

Izabranici Marca Rossija koji je preporodio Mađarsku

Marco Rossi je 59-godišnji Talijan koji je klupu Mađarske preuzeo 19. lipnja 2018. i u 61 utakmici zabilježio 31 pobjedu uz 14 remija i 16 poraza. U svojoj trenerskoj karijeri većinom je vodio talijanske niželigaše, ali je također jako dobro upoznat s mađarskim nogometom jer je u dva navrata bio na klupi Honvéda. Odlaskom na Euro u Njemačku, talijanski stručnjak postao je tek drugi izbornik u povijesti mađarskog nogometa koji je nacionalnu vrstu odveo na više od jednog velikog natjecanja. Prije njega to je uspjelo Lajosu Barótiu koji je bio na čak četiri svjetske i dvije europske smotre.

Talijan je ujedno i prvi izbornik koji je objavio popis igrača za ovogodišnji Euro. Na popisu od 26 imena svega osmorica igraju u Ligama petice, ali tu se nalazi i jedno HNL ime, Hajdukov László Kleinheisler.

Očekivana postava i stil igre

Jedan od te osmorice igrača iz Liga petice je i kapetan reprezentacije, Liverpoolov Dominik Szoboszlai koji je alfa i omega ove ekipe. Dominik je u kvalifikacijama imao uistinu nevjerojatne brojke gdje je predvodio svoju momčad u nekoliko statističkih kategorija. Sudjelovao je u sedam pogodaka (četiri gola i tri asistencije), kreirao je najviše prilika (23), uputio je najviše udaraca (28, od čega je 13 išlo u okvir gola) te imao najviše točnih dodavanja u protivničkoj polovici (253).

Na prikazu niže možemo vidjeti njegov heatmap za reprezentaciju i klub. Dok u Liverpoolu ordinira na desnoj strani i igra na poziciji desne osmice, za reprezentaciju se nalazi na poziciji lijeve desetke u formaciji 3-4-2-1. Osim što mu je promjenjena pozicija, ima i potpuno drugačiju ulogu nego u klubu. Izbornik Rossi mu je dao slobodne ruke u svakom napadu. Postavljanjem na lijevu desetku koja se često izvlači na samo krilo, Szoboszlai ima mogućnost ulazaka na svoju desnu nogu i tako kreira napade svoje reprezentacije. Uz već neke spomenute brojke, mađarski kapetan ima 3,1 uspješan dribling po utakmici, 3,8 dugih lopti uz 64% uspješnosti i 4,1 točna prebacivanja strane. Naravno treba uzeti u obzir da je ipak bilo riječ o jednoj od slabijih kvalifikacijskih skupini te da je zato došlo do ovako dobrih brojki.

Kretanje Szoboszlaija u Liverpoolu i reprezentaciji Mađarske

Ostatak ekipe nije ni približno razine Szoboszlaija, ali i dalje se može naći nekolicina zanimljivih igrača. Ádám Nagy je jedan od njih, 28-godišnji veznjak talijanske Spezie koja je završila tek na 15. mjestu Serie B. Nastupio je i na EURO-u prije 8 godina kada je bio označen kao jedan od većih talenata mađarskog nogometa te ga je Bologna tad platila dva milijuna eura. Njegova karijera nije išla u očekivanom smjeru, ali i dalje je bitan kotačić u mađarskoj reprezentanciji, posebno zbog obrambenih brojki jer je bio vodeći igrač po broju presiječenih i oduzetih lopti.

Za svaki sustav s trojicom stopera jako bitni su wing-beckovi, a Mađari na toj poziciji imaju Milosa Kerkeza iz Bournemoutha i Loïca Néga koji od ove sezone nastupa za Le Havre. Obojica imaju tendenciju visokog odlaska prema naprijed i napadanja iz drugog plana. U tome se jako dobro ističe Négo koji je upisao dvije asistencije u kvalifikacijama.

Player to watch je najbolji strijelac mađarske lige Barnabás Varga. 29-godišnji napadač je u ožujku 2023. prvi put obukao dres nacionalne vrste, a u devet nastupa upisao je već četiri gola. Riječ je o sjajnom fox in the box igraču; sve ovosezonske pogotke i za klub i za reprezentaciju zabio je unutar 16 metara.

Potencijalna postava Mađarske

Što može Mađarska?

Nažalost po Mađare, Szoboszlai je ove godine već propustio 12 utakmica za klub zbog ozljeda, a u posljednje vrijeme nije u bajnoj formi. Izborniku Rossiju zadaje glavobolju i to što su dva od tri glavna stopera ove sezone imala malu minutažu te također imala problema s ozlijedama. Attila Szalai je upisao tek sedam nastupa za Freiburg, a Ádám Lang je zadnji nastup za Omoniju upisao polovicom ožujka.

Unatoč problemima sa zdravstvenim kartonima i manjom minutažom pojedinaca, prema kladionicama su treći favorit u skupini postavljeni ispred Škotske, a ispod Njemačke i Švicarske s kojom će upravo i otvoriti nastup na EURO-u te bi taj susret mogao biti ključan za rasplet skupine koja je jedna od naizjednačenijih na ovom prvnestvu.

Jedan od najpoznatih pundita Jamie Carragher je za Telegraph prognozirao kako će se rasplesti predstojeći EURO. Mišljenja je kako će se Francuska okitit zlatom, a Mađarsku vidi u četvrtinalu i to preko Hrvatske!

Mađarska je u zadnjih nekoliko godina pokazala kako je riječ o jako dobroj momčadi, upisala je nekoliko sjajnih rezultata te se očekuje njihov prolazak skupine, ali ne i više od toga: bilo da ih u osmini finala čeka Hrvatska ili bilo koja druga reprezentacija.

Tablice omogućuje Sofascore
Komentari

Povezano