Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 28)
Komentar

Kako je Antoine Griezmann postao podcijenjen?

U Bibliji broj 21 označava savršenost, a mudrost ima 21 atribut. On je simbol bolje mudrosti. To je i broj odgovornosti (mnogi su narodi odabrali 21. godinu kao dob punoljetnosti). U kaldejskoj numerologiji broj 21 sretan je broj, simbol napretka i općeg uvažavanja.

Osim toga, broj 21 označava i mjesto na kojem je Antoine Griezmann završio u glasanju za Zlatnu loptu. Nakon sezone gdje je predvodio Atlético do trećeg mjesta na kojem su završili sa samo jednim bodom manje od Real Madrida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajni Francuz upisao je 15 golova i 17 asistencija u 38 nastupa te je bio uvjerljivo prva violina svoje ekipe. Posebno je impresivan bio u posljednjih deset utakmica. U njima je zabio šest golova i dodao deset asistencija te je u tom trenutku bio jedan od najboljih igrača na svijetu.

Uz sve to, Griezmann je odradio sjajno Svjetsko prvenstvo. Unatoč tome što se nije upisao u strijelce, Griezmann je bio jedan od najboljih pojedinaca ekipe koja je na kraju bila jedanaesterac udaljena od zlata koje je naposljetku pripalo Argentini.

Griezmann je podijelio tri asistencije, od čega su dvije došle u četvrtfinalu protiv Engleske. Kreirao je čak sedam velikih prilika te je imao tri ključna dodavanja po susretu. Ipak, kada se priča o Francuskoj na Svjetskom prvenstvu sve lovorike je pokupio Kylian Mbappé.

Daleko od toga da Mbappé nije zaslužio silne hvalospjeve, ali je Griezmann ostao kriminalno podcijenjen. Posljednji dokaz tomu je izbor za Zlatnu loptu gdje je završio tek 21. Unatoč svim numerološkim vrlinama toga broja, nakon ovakve sezone kakvu je Griezmann imao 21. mjesto je prije svega nepravedno, a nakon toga i smiješno.

Jasno je kako Griezmann zbog izostanka uspjeha s Atléticom i Francuskom nije mogao biti u užoj konkurenciji za osvajanje. No, kada se pogleda koja su sve imena završila ispred njega u glasanju, postavlja se pitanje gledaju li ljudi koji sudjeluju kod tog izbora uopće nogomet? Odgovor se također sam nameće.

Nakon neuspješnog perioda u Barceloni gdje se uklopio u stihiju kroz koju je klub prolazio, Griezmann je pao u zaborav. U trenutku kada bi hvalospjevi na njegov račun trebali biti nikad veći, Griezmann se gotovo pa ni ne spominje.

Kada se pogleda bilo koji statistički parametar, Griezmann je u samom vrhu. Od golova i asistencija preko ključnih dodavanja pa sve do obrane. Gotovo u svemu Griezmann je među najboljim igračima svijeta na svojoj poziciji.

Čak i kada se maknemo od samih statistika, Griezmann i na oko igra predivno. Atlético je kroz godine (opravdano) dobio reputaciju momčadi koja igra ružan nogomet. No, u posljednjih nekoliko mjeseci to je daleko od istine. Štoviše, Atlético je postao momčad koja uz Gironu igra najzanimljiviji nogomet u La Ligi.

Trenutno su drugi najbolji napad lige (nakon Girone) te momčad s trećim najvećim brojem stvorenih prilika. Najzaslužniji za renesansu Atlética je upravo Griezmann. Francuz u 12 nastupa u prvenstvu ima osam golova i asistenciju. Broj asistencija bi bio i veći da su mu suigrači u određenim situacijama bili precizniji.

U Ligi prvaka ista priča. S četiri gola u četiri nastupa Griezmann predvodi Atlético. Posebno je impresivan bio u 6:0 razbijanju Celtica. Zabio je dva gola te je uz to bio sveprisutan na terenu. Gotovo sve što je Atlético stvorio došlo je preko Griezmanna. Čak i kada nije direktno asistirao, Griezmann je na neki način stvorio višak.

Ovisno o protivniku, Griezmann je nekad zajedno s Álvarom Moratom u vrhu napada, dok je u drugim utakmicama nešto niže, a njegovo mjesto zauzme Ángel Correa. Neovisno o njegovoj poziciji na papiru, Griezmann uvijek igra više-manje isto.

Dopušteno mu je kretati se bilo gdje na terenu. U ovom slučaju sintagma bilo gdje, uistinu znači bilo gdje. Francuz se kreće svuda gdje je to potrebno. Jednu utakmicu je cijelo vrijeme na lijevom krilu, iduću na suprotnoj strani. U trećoj utakmici se cijelo vrijeme spušta u sredinu i tako dalje. Ukratko, Griezmann igra sve što treba.

Zašto je onda Griezmann toliko podcijenjen? Kako je moguće da se igrač koji je praktički najbolji u svijetu u toliko kategorija nikada ne spominje u kontekstu najboljih igrača svijeta. Jer Griezmann ima apsolutno sve uvjete za to.

Razlog je zapravo vrlo jednostavan. Napuštanjem Barcelone i odlaskom u Atlético, Griezmann više nije pod svjetlima reflektora. Sjajni Francuz radi sve što je radio i prije, samo bolje.

Doduše, Griezmann si nije pretjerano pomogao kada je u pitanju slika u javnosti. Od proslava golova (poput proslave u finalu protiv Hrvatske) do raznih drugih poteza, Griezmann nije uvijek bio prototip savršenog nogometaša.

Unatoč tome, mora mu se priznati kako je posljednjih deset godina konstantno jedan od najboljih igrača na svijetu. U dresovima Atlética i francuske reprezentacije Griezmann je bio ključan kotačić momčadi koje su osvajale naslove, Svjetska prvenstva i igrala finala Lige prvaka, Europskog prvenstva i Svjetskog prvenstva.

Izuzev dvije godine u Barceloni koja je za njega izdvojila 120 milijuna eura, Griezmann je jedan od najboljih igrača lige. Upravo zato mu s vremena na vrijeme treba izrecitirati hvalospjev. Jer Griezmann je to apsolutno zaslužio.

Komentari

Povezano